De syv europæiske bisoner, som i 2012 blev sat ud i Almindingen på Bornholm, er nu blevet til elleve …
Tekst og foto af Naturstyrelsen
Sidste år, som var deres første år på Bornholm, blev der født én tyrekalv, som nu er ved at være stor. I år er der nu født tre kalve.
– Det er dejligt, at dyrene trives. Den europæiske bison er på den røde liste over truede arter, så det er rigtig glædeligt, at den lille bisonflok på Bornholm allerede har bidraget med fire nye dyr, sige skovrider i Naturstyrelsen Søren Friese.
De elleve bisoner går i et indhegnet stykke skov, hvor publikum har fri adgang og kan være heldig at spotte dem, når de stille græsser eller driver gennem skoven.
Hold dig til vejene
Søren Friese opfordrer til, at man giver bisonerne fred. Derfor er det vigtigt, at man som publikum holder sig til skovvejene i det indhegnede område.
Bison-koen passer meget på sin kalv de første 2-3 uger, og man skal ikke komme for tæt på. Derefter overtager hele flokken opsynet, og man ser ofte at kalvene står i midten, mens de voksne danner ring uden om, hvis de bliver forstyrret.
– Man skal huske, at det er vilde dyr, og man skal omgås dem med respekt. Lige som kvæg og heste kan være farlige, skal man også tage sig i agt for bisonerne og ikke komme for tæt på, siger Søren Friese
I forhistorisk tid har der været store flokke af bisoner i Europa. Men på grund af deres gode skind, velsmagende kød og horn, som man kunne drikke af, blev den jagtet intensivt. Efter 1. verdenskrig var samtlige fritlevende europæiske bisoner udryddet, og der var kun 54 bisoner tilbage i zoologiske haver. I dag er bestanden oppe på cirka 4000, og er altså nu blevet tre flere takket være den lille flok på Bornholm.