Af Camilla Jensen, DR Foto af Lars Ostenfeld
For første gang nogensinde vil det være muligt at være med i jagten, set fra jægerens geværløb, når DR3 værten Joachim Brandt Møller og hans mand i marken Lars Ostenfeld inviterer til LIVE Klapjagt, fra de danske jagtmarker.
Antallet af danskere, der indløste jagttegn i 2014/2015 slog rekord med 177.000. Også flere kvinder indløser jagttegn. Men hvad er det egentlig, der tiltrækker dem? Kølediskene i supermarkederne bugner af kød, så det er vel ikke længere nødvendigt at jage vilde dyr – eller er det?
Hvorfor går vi på jagt?
Hvad er det egentlig, der er så fascinerende ved at gå på jagt? Det kan du måske få svar på, når DR3 sender live i tre timer fra en klapjagt et sted i Danmark. Som seer kommer du helt tæt på, når der filmes fra kameraer spændt fast på jægernes geværløb og monteret på jagtens klappere.
Jagten kommenteres af vært Joachim Brandt-Møller, der sammen med den professionelle jæger Freddy Wulff, tv-vært Sebastian Klein, bioetiker og medlem af Det Etiske Råd Mickey Gjerris, psykolog Henrik Høgh-Olesen, den nye jæger Christian Kurtzhals og andre eksperter vil guide seerne igennem jagten – helt fra den første briefing, og til der måske bliver nedlagt noget vildt.
Joachim, eksperterne og seerne kan hele tiden følge med i præcis, hvor både jægere, hunde og klappere er placeret, da de alle har monteret GPS-trackere, så man løbende kan følge deres færd på et oversigtkort over jagtmarken.
– Der er rigtigt mange, der – på godt og ondt – har en mening om jagt, men selvom der er flere og flere, der indløser et jagttegn, så er det stadig de færreste, der rent faktisk har oplevet en jagt helt tæt på. Det er interessant at se på, hvad det er, der driver bymennesker, der ikke er vokset op med jagt, til at stå ude i skoven tidligt om morgenen og vente på at skyde et dyr. Det vil vi gerne give seerne på DR3 et lille indblik i, siger redaktionschef for DR Videnskab Lars Rønnow Torp.
Skyder vi noget?
Live-transmissionen optages som en multikameraproduktion, hvor flere billeder kan vises samtidig, hvilket giver seerne et unik overblik over en klapjagt. Kameraerne er monteret som jægernes point-of-view hvilket bringer seerne så tæt på jagtoplevelsen som muligt uden at være fysisk tilstede. Vi får lov til at se jagten sådan som den ser ud for dem, der er med og får mulighed for at dele deres spænding. Det er nemlig ikke en garanti, at der kommer et bytte ud af jagten.
Udover Joachim og eksperterne i studiet, så er redaktør Lars Ostenfeld selv med ude på jagten og vil løbende rapportere fra begivenhederne i skoven. Lars er med til den første briefing af jægere og klappere og efterfølgende med jægerne ude i skoven, og han er der selvfølgelig også, hvis det lykkes at nedlægge et bytte, og når jagten til sidst blæses af.
En klapjagt kaldes også en drivjagt, og er kendetegnet ved, at ’klapperne’ driver vildtet frem mod jægerne, så der er derfor gode chancer for at se vildt i skoven og på TV-billederne. Men der er ikke nogen garanti for, at der faktisk bliver nedlagt noget denne formiddag.
Under jagten kan seerne stille spørgsmål til både eksperterne i studiet og jægerne i skoven med #klapjagt.
Se med på DR3 den 17. januar klokken 09:30 – 12:30
Fakta
I jagtsæsonen 2014/15 var der ca 177.000 danskere, der havde jagttegn. Det er det højeste antal siden 1941.
I 2013, var der knap 11.000 kvinder, der havde jagttegn. Det er det højeste antal siden 1941.
Under jagten er det tilladt at skyde følgende dyr: rådyr, ræv, skovduer, snepper, fasaner, skader.
Alle jægere og klappere der deltagere i jagten er erfarne.
I jagtsæsonen 2013/14 blev der i alt nedlagt 2,259 mio. stykker vildt.