Langt de fleste danske naturtyper er i fare for at forsvinde, viser en ny rapport fra Aarhus Universitet …
Af Redaktionen
Kun tre af de 60 danske naturtyper – f.eks. klitter, skove og søer – ser ud til at have en chance for at overleve. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet “Status over naturen i Danmark”.
Den 22. maj var International Biodiversitetsdag – og selv om Danmark sammen med resten af verden har forpligtet sig til at vende tilbagegangen i biodiversiteten, står det skidt til.
– Rapporten viser, at det ser sort ud for langt størstedelen af vores naturtyper, hvis vi fortsætter med at behandle naturen, som vi gør. Desuden slår rapporten fast, at der er forbløffende meget, vi ikke ved – især om vores beskyttede dyre- og plantearter, siger naturpolitisk medarbejder i DN, Nora Skjernaa Hansen.
Et eksempel på manglende viden om arter er den EU-beskyttede grøn frø, som slet ikke overvåges i Danmark.
Næringsstofbelastning, opsplitning og dræning af natur er de væsentligste trusler mod en rig og mangfoldig natur i Danmark, viser rapporten.
Behov for overblik
DN har længe efterlyst en bedre overvågning af naturen, der kan sætte Danmark i stand til at leve op til sit ansvar – og vende tilbagegangen i biodiversiteten. Nu har foreningen selv taget et initiativ. Det sker med projekt Biodiversitet Nu, hvor DN sammen med Aarhus og Københavns Universiteter inviterer alle danskere ud i naturen for at registrere udvalgte arter.
– Med befolkningens hjælp kan vi skabe en helt nødvendig viden, som ikke eksisterer i dag – og dermed blive bedre i stand til at handle. Ambitionen er, at mange tusinde danskere over de næste år griber deres smartphone og tager med ud i naturen for at registrere arter, siger Nora Skjernaa Hansen.
Til projekt Biodiversitet Nu er der udvalgt 30 relativt almindelige dyre- og plantearter, der tilsammen giver et godt billede af Danmarks biodiversitet. Det er disse arter, DN håber, danskerne vil tage med ud at lede efter fra den 10. juni. Bliver der flere af dem, betyder det, at naturen har fået det bedre, mens færre betyder en tilbagegang for naturtilstanden.
Ovenstående billede er i øvrigt taget på det knap 500 ha store millitære øvelsesterræn Kulsbjerg som man finder cirka 7 km øst for Vordingborg