– Et uacceptabelt opgør med fredningstraditionen, mener Danmarks Naturfredningsforening eftersom et stort flertal i Folketinget har besluttet af ophæve fredningen af tre naturgrunde i København
Af Danmarks Naturfredningsforening (DN)
Og det er en principiel underminering af naturfredninger, som redskab til at beskytte naturen og et brud på 100 års fredningspraksis, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
– Som naturorganisation finder vi det fuldstændigt uacceptabelt. Det er et opgør med mere end 100 års fredningstradition, at Folketinget nu begynder at sælge ud af vores fredede natur udelukkende med det formål at sikre profit til kommunen,
siger præsident i den grønne medlemsorganisation Maria Reumert Gjerding.
Fredet natur betaler for metroen
Baggrunden for hele sagen om ophævning af fredningerne er, at Borgerrepræsentationen i København har indgået en politisk aftale for at sikre, at der er penge til metrobyggeriet. Penge, der kommer i kommunekassen, når de tre fredede naturområder bliver solgt.
Der er tale om Lærkesletten på Amagerfælled, Selinevej ud til Kalveboderne og Stejlepladsen ved Sydhavnstippen.
Aftalen var et resultat af, at en stor protestbevægelse i København havde presset politikerne til at droppe et planlagt byggeri på den gamle strandeng på Amager Fælled. Det byggeri skulle ellers have sikret finansiering til det nye metrobyggeri.
Men i stedet for at finde midlerne andre steder insisterede Københavns Kommune på, at pengene til metroen skulle findes ved at sælge ud af naturen. For at det kunne ske, skulle Folketinget ophæve fredningen af de tre naturgrunde i København ved lov.
Læs mere: Folketinget underminerer naturbeskyttelsen i Amager Fælled-sag
Naturbeskyttelsesloven skal beskytte naturen
Det er ellers præcis sådanne kortsigtede, økonomiske interesser, som fredninger skal beskytte naturen imod. Derfor er det også uden fortilfælde i dansk politisk historie, at fredede naturområder er indgået i en politisk handel på den måde.
– Hele formålet med naturbeskyttelsesloven er jo at beskytte naturen mod et sådant scenarie. Og det er også den politiske linje, Folketinget har stået vagt omkring i 100 år. Jeg synes, det er bekymrende, at Folketinget har valgt af afvige fra den linje for at finansiere metrobyggeriet, siger Maria Reumert Gjerding.