Artikel sponsoreret af Pfizer ApS.
TBE-smittede flåter kan overføre hjernebetændelse ved blot et enkelt bid, men er der TBE-flåter i dit område eller i dit ferieområde? Opdateret hjemmeside udpeger områder med særlig høj risiko
Annonce for Pfizer ApS
Hvis du allerede ved, hvad du mener er vigtig at vide om flåter og flåtoverførte sygdomme, kan du springe teksten herunder over. I stedet kan du gå til linket nederst i denne artikel, hvor der henvises til kort over lande og områder, hvor der er fundet TBE-inficerede flåter.
Tilhører du gruppen, som ikke ved næsten alt om flåter, bør det indledningsvis nævnes, at en flåtoverført borrelia-infektion kan bekæmpes, hvis den opdages i tide. Breder der sig rødme i væsentligt omfang omkring flåtbiddet, kan det være tegn på, at man er smittet med borrelia bakterier.
Desværre kan situationen være mere alvorlig, hvis man bliver bidt af en flåt, der er bærer af TBE-virus. Sker det, kan smitten ske i det samme, som flåten kommer i kontakt med vores blodbaner.
Modsat en borrelia-infektion får man ikke en advarsel, som man kan reagere på, hvis man er blevet smittet.
Symptomer på TBE-smitte kan der dog være og de kan f.eks. udarte sig som influenza-agtige symptomer.
Læs mere om TBE-symptomer
Borrelia kan altså behandles modsat smitte med TBE . Men … modsat borrelia kan man til gengæld beskytte sig mod TBE med vaccine.
Dette og meget mere forklarer biolog Anders Kofoed om i nedenstående video produceret af Pfizer, hvor han også har en samtale med læge Carsten Schade Larsen.
TBE kan optræde i lokale bestande af flåter og derfor kan man ikke med sikkerhed sige, at TBE er isoleret til bestemte områder.
Det skyldes, at flåter med TBE ofte optræder i mindre, afgrænsede områder – såkaldte mikro-foci – og derfor er det ikke sikkert, at risikoen er lige stor i alle områder af et land.
I Danmark er det især Bornholm, som er kendt for at huse bestande af skovflåter, som kan være bærer af den frygtede TBE-virus.
Noget kan dog tyde på, at TBE blandt flåter breder sig og i 2020 blev der advaret mod særlig høj koncentration af TBE-inficerede flåter i Nordsjælland.
Går turen til Tisvilde Hegn, skal man være særlig opmærksom på ikke at blive bidt af en flåt. Der er høj forekomst af TBE-virus iblandt indsamlede flåter i området. Både hos nymfer og voksne flåter.
Det oplyser Københavns Universitet og Statens Serum Institut.
Som det kan ses på kortet herunder, er Bornholm og området omkring Tisvilde Hegn markeret med rødt.
Kortet er et skærmdump fra Flåtbid.dk, som har oprettet en slags online-service, som gør det muligt at se hvor man risikerer at møde flåter med TBE. Både i Danmark og landende omkring os.
KLIK på kortet og gå direkte til den aktuelle underside på Flåtbid.dk …
Som de kan ses på kortet herover er vores nabolande mere ramt af TBE end Danmark, hvor kun Bornholm og en mindre del af Nordsjælland er markeret med rødt som tegn på, at man i området med sikkerhed har konstateret flåter med TBE-virus. Hvis man vil vide mere om flåter, flåtbid og beskyttelse mod de sygdomme, som flåter kan overføre til mennesker, kan man klikke på linket herunder:
flåtbid.dk
Hold dig til stierne i områder med mange flåter i perioden fra
forår til efterår |
Gå i lyst tøj med lange ærmer og bukserne i sokkerne |
Anvend insektafvisende midler |
TBE-vaccination kan være en mulighed hvis du bor i, eller ønsker at besøge risikoområder |
Tjek regelmæssigt kroppen for flåter |
Fjern flåten så hurtigt som muligt – evt. ved brug af en pincet eller flåt-tang |
PP-TCV-DNK-0252 – 14. juli 2021