Nordisk Safari Klub mener, at jagt på fangenskabs-opdrættede løver – dåseløver – i Sydafrika er uetisk og har lagt problematikken frem på et nyligt møde i foreningen, Danske Jagtrejsearrangører – DJA
Fraråder danske jægere at jage løve i Sydafrika
Af Redaktionen 13. oktober 2011
Hvis man har en forestilling om, at “dåseløver” der opdrættes på samlebånd i Sydafrika og slippes ud kort tid før, de bliver skudt under konditioner, som den praktiske arrangør gør sit yderste for, ser ægte ud, kun tiltrækker amerikanske trofæjægere, så er det nødvendigt, at den revideres.
Dåseløver tiltrækker nemlig også danske jægere. Og derfor har Nordisk Safari Klub, der er en forening for skandinaviske jægere som driver trofæjagt i deres respektive hjemland og udlandet, fundet det nødvendigt at tage emnet op. Det skete på et nyligt møde i organisationen, Danske Jagtrejsearrangører – DJA – der repræsenterer 17 danske jagtrejsebureauer.
– Efter mit skøn har fem danske jagtrejsebureauer hidtil solgt eller sælger stadig jagt på dåseløver i Sydafrika. Jeg tror dog ikke, det er sket mod bedre vidende, men at de pågældende bureauer blot ikke har vidst bedre
Det vurderer Jens Kjær Knudsen, formand for Nordisk Safari Klub, der har personligt kendskab til omkring 15 danske jægere, som har nedlagt fangenskabsopdrættede løver – dåseløver – i Sydafrika.
Det er dog hans vurdering, at det kun er toppen af isbjerget, og danske trofæjægere totalt set snarere har skudt i størrelsesordenen 50 dåseløver.
LÆS mere om DÅSELØVER
Altid en ledig løvelicens tilbage
– Jeg tror, at samtlige danske jægere, der har nedlagt løve i Sydafrika, inderst inde er vidende om, at der er tale om dåseløver, al den stund at fritlevende løver kun kan jages i beskedent antal i et par koncessioner i udkanten af Kruger Nationalpark, siger Jens Kjær Knudsen og føjer til, at løver har været uddøde i Free State, North West Province og Northern Cape i mere end 100 år.
Jens Kjær Knudsen blev for seks år siden selv opmærksom på problematikken, da han ved et besøg hos en dansk konservator så, at denne havde tre trofæer af hunløver, nedlagt af norske jægere, liggende.
De norske jægere havde fortalt konservatoren, at løverne var blevet skudt, fordi de var sluppet ud gennem et hul i hegnet.
Det lød meget tilforladeligt, men mistanken om, at noget var galt, var vakt, og den fik ny næring af efterfølgende analoge beretninger om hunløver, skudt fordi de “havde haft held til at slippe ud gennem et hul i hegnet”.
Senere føjede andre historier om jagt på hanløver med unaturlige store manker sig til, der førte til opklaring af, at løver opdrættes til jagt i stor stil i Sydafrika.
– De beretninger, jeg har hørt om danske jægere, der har skudt løve i Sydafrika, er næsten enslydende, idet de føler sig snydt. Fællestrækket er desuden, at de under antilopejagt får tilbud om at kunne skyde en løve, idet “der lige er en ledig licens tilbage”.
– Danske jægere betaler normalt lidt mindre for dåseløvejagt end amerikanere, for hvem prisen er cirka 40.000 USD, og med alt iberegnet mellem 300.000 og 400.000 DKK. Holdt op herimod ved vi, at farme der opdrætter løver, sælger dem til outfitters for mellem 80.000 og 250.000 rand stykker,
Det siger Jens Kjær Knudsen, som i egenskab af formand for safariklubben advarer nordiske jægere mod at binde an med løvejagt i Sydafrika, for uanset hvilke historier arrangørerne disker op med, så er der – med ganske få undtagelser – tale om jagt på dåseløver.
I strid med klubbens etiske regler
– Efter safariklubbens etiske regelsæt skal vildt, der skydes i hegn, både kunne yngle og forsørge sig selv der. Men det lever dåseløver ikke op til, idet de bliver fodret og aldrig nogen sinde har dræbt et byttedyr for at æde det. Som unger opfostres de med mælk fra sutteflaske, og dåseløver har derfor ofte kraftigt underbid
Det siger Jens Kjær Knudsen og føjer til, at hvis det stod til ham, så skulle Nordisk Safari Klubs opmåling af løver fra Sydafrika, det kan bevises, er fangenskabsopdrættede – dåseløver – stoppes omgående. Når klubben ikke gør det, så er det, fordi man følger Safari Club International’s opmålingspolitik.
– Hidtil har Safari Club International – SCI – oplistet dåseløver særskilt under betegnelsen “estate” (under hegn, red.).
– Jeg har fra en spansk jæger imidlertid hørt, at SCI agter at slå opmålingsresultater for dåseløver og fritlevende løver sammen under ét. Det er godt nok en katastrofe, hvis det sker, siger Jens Kjær Knudsen og lover, at Nordisk Safari Klub i givet fald så vil gøre indsigelse over for SCI, da dette vil være en blåstempling af jagt på dåseløver, som han finder, er uetisk og medvirker til at sætte trofæjagt generelt set i et dårligt lys.
Men løvefarmene er pengestærke. Og da det er lykkedes for dem at få landets højesteret til at underkende et lovkrav om, at løver skal have været fritlevende i 24 måneder, før det er lovligt at nedlægge dem som trofædyr, illustreres det tydeligt, hvilken magt modstanderne af dette fænomen står over for.
Enorme pengesummer er involveret i denne gren af jagtindustrien, i hvilken der i Sydafrika i øjeblikket nedlægges 650 løver årligt. Heraf er godt 600 er dåseløver, opdrættet til jagt af landets talrige løvefarme, hvoraf den største findes i Northern Cape, hvor outfitters gør deres indkøb af løver, der afskydes af bl.a. danske trofæjægere.
Nordisk Safari Klub håber dog, at færre nordiske jægere i fremtiden vil stå model til denne form for trofæjagt.