Når kulden kryber i skovbunden, har lækatten et ganske særligt trick, som får den gennem vinteren. Som det eneste danske pattedyr skifter det lille rovdyr fra sin brune og gullige pels til en smuk kridhvid overfrakke
Hvorfor forvandles lækatten til hermelinen?
Af Ole Laursen, dn.dk
Hvis man går en tur i skoven eller langs diger og hegn, kan man i vinterperioden være heldig, at se den lille hvide lækat suse forbi.
Om vinteren skifter den sin brune og gule pels ud med en smuk hvid én af slagsen. Intet andet dansk pattedyr gør det samme. I den hvide vinterdragt skifter lækatten navn til hermelinen.
En kamufleret jæger
Det er ikke kun for syns skyld, at lækatten får en hvid vinterpels. Den hvide pels fungerer som kamouflage og lader lækatten gå i ét med det sneklædte landskab.
Det gør det nemmere for den dygtige jæger at få fat på byttedyr som mus eller sågar kaniner. De centraleuropæiske lækatte har ikke samme vinterfrakke som den danske.
Her er klimaet for varmt, og der er ikke behov for at kunne gemme sig i snedyngerne.
Uden sne, ingen hermelin
Hvis temperaturen i Danmark bliver ved med at stige, kan det være, at vi må vinke farvel til den hvide hermelinpels.
Hvis der ikke længere falder sne om vinteren, så har lækatten pludselig ikke længere brug for den hvide farve for at gå i et med skovbunden.
Det kan derfor tænkes, at den følger sine europæiske artsfællers eksempel og dropper vinterfrakken.
Kostbar pels
I gamle dage var hermelinpelsen den mest kostbare beklædning. Pelsen blev dengang brugt på kåber til kongerne og landets mest magtfulde for at vise deres status i samfundet.
Man kan stadig den dag i dag finde en hermelinkåbe i det danske rigsvåben.