Vi undersøger nu, hvilke af de regale arealer der vil kunne lejes ud til almindelige jægere. Det siger miljøminister Kirsten Brosbøl, som dermed gør op med 165 års royale jagtprivilegier …
Af Redaktionen
Kongehuset råder over ca. 66.000 ha jagt. Men på kongehusets fem-seks årlige kongejagter benyttes under en tredjedel af skovarealerne, som til sammen fylder mere end Bornholm.
Derfor overvejer kongehuset nu sammen med Naturstyrelsen, at frigive de resterende arealer til almindelige jægere, som dermed får mulighed for at leje sig ind på statens arealer.
Udmeldingen falder i tråd med den melding, der udgik fra miljøministeriet kort tid før julen 2014, hvor der blev gjort op med den gældende praksis vedr. afholdelse af Naturstyrelsens egne jagter.
LÆS MERE: Miljøministeriets store julegave til de danske jægere
Også Forsvaret har udlejet de fleste af sine skyde- og øvelsesterræner ud til jagt.
Baggrunden for Kongehusets opsigtsvækkende udmelding skal dog ses i lyset af DR’s Undersøgende Databaseredaktion, som har set nærmere på kongehuset jagtpreveligeri. Undersøgelsen har sat kongejagterne til debat internt i kongehuset og på DR’s hjemmeside kan man bl.a. læse:
– Der er kommet nye signaler fra kongehuset, der betyder, at vi nu undersøger, hvilke af de regale arealer der vil kunne lejes ud til almindelige jægere, siger miljøminister Kirsten Brosbøl til DR.
Styrelsen forhandler nu med kongehuset om, at de statslige skove, som kongehuset hidtil har haft eneret på at bruge til jagt kan udlejes. Hvis områderne lejes ud til andre jægere vil de kunne indbringe millioner til statskassen.
En kortlægning foretaget af DR’s Undersøgende Databaseredaktion viser, at kongehuset kun benytter en mindre del af de områder som de råder over.
De 24 afholdte kongejagter jagter i perioden 2011-2015 blev ifølge DR’s aktindsigt afviklet i Grib Skov (9 jagter), Klosterheden (4 jagter), Gludsted Plantage (4 jagter), Frøslev Plantage/ Bommerlund Plantage (1 jagt), Lovrup Skov (2 jagter) og Valby hegn (4 jagter).