Svampene skyder op over alt i Danmark denne sommer. Men hvorfor gør de det? Og hvad skal man vide, når man begiver sig ud for at finde dem i naturen? DN giver dig her nogle tips.
Af William Neuvonen, dn.dk
Nogle vil måske mene, at det danske sommervejr ikke har været alt for spændende. Der har været en del regnvejrsdage og temperaturen er heller ikke braget helt igennem.
Men der er aldrig noget, der er så dårligt, at det ikke er godt for noget. Det bugner nemlig med forskellige svampe rundt omkring i de danske skovbunde, hvor vi blandt andet kan finde mange spiselige af slagsen. Så nu gælder det om at komme ud og plukke.
– Det har været et fantastisk svampeår, fordi det har været fugtigt i det tidlige forår. Så blev det rigtig varmt i maj og efterfølgende en smule køligere og mere fugtigt i starten af juni igen. Derfor sprøjter det op med svampe i Danmark lige nu, siger Therese Nissen, der er Natur- og Miljømedarbejder i Danmark Naturfredningsforening.
– Hvis det nu havde været tørt fra maj, så var det sandsynligvis blevet en dårlig svampesæson. Så havde vi ikke set andet end en masse små gnallinger.
Husk at smage
Selvom man måske ikke er den mest erfarne inden for svampeplukning, så kan man stadig begive sig ud i skoven for at finde dem. Der er nemlig rigeligt at vælge imellem, når man skal finde svampe, der kan spises.
Her i landet er de mest populære spisesvampe kantareller og rørhatte, herunder Karl Johan og Indigo. Det er dog vigtigt at kunne vælge de rigtige svampe, når man skal bruge dem til madlavning. Især rørhatte er vigtige at kunne kende forskel på, da der er stor variation i smagsoplevelsen.
– Man kan teste sine rørhatte, når man plukker dem, ved at tage en lille bid af dem. For det kan være, at man har fået fat i en Galde-rørhat, der, som navnet antyder, smager af galde. Her kan én svamp ødelægge et helt måltid, siger Therese Nissen. Hun har selv prøvet at få et par stykker med hjem.
– Jeg var måske lidt kæphøj, og tænkte, at jeg havde fat i de rigtige svampe. Så jeg undlod at smage på dem inden. Det var desværre ikke en god oplevelse der ventede, når jeg skulle spise dem senere, griner hun.
Stik snuden i jorden
Der er måske en del danskere, der ikke aner, hvor man skal starte henne, når man skal finde svampe. Men man behøver faktisk ikke lede specielt længe her i Danmark, når svampejagten går ind.
Til gengæld kan man også være uheldig. For nogle gange virker det lidt som tilfældigheder, når man skal finde ud af, hvilke skove der vokser svampe i, fortæller Therese Nissen.
LÆS OGSÅ: Sådan renser og klargør du svampe
– Man kan sagtens opleve, at man kan tage ud til en skov og tænke, at den er perfekt til at finde svampe, og så er der slet ikke noget. Man behøver heller ikke nødvendigvis tage ud i en mørk skov, som mange ellers siger.
Det vigtigste er, at man går med snuden i jorden. Man skal være opmærksom og aktiv. Hvis du gerne vil finde de større og flottere svampe, så kan du f.eks. rode i blade på jorden eller kigge mellem og under buske. Ofte gemmer der sig noget nedenunder.
Kend dine svampesteder
Der vokser svampe i hele Danmark. Og man kan finde dem i alle slags skovområder – måske med undtagelse af plantageområder, hvor der er sand.
– Man skal også huske på, at nogle svampearter kun vokser på eller tæt på bestemte typer træer. F.eks. laver kantareller hovedsageligt en symbiose med bøg, eg og gran, siger Therese Nissen.
Hun gør dog også opmærksom på, at selvom der er en bestemt slags træer, så er det ikke ensbetydende med, at svampene vokser dig. Det betyder blot, at der er mulighed for, at de er der. Og så er der også en vigtig ting at huske, når du endelig finder et godt sted.
– Så man kan sige, at svampeplukning er god blanding af tålmodighed og held. Men man skal også kunne sine svampesteder. Så hvis man først har fundet et sted, hvor der er god bevoksning, så lad være med at sige det til andre. Så har du det for dig selv.
Det vigtigste er blot, at man kommer ud. Hvis man er tålmodig, så skal svampene nok dukke op til sidst – og det vil være det hele værd, når du spiser dem efterfølgende.