På en varm sommerdag i juni måned slap miljøminister Ida Auken syv generte, polske bisoner fri i Almindingen på Bornholm. Nu er de sky dyr klar til at møde mennesker.
Af Naturstyrelsen
Naturstyrelsen på Bornholm har nu i et par måneder kørt gennem området i bil og gået rundt i den 200 hektar store indhegning, og i de seneste uger har der også været åbent for kørende besøgende.
Nu åbner Naturstyrelsen området op for besøgende til fods og på cykel.
– Vi har gået og holdt øje med bisonerne i et par måneder nu, og dyrene er faldet vældig godt til på Bornholm. Der har ikke været tegn på aggressiv adfærd, og derfor ser vi ikke nogen problemer i at åbne portene ind til indhegningen, så folk kan være heldige at møde en bison i det fri, siger skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen på Bornholm.
Hør interview med skovrider Søren Friese produceret af DR Bornholm (Det tager et øjeblik for programmet at begynde)
Europæisk bison tilbage i Danmark
Bisonflokken består af en ung tyr og seks køer, der blev fragtet fra byerne Katowice og Bialowieza i Polen til Bornholm kort tid før indvielsen af bisonindhegningen. Og de syv dyr er allerede sat i arbejde.
Europas største landlevende pattedyr skal nemlig være med til at pleje naturen, skabe lysåben skov og rode op i jordbunden i Almindingen.
– Vi kan se, at dyrene allerede nu opfører sig præcist, som vi havde forventet. Det er helt klart et skovdyr, der helst holder sig inde i den tætte skov, så jeg tror ikke, vi kommer til at se bisoner, der rumsterer ude i den åbne del af arealet. De hygger sig med at rode godt op i skovbunden, hvor de skaber perfekte levebetingelser for en lang række dyr og planter, siger skovrider Søren Friese.
Med introduktionen af bisonerne vil man genskabe den urtidsskov, som nogle videnskabsfolk mener giver et godt billede af Danmark før den sidste istid.
Bisonerne kan ikke stikke af fra den store indhegning, da den er udstyret med såkaldte færiste – en tremmeovergang – som dyrene ikke kan forcere.
Derudover er indhegningen udstyret med alarmer, hvis bisonerne skulle forsøge at bryde igennem hegnet.
Naturstyrelsen vil alligevel nøje holde øje med både dyrenens, men også de besøgendes opførsel i området. For eksempel er det et krav, at man holder sin hund i snor, så bisonerne ikke bliver provokerede.
Den europæiske bison, der er fætter til den amerikanske bison, var tæt på udryddelse efter 1. Verdenskrig, hvor de stridende parter nær havde spist sig gennem bisonflokkene.
Kun takket være de dyr, der var at finde i zoologiske haver, blev bestanden genoprettet, så der i dag findes omkring 2000 fritlevende europæisk bison i blandt andet Polen, Ukraine og Hviderusland.
– De syv bisoner skal indgå i et vigtigt avlsarbejde, for vi må ikke glemme, at det er en truet art, vi har fået til Bornholm. Og så synes jeg, det er en spændende oplevelse, vi giver folk mulighed for at få, hvis de kommer til Bornholm, for man kan ikke støde på en europæisk bison i den vilde natur andre steder i landet, siger Søren Friese.
De første fem år skal de bornholmske bisoner gå i indhegningen, der fylder mere end 400 fodboldbaner.
Derefter vil der blive taget beslutning om, hvorvidt bisonerne skal sættes helt fri, så de kan indtage skovområder over hele Bornholm.
Man regner med at de syv bisoner kan vokse til en flok på omkring 35 dyr i løbet af den femårige periode.
Hvis man vil forbedre sine chancer for at se det store pattedyr i det fri, så skal man komme ud til indhegningen ved morgengry eller i skumringen.