Naturfilm er ikke altid helt hvad de giver sig ud for og BBC er endnu engang ude i et medie-stormvejr efter afsløring af billed-manipulering i nye serie …
Af Redaktionen
Det er ikke første gang British Broadcasting Corporation (BBC) forsøger at flytte grænserne for dokumentar. Denne gang drejer det sig om optagelserne af BBC Earth-dokumentarserien om regionen Patagonien i Sydamerika.
I første afsnit af “Patagonien: Jordens hemmelige paradis” havde BBC filmet naturens rasen ved et udbrud i vulkanen Calbuco. Det skriver JP.dk, der oplyser, at videoen var så bemærkelsesværdig, at 37 mio. mennesker så filmen på BBC Earths Facebook-side på ganske få dage. Ikke mindre end 600.000 mennesker valgte på under en uge at dele klippet.
Men ikke alle optagelser lever op til de krav, som BBC selv sætter for sine enestående dokumentar-udsendelser, som gang på gang har formået at tryllebinde en hel verden.
I den aktuelle film nævnte BBC ikke, at der var tale om manipulation og at filmklippet var sammensat af en række optagelser filmet forskellige steder og optaget over flere år.
Manipulationen har rejst debat om hvor grænsen går for hvor meget man kan pynte på virkeligheden i naturprogrammer.
Det er ikke første gang BBC har været genstand for en lignende debat.
I 2011 filmede BBC to isbjørneunger komme til verden – angiveligt et sted i det fri. Men isbjørneungerne blev født i fangeskab – hvilket ikke blev nævnt i programmet.
Desuden har optagelser af dyr i opstillede kulisser rejst debat, da det ikke blev oplyst i udsendelserne, at optagelserne var optaget under kontrollerede forhold.
“Hvis vi forfalsker én scene, hvem vil så tro på noget andet i programmet? Sådan Lyder kritikken fra bl.a. fra BBC’s egne rækker, der frygter, at manipulationen vil svække troværdighedsværdien af de øvrige produktioner som BBC – som Public service virksomhed – står bag.