Der er nu næsten 3.900 vilde tigre i verden. Det er første gang i flere årtier, at antallet af tigre er steget. Tallet er steget med 700 siden 2010 ifølge de nyeste optællinger, beretter WWF og Global Tiger Forum …
Af WWF.dk Foto: David Lawson, wwf uk
Der er nu flere tigre, fordi der er kommet større fokus på at redde de vilde tigre i de lande, hvor arten lever. Det har WWF og Global Tiger Forum arbejdet for i flere år – og regeringer er taget i ed på at ville fordoble antallet af tigere fra 2010 til 2022.
I lande som Indien, Rusland, Nepal og Bhutan er antallet af vilde tigre steget, fordi tigrene og deres levesteder har fået bedre beskyttelse. En del af stigningen kan også skyldes mere effektive optællingsmetoder. Det præcise tal for optællingen lyder på, at der nu alt i alt lever 3.890 vilde tigre i verden. For 100 år siden var der i størrelsesordenen 100.000 vilde tigre i verden.
”For nogle år siden kunne vi ikke være sikre på, at tigeren ville overleve som art – sådan er det ikke længere, og det er virkelig en fantastisk nyhed. At det nu går den rigtige vej viser os, at vi lykkes med en god del af vores arbejde, og det er jo virkelig opmuntrende”, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF.
WWF Verdensnaturfonden arbejder i hele verden for at bevare tigrene og deres levesteder. Tigeren er en af verdens mest truede dyrearter. Den er især truet på grund af krybskytteri og afskovning. Dens levesteder forsvinder i takt med at skove i Asien bliver fældet for at skaffe tømmer til salg og for at skabe plads til en udvidet landbrugsproduktion samt øget infrastruktur i udviklingslande.
”At antallet af vilde tigre nu stiger giver os håb for fremtidens arbejde med at redde truede dyr og deres levesteder. Vi ved, at vi kan gøre en forskel og skabe positive resultater, når vi arbejder sammen på tværs af regeringer, lokale samfund og NGO’er”, siger Gitte Seeberg.
Tigeren lever primært i Asien
I Indien lever der ifølge den nyeste optælling 2.226 tigre, hvilket gør det til det land, hvor der lever absolut flest tigre. Nummer to på listen er Rusland, hvor der lever 433 tigre ifølge de nye optællinger.
Det eneste land med en tigerbestand, der ikke har kunnet tælle deres tigre er Myanmar. Landet har i mange år ligget i væbnet konflikt mellem et totalitært militærstyre og forskellige etniske grupper. Derfor har det ikke været muligt at komme ind i skovene og lave en optælling af bestanden. Landet styres nu af en demokratisk regering, ledet af Aung San Suu Kyi, og landets skovområder bliver langsomt mere farbare.
Den danske afdeling af WWF er direkte involveret i arbejdet med at få overblik over antallet af tigre og andre truede dyrearter i Myanmar. En optælling af tigre i Myanmar er også på vej med støtte fra danske Aage V. Jensen fonde.
”Jeg er netop kommet hjem fra Myanmar, hvor jeg oplevede den smukkeste natur – vi var ude i landsbyer og skove, hvor det før har været helt umuligt at tage til på grund af konflikter. Jeg ser frem til forskernes optælling af tigre og overblik over mange af de truede arter, der lever i Myanmar”, siger Gitte Seeberg.
Fordobling af tigre
Målet for WWF og Global Tiger Forum er at fordoble antallet af tigre fra 2010 til 2022. Det bliver kaldt Tx2- målet og skal altså bringe antallet af vilde tigre helt op på over 6.000 tigre i 2022.
For 100 år siden var der i størrelsesordenen 100.000 vilde tigre i verden. I 2010 var dette reduceret til 3.200 – det fik regeringerne i de lande, hvor tigrene lever, til at reagere og sætte en plan i værk for at sikre artens overlevelse. Det skabte målet om fordoblingen af tigre i 2022, som er tigerens år ifølge den kinesiske kalender.
Støt WWF’s arbejde for at fordoble antallet af vilde tigre. Bliv WWF Tigerpartner nu.