I en sag fra Vordingborg i 1989, der har lighedspunkter med den fra Vestsjælland 15. januar 2011, blev jæger dømt for ”ved på hensynsløs måde at have forvoldt nærliggende fare for andres liv og førlighed”.
Af Redaktionen
Midt- og Vestsjællands Politis henlæggelse af sagen om riffelkuglen fra en trykjagt, der lørdag 15. januar i år gik gennem en førstesalsrude hos Preben Ravn Nielsen, Reerslevvej i Reerslev nær Ruds Vedby på Vestsjælland, for derefter at ramme en tvskærm, er ikke fast praksis for håndteringen af sager af denne art, selv om der ”kun” sker materiel skade.
En lignende sag fra Rosenfeldt Gods ved Vordingborg 7. december 1989, hvor en riffelkugle fra ligeledes en trykjagt ikke ramte det stykke råvildt, den var tiltænkt, men fortsatte og gik gennem ruden til en lejlighed i Skoleparken i Vordingborgs vestlige udkant kun adskilt fra godsets østligste jorder af Brovejen mellem Næstvedvej og Masnedsund, endte således med, at Statsadvokaten for Sjælland i oktober 1990 rejste tiltale mod den dengang 65-årige kammerherre Erik Tillisch (død 2007) for overtrædelse af straffelovens paragraf 252 ved ”på hensynsløs måde at have forvoldt fare for andres liv og førlighed” ved affyring af det fatale skud.
Episoden skete, da Kuskeskoven umiddelbart øst for godsets hovedbygning blev trykket af for råvildt. Erik Tillisch, der var en uhyre erfaren riffeljæger, havde selv taget den pågældende post, orienteret mod øst, fordi han havde erfaring for, at den var vanskelig. Da det pågældende stykke råvildt løb op af bakken i retning mod den gamle landevej (Brovejen), fejlbedømte Erik Tillisch sikkerhedsmargin med det fatale resultat, at kuglen der ikke ramte dyret, fortsatte over bakken for derefter at gå gennem ruden til en tredjesals lejlighed i Skoleparken 11, beboet af en dengang 81-årig kvinde.
”Jeg er meget rystet. Jeg har over 40 års erfaring i kuglejagt. Men jeg har fået en lærestreg og kan kun være taknemmelig over, at der alene er sket materiel skade”, gav Erik Tillisch udtryk for i Næstved Tidende (nu Sjællandske) dagen efter det fatale skud. I samme forbindelse gav politikommissær Jens Rasmussen, Vordingborg Politi, udtryk for, at man fra ordensmagtens side så med stor alvor på fejlskuddet, og en undersøgelse skulle klarlægge, om der ville blive rejst sigtelse efter kun jagtloven, eller også straffeloven ville komme ind i billedet.
Sagen kom for en domsmandsret i Vordingborg 12. december 1990, og Erik Tillisch blev fundet skyldig efter anklageskriftet og dømt for overtrædelse af straffelovens paragraf 252 ved ”i grov kådhed eller på lignende måde at have forvoldt nærliggende fare for andre menneskers liv og førlighed”.
Dommen, der var uden straffastsættelse, blev gjort betinget med en prøvetid på to år. Domsmandsretten var af det indtryk, at kuglen ville have været dræbende, hvis den havde ramt nogen i lejligheden. Derfor betegnede retten også skuddet som groft uforsvarligt. For sin part nægtede Erik Tillisch, at han ved grov kådhed eller på lignende måde havde forvoldt nærliggende fare for andres liv og førlighed. Til underbyggelse af hans jagtlige kvalifikationer havde forsvareren, landsretssagfører Rudolf Sand (død 2002) indkaldt to vidner, henholdsvis Gustav Rønholt, tidligere formand for Dansk Jagtforening og godsejer Peter Iuel, Petersgaard, Langebæk, som hver især tegnede et billede af Erik Tillisch som en erfaren jæger, der tillagde sikkerheden på jagt stor betydning.
En besigtigelse af åstedet på Rosenfeldt Gods bestyrkede domsmandsrettens indtryk af, at Erik Tillisch var skyldig i henhold til anklageskriftet, idet synspunktet var, at han burde have holdt inde med skydningen efter at have ”misset” to-tre skud til det pågældende stykke råvildt. Efter domsafsigelsen rådede Rudolf Sand vennen til på stedet at kære domsmandsrettens dom til Østre Landsret. Erik Tillisch udbad sig imidlertid betænkningstid, men dommen blev alligevel anket inden for ankefristen. Anken ændrede dog ikke billedet, idet Landsretten blot stadfæstede domsmandsrettens dom. Ægtepar dybt chokeret: fik riffelkugle gennem vindue