Danskere smider hvert år over 700.000 tons mad ud, som kunne være spist. Forskere er netop nu ved at udvikle ny aktiv emballage, som skal sikre, at frugt og grønt ikke rådner så hurtigt
Sukker, salte og planteekstrakter i emballage kan blive fremtiden, når fødevareproducenter skal indpakke frugt og grønt til de danske forbrugere. Teknologisk Institut er sammen med en række fødevare- og emballagevirksomheder og Aarhus Universitet i gang med at udvikle en ny aktiv emballage, som skal forlænge holdbarheden af frugt og grønt.
Frisk frugt og grønt udgør en stor del af madspildet, og særligt råd er skyld i, at det havner i skraldespanden. Råd skyldes blandt andet, at man i dag emballerer i meget tætte emballager, som holder på fugten. Det giver gode betingelser for vækst af mikroorganismer, som ødelægger fødevaren.
– Der er rigtig mange penge at spare for forbrugere og detailhandel, hvis vi kan forlænge holdbarheden af vores fødevarer for eksempel ved at pakke dem ind på en mere intelligent måde. Derfor giver det god mening at tænke i nye indpakninger, som de gør på Teknologisk Institut – det er et spændende projekt, som jeg glæder mig til at se resultatet af. Samtidig kan brugen af den nye emballage være en gevinst for klimaet i form af reduceret CO2-udledning. Det er vigtigt, at vi støtter de indsatser, som er med til at reducere madspildet, og som gør noget ved klimabelastningen, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Projektet har fået ca. 3,5 mio. kroner i tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriets erhvervsstøtteordning Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP).
Ressourcer skal ikke smides ud
I projektgruppen har man store forventninger til projektets effekt. Aktiv emballage forventes at give bedre kvalitet og holdbarhed af frisk frugt og grønt hos forbrugerne, ligesom det forventes at medføre besparelser for omkring 244 mio. kroner årligt i reduceret madspild. Projektet har samtidig potentiale for at reducere klimabelastningen med 14.500 tons CO2 årligt.
– Det store madspild, vi har i Danmark i dag, bliver jo debatteret meget. Utrolige mængder frugt og grønt bliver smidt ud hvert år, og der er tale om et stort ressourcespild, både i form af CO2-udledning og penge. Det vil vi forsøge at gøre noget ved, for man udnytter ikke sine ressourcer optimalt, når man bare smider mad ud, fortæller projektleder Helle Allermann fra Teknologisk Institut.