Stadigt flere guldsjakaler observeres rundt om i Europa. Danmark har også gentagne gange fået besøg af denne lidt mere eksotiske gæst fra syd
Af Peter Thisted
Guldsjakalen er konstateret adskillige gange i Danmark. Den første var fundet af en trafikdræbt han ved Karup i Midtjylland i 2015. I 2016 blev der fotograferet et dyr i Nordjylland og i det følgende efterår blev der nedlagt en guldsjakal under en jagt i Vestjylland. I 2017 er der ved hjælp af DNA konstateret, at en guldsjakal har taget lam i Sønderjylland.
Det trafikdræbte dyr i 2015 blev sendt til en nærmere undersøgelse, da man havde begrundet mistanke om, at det kunne dreje sig om et dyr undsluppet fra fangenskab. Mistanken byggede på, at man ikke umiddelbart kunne konstatere, om dyret havde testikler. Dette viste sig dog at være tilfældet, så der var altså her tale om en “ægte” vild guldsjakal.
Flere dyr er observeret syd for Danmarks grænse, og vore tyske naboer rapporterer således om et stigende antal guldsjakaler, der indvandrer sydfra. I Danmark er guldsjakalen også flere gange blevet fotograferet i både Øst-, Vest- og Nordjylland (Lille Vildmose).
Det kan derfor ikke udelukkes, at guldsjakalen på sigt også vil indvandre mere permanent til Danmark. Det er i så fald en helt ny art til vores fauna, idet guldsjakalen aldrig tidligere har været hjemhørende på vore breddegrader.
Lidt facts om guldsjakalen
Guldsjakalen er i familie med hunden og er oprindeligt hjemhørende i Sydøsteuropa.
Den når en længde på mellem 60 og 110 cm. Halen måler mellem 20 og 30 cm. Vægten ligger på mellem 7 og 15 kilo.
Guldsjakalen er ikke kræsen. Føden består af mindre dyr, fugle, æg og insekter.
Hvad mener andre
Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, skriver på foreningens hjemmeside:
“Det er slet ikke usandsynligt, at guldsjakalen om 5-10 år vil være en mere eller mindre hyppig gæst i Danmark. Måske vil den ligefrem en dag begynde at yngle. Mønsteret kan være det samme, som vi så med ulven.
Fra 2005-2010 steg antallet af vidnesbyrd og meldinger om ulve umiddelbart syd og øst for Danmark. I 2012 kom så beviset på, at ulven var tilbage i Jylland,og nu har vi dokumentation for, at flere forskellige ulve har været i Jylland de senere år.
Vi skal til at vænne os til, at dyr, også større rovdyr, kommer og går”.
Og hvem ved hvad der ellers kan komme? Blot 300 km fra den dansk-tyske grænse har man i 2019 både set elg og los.
Der er ingen jagttid på guldsjakal i Danmark, og dyret er derfor indtil videre fredet, da den således ikke går ind under kategorien invasiv.
LÆS OGSÅ: Derfor er guldsjakalen ikke invasiv