Danmarks Naturfredningsforening (DN) starter underskriftsindsamling for at bevare de frie danske kyster …
Af DN
Hvide strande, grønne klitter og blåt stormbrust hav. De frie danske kyster er Danmarks svar på Grand Canyon og Serengetti Sletten. Kysterne er således Danmarks sidste vilde og frie natur.
Nu truer politikerne med at fjerne den naturbeskyttelse, som i generation efter generation har sikret den frie adgang. Både regeringen, Venstre og KL er kommet med udspil til at lempe naturbeskyttelsen af kysterne.
– Kysterne er vores fælles nationale natur og kulturarv. Den har ingen politiker ret til at sælge ud af. Åbner vi op for byggeri, er det startskuddet til at lukke kysterne. Vi håber, at danskerne vil være med til at sende et kraftigt signal til politikerne om, at de skal lade naturbeskyttelsen være i fred, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i DN.
88 procent vil beskytte kyster
Foreningen starter nu en underskriftsindsamling imod at lempe naturbeskyttelsen ved kysterne. Og danskerne bakker op, viser en gallupundersøgelse foretaget for DN i 2014. Her svarer hele 88 procent af danskerne på tværs af partiskel, at det er vigtigt for Danmark, at vi beskytter de ubebyggede kyster.
Kysterne er i dag beskyttet af en strandbeskyttelseslinje på 300 meter. Den skal sikre fri og lige adgang til naturen, så private ikke hindrer adgang eller bebygger den frie kystnatur.
I december brød regeringen sammen med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti en historisk lang politisk enighed og strengt bevogtet tradition for at holde kysten fri og uberørt 300 meter fra vandkanten.
Eksperimenterer med kysterne
De vedtog en lov, som de kalder en forsøgsordning. Dette eksperiment skal “fremme den fysiske udvikling af Danmarks kyster” ved at tillade mere byggeri til turistformål ved vandet 10 steder i landet. Endnu før “forsøgene” får lov at vise, om de overhovedet kan noget, er blandt andet partiet Venstre på banen.
Partiets nye landdistriktsudspil lægger op til, at antallet af byggeprojekter ved kysterne kan forøges til et ukendt antal byggerier, så længe der er byggeønsker nok. Desuden skal strandbeskyttelseslinjen reduceres til kun at gælde sammenhængende natur og til nærmeste vej eller hus. Målet er at skabe vækst og arbejdspladser.
– Ingen kan være imod at fremme turisme og friluftsliv. Men vi beder politikerne om at droppe bulldozerne på stranden og få nogle visioner til at udvikle vandkantsdanmark – visioner, der også kan holde i fremtiden, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Formålet med DNs kampagne er at få så mange som muligt til at skrive under på, at beskyttelsen af de frie danske kyster skal bevares.
Skriv under på www.300meter.dk