En to et halvt år gammel unavngiven, hvid kronhjort fra Jægersborg Dyrehave nord for København skal snart ud på en rejse på mere end 1.000 kilometer
Rejsen, der vil foregå med en særligt indrettet transportvogn, går til Chudobin nordvest for Brno i det centrale Tjekkiet. Her skal den fremover bo på en privat ejendom, hvor ejeren har opdræt af hjorte fra alverdens lande. Med sig får hjorten fem udvalgte hun-krondyr (hinder), som ligeledes kommer fra Jægersborg Dyrehave. ”Den nye ejer håber, at hjorten og hinderne får hvide kalve. Og det kan sagtens ske, selv om hinderne er rødbrune.
En rødbrun hind kan nemlig sagtens være bærer af et gen for den hvide farve. Og hvis den parrer sig med en hvid han, ja så øges sandsynligheden for hvide kalve. Her det vigtigt at understrege, at ungerne IKKE bliver lyserøde. Det er der faktisk en del, der har spurgt mig om. Sagen er, at kalvene enten bliver helt hvide eller helt rødbrune”, fortæller skytte og skovfoged Torben Christiansen fra Skov- og Naturstyrelsen. Han har det daglige ansvar for hjortevildtet i Jægersborg Dyrehave. Både den hvide hjort og de fem hunner vil blive bedøvet med en særlig pil, hvorefter de placeres i en transportvogn og køres af sted. Denne operation udføres af Torben Christiansen i samarbejde med en dyrlæge fra København Zoo.
Selve transporten foregår under kontrol af fødevareregionen, der godkender ruteplan og køretøj. ”Egentlig ville den tjekkiske køber gerne have hvide hinder, fordi dette ville øge sandsynligheden for hvide kalve. Men vi har ikke ønsket at imødekomme dette tilbud, fordi vi rent faktisk ikke har så mange af slagsen. I alt er der kun 14-15 hvide krondyr i Jægersborg Dyrehave, og det er vigtigt, at vi selv har en bestand. Bl.a. fordi det er en stor oplevelse for skovgæsterne at se de hvide dyr”, siger Torben Christiansen. Udover de 14-15 krondyr, er der også 30-50 hvide dådyr i Jægersborg Dyrehave, så alt i alt er der en god chance for at støde på de hvide dyr, hvis man har tålmodig til en længere skovtur.
Skovgæster kan også opleve hvidt hjortevildt i form af dådyr, nemlig i Haderslev Dyrehave. Og det er populært blandt skovens gæster, fortæller skovløber Jens-Jakob Fristed Sørensen fra Skov- og Naturstyrelsen: ”Især børn synes, det er sjovt. Vi arrangerer såkaldte fodreture to gange om måneden. Og hver gang vi ser en af de fem hvide dådyr, vi har i dyrehaven, kaster det en byge af spørgsmål af sig. Folk spørger f.eks. om de automatisk får hvide kalve, hvilket de ikke gør. Samtid ig er der også mange, der vil vide om de hvide dyr er såkaldte albinoer, altså individer, der ikke kan danne farvestoffer.
En albino kan slet ikke danne farvestoffer, men det kan det hvide hjortevildt godt. F.eks. har de grå muler og grågrønne øjne. Så de hvide hjorte er altså IKKE albinoer”. Fakta om eksport af hjortevildt Hvert år sælger Skov- og Naturstyrelsen op til 80 stykker hjortevildt, hvoraf en del af dem eksporteres til udlandet. Hjortevildtet fra Jægersborg Dyrehave er – bl.a. pga. af deres størrelse og sundhedstilstand – meget efterspurgte, men det hører til sjældenhederne, at der sælges hvidt hjortevildt.