Af Redaktionen
Under overskriften ”Spar momsen – book nu!”, skriver Diana Jagtrejser i sit nyhedsbrev den 8. september: ”Den 1. januar 2011 ophæves momsfritagelsen for rejser i EU. Det betyder i korthed, at alle rejser, der faktureres efter den 31. dec. 2010, bliver pålagt moms. Vil man spare momsen, er det derfor en rigtig god ide at booke og betale sin kommende jagtrejse inden årets udgang.
Det har ingen betydning, hvornår rejsen afvikles – det er fakturadatoen, der tæller. Med andre ord: Har du planlagt en jagtrejse i 2011 så vær sikker på, at den faktureres inden udgangen af 2010. Lad være med at vente – det er dumme penge at gå glip af!” En ganske korrekt fremstilling, men temmelig ufuldkommen, idet forfatteren af nyhedsbrevet ikke fortælle hvor meget momsen efter de nye regler komme til at udgøre at rejsens pris.
Mange læsere vil forstå, at jagtrejser i EU nu bliver 25% dyrere, hvilket ingenlunde er tilfældet. Momsen vil næppe udgøre mere end 2-5% af rejsens pris. Det forhold har fået andre arrangører op af stolene. Gamekeeper skriver således i deres nyhedsmail: ”Vi er blevet kontaktet af flere af vore kunder og de fortæller at de har modtaget information om, at man skal skynde sig at booke og betale næste års jagtrejse, da jagtrejser bliver pålagt moms i 2011.
Der er intet forkert i ovenstående, men kunderne har dog ikke fået oplyst, at det ikke drejer sig om den normale momssats på 25 % Det rejsebureauer fremover skal betale er en såkaldt marginmoms. Det betyder, at vi skal betale 20% moms af vort dækningsbidrag. Dvs. køber vi en rejse til kr. 80,- og sælger den til 100,- har vi et dækningsbidrag på kr. 20,- og der er af disse 20,- vi skal betale 20 % marginmoms. Altså en prisforhøjelse på kr. 4,-.” Danske Jagtrejsearrangører (DJA), som er en nystiftet brancheforening bestående af registrerede jagtrejseudbydere i Danmark, har på deres hjemmeside følgende kommentar til Diana Jagtrejsers forbrugeroplysning: ”Der er i øjeblikket kolleger i branchen, som fortæller dig, at der pr. 1. januar 2011 skal betales moms på jagtrejser inden for EU.
Det er også korrekt – det er dog kun på fortjenesten at momsen tillægges, hvilket i praksis betyder, at jagtrejser der først betales 2011 vil stige med ca. 5% og ikke som nogen fejlagtigt tror med hele 25%.
Overvej derfor, om du vil forudbetale hele din rejse allerede i 2010 for at spare de cirka 5%! ” – Formanden for DJA, Kasper Tornvig Andersen, der er indehaver af Jelling Jagtrejser, mener, at indholdet i nyhedsbrevet er en lettere fordrejning af sandheden, og siger til Netnatur.dk, at Diana Jagtrejsers skrivelse, med rette kan misforstås.
Som nævnt indføres der en såkaldt margenmoms pr. 1.1.11 på alle rejser i EU-området, og således også på jagtrejser. Ændringen er en følge af regeringens skattereform, og det vil sende 160 millioner kroner i statskassen.
Grundlæggende er den danske rejsebranche bekymret over, at der lægges op en til en såkaldt margenmoms, hvor der lægges moms på bureauets fortjeneste på den enkelte rejse.
“Det er en dyr, bøvlet og uhensigtsmæssig måde at beregne momsen på”, siger Henrik Specht, generalsekretær for brancheforeningen Rejsearrangører i Danmark.
”Det er vanskeligt at beregne en moms på fortjenesten, for vi kender ikke vores endelige omkostninger på en rejse på salgstidspunktet. Dem kender vi først, når sæsonen er slut, når vi får overblik over belægningen på fly og hotel og kender fly-brændstofprisen”, forklarer han til Tjek.dk.
I stedet bør man ifølge Henrik Specht skele til Sverige, hvor svenskerne i 15 år har betalt 2,6 procent af rejsens samlede pris. ”Frem for at skulle udvikle nye systemer og have et stort administrativt system, bør man indføre en fast sats på rejsens pris. Dermed kan du også i salgsøjeblikket fortælle kunden, hvad momsen bliver. Så vi anbefaler den metode, som de bruger i Sverige”, siger Henrik Specht. Han tilføjer, at provenuet til statskassen bliver det samme med den svenske model. Lars Thykier, der er direktør for Danmarks Rejsebureau Forening er fuldstændig enig.
I Lars Thykiers høringssvar til skatteministeren skriver han om den svenske model, at ” … løsningen har som formål at lette den administrative byrde for de enkelte aktører ved at give dem et simpelt værktøj.” Lars Thykier har regnet sig frem til, at den danske momssats efter svensk forbillede burde ende på omkring to procent. Men der er også fordele ved de nye regler for rejsearrangørerne, som bør komme kunderne til gode. Arrangørerne skal nemlig ikke længere betale lønsumsafgift. Rejsearrangørerne får mulighed for få fuld fradragsret for moms vedrørende omkostninger til administration, køb af IT-udstyr, husleje, markedsføring, revision og rådgivning mv. Generelt regner rejsebranchen derfor med en prisforhøjelse på max 2-3%.
Konklusionen er ganske klar: det er uklart hvad de rejsende kommer til at betale i moms af jagtrejser indenfor EU til næste år, for det kommer an på arrangørens fortjenstmargen. Til gengæld står det helt klart at jagtrejsebranchen nu også kommer til at konkurrere på momssatserne. Nogle vil anvende en fast sats på 2, 3, 4 eller 5 procent på alle rejser over en bred kam uden at skele til hvilken rejse, der er tale om. Andre vil bruge fleksible satser så det er fortjenesten på den aktuelle rejse, der lægges moms på.
Bogholder på Diana Jagtrejser oplyser dog til Netnatur.dk, at momssatsen ikke vil fremgå af fakturaen, der sendes til kunden fremover. Men at priserne, som man kunne forledes til at tro ud fra fremsendte nyhedsbrev, skulle stige 25% afviser hun dog. – Det er endnu ikke besluttet, hvilken beregningsmodel, der skal anvendes, men momsen på vores rejser vil næppe udgøre mere end 2% af rejsens pris, oplyses det altså fra Diana Jagtrejser.