“Det er et megahårdt liv at være ulv og de holder ikke ret længe.” Sådan indledes læserbrev, der ser nærmere på dialog mellem to kendte og anerkendte biologer
Hårdt at være ulv
Anonymt læserbrev: (Læser er kendt af redaktionen)
“Det er et megahårdt liv at være ulv og de holder ikke ret længe.”
Finder forskerne i Danmark ikke et kadaver fra en ulv, som de gennem en vis tidsperiode har mistet kontakt til, så bliver ulven regnet som ‘Kryptisk forsvundet’. Men hvad dør dyr egentlig naturligt af?
Det har biolog Vicky Knudsen interviewet dyrlæge Mads Frost Bertelsen, zoologisk direktør i ZOO i København, om.
Mads: “Det er relativt svært at vide, for hvis det foregår ude i naturen, så dør de jo bare ét eller andet sted, og lynhurtigt kommer der nogen og rydder op efter dem, så man ikke længere kan finde resterne. De klassiske dødsårsager er tørke, sult og kulde og mangel på det ene og det andet. Og så er der sygdomme og traumer, fx dyr der bliver kørt ned i trafikken.”
Vicky: “Men ulvene herhjemme. Der er nogen, der er blevet kørt ned, og der har også været én, der var syg, men kommer de ikke også meget op at slås, når at slå hinanden ihjel eller når at dø af sult i en ung alder?”
Mads: “Det er et megahårdt liv både at være ulv og at være løve. For et par år siden var jeg i Kalahari og bedøve en masse løver i forbindelse med et studie. Vi satte satellit-halsbånd på, og jeg blev simpelthen chokeret over at se, hvor ramponeret de her løver var, for man er jo vant til løver i Zoo, som ikke har en skramme. De her løver manglede tænder, flere af dem manglede et øje og havde sår og skrammer osv.. Og når man ser, hvad de skal gøre, for at få deres bytte, så er der ikke noget at sige til, at de bliver lidt ridsede i kanten. Og det samme gælder et liv som ulv i Danmark. Det er benhårdt, og de holder ikke ret længe.”
Vicky: “Og det er vel ikke engang kun hinanden, de slås med, der er vel også nogen af byttedyrene, der forsvarer sig?”
Mads: “Det er der lige præcis, og hvis der ikke er nok føde, så blive man sulten, og hvis man så ikke når at finde noget, så bliver man afkræftet, og så kan man ikke jage, og så kan man måske spise noget, der er dårligt, og så bliver man mere syg osv.. Så én af de helt store faktorer er at blive sat ud af spillet, så man ikke kan jage.”
Vicky: “Så selv, når man ikke har så mange naturlige fjender, så kan det stadig være et baks?”
Mads: “Selv hvis du ikke har naturlige fjender, når du blive så svækket, at du ikke længere kan passe på dig selv, så er der nogen, der tager dig alligevel. Og det vil jo sige ulv, som der ikke umiddelbart er nogen i Danmark, der vil gå på. Men hvis den er dårlig nok, så enten tager de andre ulve den, eller også kommer der en ræv, som kan gøre ende på det, hvis det er så elendigt.”
Vicky: “Ens egne arter er vel også tit ens værste konkurrent, fordi de spiser det samme, og de vil have det samme sted at bo. Så hvis man ikke lige er et par, så kan der vel også være en del intern konkurrence?”
Mads: “Ja, og det er der også, og at bo de rigtige steder og have adgang til den rigtige føde. Så der er konkurrence.”
Link til udsendelsen
https://www.dr.dk/lyd/p1/vildt-naturligt/vildt-naturligt-2024/vildt-naturligt-hvad-doer-dyr-af-11032423011?fbclid=IwAR1CP4gkJipRgyf2zR87-3kg6tF_GzQirSc3-OxcWKzhQhxnLQufwR21KWw
Forskerne opererer med følgende status på ulve i DK:
– Aktuel status: ’levende’ (observeret i live inden for seks måneder før indeværende kvartals begyndelse)
’Ukendt’ (ikke set i mere end seks måneder før indeværende kvartals begyndelse).
– Individer, som ikke har været observeret i live i mindst 12 måneder og med status som ukendt, formodes at være døde.