Se korte nyheder om jagt, natur og samfund
Af Reaktionen
Så kloge som børn
Kragerne intelligens imponerer stadig forskerne …
I tidligere forsøg har man påvist, at krager blandt andet kan lægge planer, trænes til at sortere affald og forstå konceptet nul.
Nu peger en ny undersøgelse på, at fuglen er på niveau med børn i børnehavealderen. Det oplyser videnskab.dk, der peger på undersøgelse beskrevet af Live Science.
Nedbrydelig garn skal modvirke spøgelsegarn
Et fiskegarn, der er gået tabt kan hvis det ikke hentes op igen, fiske i årevis som et spøgelse, der dukker op igen og igen.
Det skriver Nordsøposten, som oplyser at der et nyt norsk forskningsprojekt arbejder på at sætte en stopper for fænomenet.
Norges arktiske universitet vil skabe nye og mere miljøvenlige fiskenet, der kun holder 1 til 2 år, før de begynder at gå i opløsning. På den måde vil fiskegarn stoppe med at »fiske« meget hurtigere end garn lavet af almindeligt plastik, nylon.
Kvinde dræbt og spist af pytonslange
En 54-årig kvinde er blevet fundet i maven på en syv meter lang pytonslange på den indonesiske ø Sumatra.
Indonesiske myndigheder på øen Sumatra løste mandag morgen mysteriet om, hvad der var blevet af den 54-årige efterlyste plantagearbejder Jahrah.
Hun blev ifølge lokalmedier fundet i maven på en syv meter lang pytonslange, skriver den britiske avis The Guardian.
Danskere og forbrug af kød
Blandt alle aldersgrupper er det nu 18 %, der lever overvejende eller helt vegetarisk, mens det blandt de 18-34-årige er hele 30 %, som svarer, at de spiser helt eller overvejende vegetarisk.
Det oplyses i pressemeddelse på baggrund af undersøgelse udgør af Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening.
Kødfrie dage er desuden langt fra unormalt blandt flertallet af yngre personer.
Hele 59 % af respondenterne under 35 år har i undersøgelsen anført, at de spiser vegetarisk aftensmad én eller flere dage om ugen.
68 % af de under 35-årige spiser ét eller flere vegetariske frokostmåltider om ugen.
Vandrestøvler kaldes tilbage
Mere end 12.000 par Alp Trainer 2 Mid GTX-vandrestøvler til mænd og kvinder, solgt i USA og Canada, er blevet tilbagekaldt.
Det skriver GearJunkie, der oplyser årsagen skyldes snublefare, der kan opstå, hvis brugeren snører dem for løst.
52.000 spanske mink aflivet
Stor udbrud af fugleinfluenza opdaget i en farm med 50.000 mink i provinsen A Coruña
Det oplyser Lavanguardia.com
Konstateringen har medført aflivning af dyrene og eliminering af forskellige former for materialer fra gården for at minimere enhver risiko for smitte.
1500 butikker uden pelsprodukter
Frasers Group, ejer af House of Fraser stormagasiner, samt luksusdetailkæden Flannels og detailhandelsmærker, herunder Sports Direct, har meddelt, at de i den kommende sæson (efterår/vinter 2023) ikke længere vil forhandle produkter med pels.
Frasers Group har over 1.500 butikker globalt, herunder modeforhandlere som FLANNELS, House of Fraser, Sports Direct, Cruise og 18 Montrose.
Grønne organisationer glæder sig over naturkrav fra støttepartier
Det er en god dag for naturen, at de fire nuværende støttepartier stiller krav om en biodiversitetslov.
Det skriver DN.dk, som i lighed med en lang række grønne organisationer mener det er det vigtigste virkemiddel for at vende naturens tilbagegang
Bestanden af vilde dyr er faldet med 69%
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden viser at bestanden af vilde dyr er faldet med 69 procent siden 1970.
Natur og vilde dyr taber terræn med en hastighed, der ikke er set tilsvarende i ti millioner år.
Derfor WWF kalder på politisk handling, når verdens ledere skal mødes ved FN’s Biodiversitetskonference, COP15, i Canada i december.
Naturkrisen fylder mindst blandt de grønne bekymringer
Af alle grønne bekymringer, fylder naturkrisen – hvor planter og arter uddør – mindst.
Det konkluderes i en undersøgelse udarbejdet på foranledning af DR og Altinget.
Kun otte procent oplyser at naturkrisen er det som de er mest bekymret for.
I rækken af grønne spørgsmål, er klimakrisen topscorer, da fire ud af ti danskere finder klimaforandringerne mest bekymrende. To ud af ti peger på drikkevandet dom det mest bekymret for.
Herfra er der et godt stykke ned til forurening af vand- og havmiljø, som 12 procent er mest bekymret for.
Undersøgelsen er udarbejdet af Epinion og 1025 indgår i gennemførte interview med danskere på 18 år og derover.
Forbud mod trawl
I et større område omkring Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt bliver der nu forbud mod bundtrawl og muslingeskrab.
Det skriver DN.dk, som ser det som et vigtigt skridt mod at genrejse det pressede havmiljø. Især mener foreningen der er godt for torskebestanden, der anses for tæt på kollaps
Mikroplast: Første fund i modermælk for første gang
Mikroplastik er blevet opdaget i modermælk for første gang, og i følge The Guardian er forskere meget bekymrede over de potentielle sundhedsmæssige konsekvenser for babyer.
Modermælksprøverne, der har afsløret plastisk indhold, stammer fra 34 raske mødre, en uge efter fødslen i Rom, Italien. Der blev påvist mikroplast i modermælden hos 75 % af de undersøgte.
Skovrejsning i ørkner kan have negative klimaeffekter
Skovrejsning i bl.a. Afrika kan være med til at bremse ørkendannelse og samtidig lagre CO2 og brødføde millioner af mennesker.
Læs mere:
Afrika vil genskabe skov på størrelse med EU
Men tilplantning af ørken og halvørken er ikke uden omkostninger, set i forhold til det samlede CO2 regnskab.
ING.dk påpeger i nyhedsbrev at tilplantning af af ørkner kan risikere at mindske klodens refleksion af solenergi.
Hjemmesiden henviser til ny forskning, der har set på den såkaldte Albedo-effekt, der beskriver, hvor meget sollys der tilbagekastes fra jorden mod universet som kortbølget stråling i forhold til, hvor meget der omdannes til varme.
Effekten afhænger af overfladens farve, hvilket betyder, at langt mere varme tilføres atmosfæren ved sorte flader i forhold til hvide flader.
Kræver naturlov efter valg
Hvis naturens tilbagegang skal vendes, kræver det en naturlov. Sådan lyder meldingen fra 17 organisationer forud for den kommende valgkamp. Læs mere på dof.dk
13 procent natur i Danmark
Det tegnes et lidt for pænt billede af naturbeskyttelsen i Danmark. Det hævdes i Altinget.dk, der peger på, at knap 12,7 procent af landskabet er registret som natur, men at alt for lidt er udlagt som beskyttet natur.
Naturnationalpark Tranum
Naturnationalpark i Nordjylland er et skridt nærmere etablering.
Sådan lyder det i udsendt nyhedsbrev fra Miljøministeriet
“Projektplanen for Naturnationalpark Tranum har været i høring, og aftalepartierne er nu enige om at vedtage planen med et par justeringer”.
Dermed skal “robuste heste og stude være med til at holde de unikke hede- og moseområder åbne og fri for træer sammen med områdets fritlevende dådyr og krondyr.”
Skolen kommer til børnene
Vandrende skolelærer i den afrikanske ørken: “Hvis børnene ikke kan komme i skole, så lad skolen komme til dem”
En flok tchadiske nomader har de seneste tre år fået selskab i stammen. Med sit mobile ”klasseværelse” har Leonard Gamaïgué rejst rundt med de vandrende afrikanere for at give de ellers skole-ukendte børn deres første møde med blyanter, bogstaver og bøger.
Flere end 1.700 klimaaktivister myrdet siden 2012
Cirka hver anden dag de sidste 10 år er en klimaaktivist blevet myrdet af en lejemorder, en kriminel bande eller sin egen regering.
Det skriver DR.dk, som henviser til oplysninger fra den britiske interesseorganisation Global Witness, der undersøger korruption og brud på menneskerettigheder i forbindelse med udnyttelse af naturressourcer.
De fleste aktivister myrdes i Sydamerikaneske lande.
Nordtyskland og guldsjakal: De første hvalpe
Det er flere år siden vi de første guldsjakaler blev observeret i Danmark. Men p.t. er der kun set enkeltindivider.
Men bestanden breder sig mod nord og i Nordtyskland er det første par med mindst tre hvalpe nu observeret.
GAS udslip og CO2
Ifølge beregninger – som Aarhus Universitet har lavet for DR – kan aktuelle gasudslip i værste fald blive på mellem 20 og 30 millioner ton CO2.
Det svarer til op mod to tredjedele af den CO2, som Danmark alt i alt udleder på et år.
Set i forhold til det danske udslip af drivhusgasser er det globalt set et lille event, oplyser lektor Gorm Bruun Andersen fra Aarhus Universitet.
Jægernes strejke slutter
Jægeren i Catalunya har annuleret en kontroversiel strejke og atter genoptaget deres jagt, der virker som reguleringsjagt, da den beskytter landbruget mod skader fra især vildsvin.
Poul Thomsen er død
Poul “Dus med dyrene” Thomsen er afgået ved døden. Det oplyser hans hustru til DR.
Poul Thomsen blev 84 år og og sov “stille og roligt ind omgivet af mig og mine børn”, lyder det fra hans hustru, Susanne Lichtenstein.
Naturstyrelsen politianmelder sag ved Kalø
Der er fundet døde kreaturer ved Kalø, hvor en privat forpagters dyr græsser i et statsligt naturområde. Det har medført at Naturstyrelsen har meldt sagen til politiet.
“Det er altid dyreholders ansvar, at dyrene behandles forsvarligt og i overensstemmelse med dyrevelfærdsloven” lyder begrundelsen i et nyhedsbrev fra Naturstyrelsen.
desuden påpeges det at “Naturstyrelsen ser med meget stor alvor på, at dyrevelfærdsloven bliver overholdt for græssende dyr, der er sat ud i de statslige naturområder, uanset om det er dyr Naturstyrelsen selv har i sin varetægt, eller dyrene tilhører private forpagtere.”
Patagonia: Jorden er nu vores eneste aktionær
Stifteren af outdoormærket Patagonia har givet sit selskab væk for at bekæmpe klimaforandringer.
“Jorden er nu vores eneste aktionær” lyder det på TV2
Ifølge New York Times har selskabet en værdi på over 22 milliarder kroner – væk.
Mere præcist er selskabets samlede værdi flyttet over i en fond, der skal drive selskabet og donere alt profit til miljøbevarende formål, der skal begrænse global opvarmning og støtte biodiversitet.
Atter tilladt med import af andefugle
For nylig forbød USDA’s Animal Plant Health Inspection Services (APHIS) import af nedlagt fuglevildt fra Canada på grund af bekymringer over Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) fra vilde fugle i Canada.
Dette løste ikke problemet og angreb kun jagtsamfundet, skriver flere jagtvenlige medier.
Takket være SCI er kritikken blevet hørt og afgørelse tilbageført
Tobaksindustrien skal betale for at rydde cigaretskod op
Cigaretskod forsvinder aldrig fra naturen. Alligevel ender alt for mange i skove og på strande. Fremover skal cigaretproducenter betale regningen for oprydning af cigaretskod. Miljøminister Lea Wermelin er glad for, at ansvaret nu lægges over på tobaksindustrien.
Det skriver Miljøministeriet
Hidtil har kommuner og andre aktører betalt for oprydningen af de hvide plastikstumper. Men nu får tobaksindustrien regningen.
Kvalitetsstempel fra IUCN
De første fem danske naturnationalparker lever op til IUCN standard for beskyttede naturområder.
De skriver Miljøministeriet.
Naturnationalparkerne er en del af regeringens og aftalekredsens Natur- og Biodiversitetspakke, hvor der er afsat 888 mio. kr. til at styrke biodiversiteten og give den pressede danske natur mere plads og lov til at være vildere.
Natur og fordeling af arealer
” Der skal tænkes helhedsorienteret og multifunktionelt, og jorden skal fordeles på en måde”
Det skriver Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet og fhv. borgmester (S), Bornholm i en kommentar på Altinget.dk
Hun mener, at der skal gives mere plads til natur, der ruster os mod klimaforandringer og understøtter den grønne omstilling.
Derfor påpeger hun, at der er behov for at se på, hvordan planloven, statslige interesser, kommunal planlægning, fonde og diverse tilskudsordninger kan spille bedre sammen.
Aktivister punkterede 600 biler
Klima aktivister punkterer biler og efterlader seddel i forruden:
ADVARSEL – din benzinsluger dræber!
Natten til onsdag har der været gennemført en klimaaktion, der samlet har punkteret dæk på over 600 biler. Det skriver TV2, som henviser til pressemeddelelse.
På Frederiksberg er mange bilejere derfor vågnet op op til punkterede dæk og en seddel i forruden med overskriften:
ADVARSEL – din benzinsluger dræber!
Bevægelsen The Tyre Extinguishers skulle ifølge kilden have påtaget sig ansvaret for nattens punkteringer, der ikke blot fandt sted i Danmark, men også i otte andre lande.
Skød hjort før skydetid
En jæger tog fejl af lovgivningen og skød en krinhjort før solen var gået op. Det oplyser B.T.
Manden erfarede ret hurtig sin fejltagelse og valgte at melde sig selv til politiet, der har konfiskeret hjorten.
Jægeren kalder sin fejltagelse for en “decideret dumhed” og står nu overfor et nødeforlag.
Lystfiskeri: Biolog tegner dystert perspektiv
Der er stort set ikke noget ilt tilbage. Det siger biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, Kaare Ebert som overfor DR.dk fortæller om “tragedien”.
” Massedøden er godt i gang derude: Hundestejlere, skrubber, ål, ørreder og rejer dør i massevis. De fleste steder er det ikke muligt at fange en ærlig torsk fra land længere.” lyder foromtalen af foromtalen til afsnittet i radioprogrammet Genstart.
Biologen peger på at ” Mange årtiers udledning af kvælstof fra landbruget har sendt havet til tælling – og den lange varme sommer gør det hele meget værre. Der er stort set ikke noget ilt tilbage”.
Brandvarmt i Sibirien
Det er blevet varmere i Siberien. Det oplyser Inginøren.dk, der skriver, at de sibiriske somre nu de varmeste i 7.000 år. I 2020 blev der registreret varmerekord på 38 grader.
Brande og udslip af metan fra permafrosten er også blevet dagligdag oplyses der med henvisning til et omfattende studie over 40 år.
Ifølge forskerne har Sibirien aldrig oplevet så pludselig en temperaturstigning med stigende sommervarme og meget varmere vintre, som betyder at de kolde vintre er fortid.
Konfiskering af ulovlige elfenben
Seks ton elfenben, 29 kilo horn fra næsehorn og 100 kilo skæl fra skældyr er blevet konfiskeret af myndighederne i Malaysia.
Det oplyser WW, som henviser til Traffic, et internationalt netværk, der monitorerer handel med vilde dyr, og som WWF er én af to stiftende organisationer bag.
WWF estimerer at konfiskeringen svarer til, at mindst 100 elefanter og 15 næsehorn har ladet livet for at levere stødtænder og horn til det enorme fund i Malaysia.
Jagtterror
Aktivister forsøgt at forstyrre og sabotere den svenske bjørnejagt. Det skriver Svensk Jakt.
Blandt andet har det svenske jægerforbunds kontor i Falun været udsat for chikane med maling og advarsler, der kan opfattes som alvorlige trusler.
– Vi har selvfølgelig meldt hændelserne til politiet. Men problemet er større end et politispørgsmål. Samfund og politik skal reagere kraftigt, når virksomheder og lovlydige mennesker bliver ramt, siger generalsekretær Dag Lidén, til Jægerforbundets hjemmesid
Måger koster café kr. 50.000
Hos Café Faust i Aarhus regner man med, at mågerne koster dem omkring 50.000 kroner om året, når fuglene stjæler gæsterne mad.
Derfor ansætter man nu mågeklapper, der skal holde fuglene fra at sjæle gæsternes mad.
Pels på retur
Pels hører fortiden til. Det gælder både, når man spørger fremtidsforskeren og forbrugerne.
Det skriver Ritzau
I en ny YouGov undersøgelse fra World Animal Protection Danmark svarer 62 procent, at de mener, at modebranchen bør droppe brugen af pels
“Kun” 19 procent mener, at pels fortsat skal være at finde i butikkerne.
Sag om vådeskud starter i dag
Sagen mod Jæger, som skød og dræbte sin jagtkammerat ved en fejl, starter i dag 11. aug. 2022.
Den anklagede kalder hele sagen for sit livs værste mareridt.
Den 66 årige er sigtet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.
LÆS også: HISTORIEN BAG JAGTULYKKEN I KARUP
Indien genudsætter Geparder
En gruppe geparder tager den lange rejse fra Afrika til deres nye hjem i en vidtstrakt nationalpark i Indien.
Det skriver BBC
Verdens hurtigste landdyr er dermed klar til at gøre comeback i Indien, mere end et halvt århundrede efter, at det uddøde i landet
Great Barrier Reef
To tredjedele af koralrevet Great Barrier Reef er dækket af den største mængde koraller i 36 år.
Det skriver DR.dk, som henviser til ny rapport …
I den sydlige del er der imidlertid tab af koraldække, mens der også fortsat er mange store områder med blege koraller i Great Barrier Reef
Det oplyser Mike Emslie fra det australske institut for havvidenskab, der konstaterer, at Great Barrier Reef er et modstandsdygtigt system. Men det store antal blegninger som konsekvens af varmere vand – er bekymrende, siger han.
Ræve i Grønland ramt af rabies
” Hold dig væk fra ræven.”
Sådan lyder budskabet fra Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG).
Myndigheden har undersøgt fem polarræve fra Kangerlussuaq.
Fire ud af fem ræve var positive for rabies.
Sermitsiaq oplyser at inficerede polarræve typisk er mindre bange for mennesker og andre dyr.
Det er derfor mere sandsynligt at møde en ræv med rabies i beboelsesområder. Myndigheden oplyser, at rabies formodes at være udbredt over hele Grønland.
Elg sender kvinde op hospitalet med ambulancehelikopter.
Elgko med to kalve har angrebet en kvinde, der gik tur med sin hund på Tjockö i Stockholms nordlige skærgård.
Det skiver Svesk Jakt., der henviser til avisen Norrtelje.
Kvinden kom alvorligt til skade og blev fløjet til hospitalet med hjælp fra en ambulancehelikopter.
Angrebet har udløst en reguleringsjagt på elgen, som åbenbart også har optrådt truende overfor andre mennesker.
– Vi håbede, at det ville gå hurtigt at finde elgen, men det er for varmt for hundene, og der er for mange mennesker på øen. Det siger Pär Jansson, jagtleder på Tjockö til avisen Norrtelje.
Nepal har næsten tredoblet sin bestand af vilde tigere
Det skriver WWF.com
En undersøgelse fra 2022 afslørede, at der nu er 355 individer i landet Det svarer til en stigning på mere end 190 % siden 2009.
Det er en utrolig præstation og vidnesbyrd om regeringens, partnernes og lokale samfunds bevaringsindsats i løbet af de sidste 12 år, lyder lovordene fra WWF
Bør du underskrive SignForHunting?
Danske navne
Næsten 31.000 fugle har fået danske navne. Det oplyser DOF..dk, som skriver ” Alverdens fuglearter og -underarter har fået danske navne.”
DOF BirdLife mener at den dansk navngivning kan være med til at skabe større forståelse for klodens mangfoldige fugleliv.
Tørke og klima dræber elefanter
– Klimaændringer er nu en større trussel mod elefantbevarelse end krybskytteri, siger Kenyas ministerium for vilde dyr og turisme.
Det skriver BBC NEws.
Første jaguarer født i frihed i 70 år
Første jaguar født i naturen i argentinske provins efter 70 år
Rewilding Argentina Foundation bekræfter ifølge AA, at 2 jaguarer er de første, der er født i total frihed i syv årtier
I hele Argentina er der estimeret 250 jaguarer …
USA lader op til forbud mod trofæimport
Repræsentanternes Hus har vedtaget et lovforslag, som i følge SCI kan komme til at virke som et effektivt forbud mod import af elefant- eller løvetrofæer fra Tanzania, Zambia og Zimbabwe.
Den internationale jagtorganisation udsender derfor et link, som er rettet til dem som til støtte SCI mod denne lov om trofæforbud
LÆS evt også denne artikel: TANZANIAS JAGTINDUSTRI ROSES AF EU-DELEGATION
Ulv dræber kvæg
En ulv har dræbt en kalv i flok i en kvægbesætning.
Det oplyser Svensk Jakt,, der betragter ulvens adfærd som unormal.
Drabet fandet sted ved Ljungby.
Fire tigerunger
Fire tigerunger spottet i Malaysia, hvor færre end 150 vilde tigre er tilbage i naturen
Det skriver WWF Verdensnaturfonden.
Et kamera i den malaysiske regnskov har fotograferet en tigermor med fire unger og det giver WWF håb om at den triste tilbagegang er vendt.
Atomkraft modtager grønt stempel
Det lykkedes ikke for danske europaparlamentarikere fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti at få nedlagt veto mod EU-Kommissionens grønstempling af naturgas og atomkraft.
Det skriver Altinget.dk
Konservative Pernille Weiss er lettet. Læs mere og se den danske stemmefordeling her.
Flertal imod naturnationalpark
Jammerbugt Kommune har sendt et officielt høringssvar til Naturstyrelsen Men et flertal i kommunalbestyrelsen gør det klart, at man ikke ønsker en naturnationalpark ved Tranum. I herfadl ikke i dens nuværende form. Det skriver TV2 Nord
20 procent mere natur i EU
EU klar med strenge produktregler for at komme skovrydning til livs
En ny forordning stiller skærpede krav til produkter forbundet med skovrydning, før de må sælges på EU’s indre marked eller eksporteres.
Et vigtigt skridt for klima og biodiversitet, siger miljøminister Lea Wermelin.
Naturen går tilbage på globalt plan med en hidtil uset hast. Særligt synligt er det i verdens skove, hvor enorme mængder af træer dagligt fældes eller brændes ned til fordel for skovdrift eller landbrug.
Mellem 1990 og 2016 mistede vi f.eks. 1,3 million km2 skov i verden – med en hastighed på 800 fodboldbaner i timen. Det svarer til 30 gange Danmarks area
Isbjørne lever uden is
Ny bestand af isbjørne trives åbenbart uden is. Det skriver Videnskab.dk, der ser nærmere på en bestand af isbjørne i Østgrønland, der har formået at etablere sig i et område uden havis.
Men bestanden er ikke en redningsplanke for isbjørnebestanden lyder det advarende fra forskere.
Æg-røver giver æg videre
Henrik Lemvigh, som har en dom for at stjæle fugleæg, giver han tyvekosterne videre til Naturama i Svendborg.
Det skriver TV2-Fyn, mener har er en af de få, der kan prale med at være Danmarks største tyv ud i en bestemt disciplin.
Stor opbakning til jagt
I Sverige er der fortsat stor accept af jagt. Det viser undersøgelse gennemført af det svenske jägareförbund, hvor 88 procent af de mere end tusind personer, som Sifo har adspurgt regerer positivt over for spørgsmålet om accept af jagt. Læs mere Svensk Jakt.
Bynære bjørne
Fotograf brugte år på at dokumentere at også bjørne – i lighed med en lang række andre store pattedyr – har fundet en slags fristed i beboede eller tidligere beboede områder.
Få dræbte i trafikken
Vejdirektoratets nye rapport om ulykkestal viser et usædvanligt trafikår for 2021, da der var ekstraordinært få dræbte og tilskadekomne i trafikken.
Faktisk er der tale om de laveste tal, som er registreret, siden man begyndte at registrere trafikulykker for snart 100 år side
Tilskud til psykisk sårbare naturelskere
Naturstyrelsen har modtaget i alt 3,4 millioner og i samarbejde med Sind og Landsforeningen for Psykisk Sundhed er formålet at hjælpe med at uddanne professionelle og frivillige, så de kan arrangere aktiviteter i naturen for psykisk sårbare.
Det skriver DR.dk
– Naturen skal være for alle, også for de grupper, der kan have svært ved at komme derud på egen hånd, lyder det fra Miljøminister Lea Wermelin (S)
Tasmanien er nu CO2 negativ
Den australske delstat Tasmanien kan nu kalde sig intet mindre end CO2-negativ. Det betyder at Tasmanien opsuger mere CO2 fra atmosfæren, end den udleder. Det skriver Verdens Bedste Nyheder, der oplyser. at træer og bæredygtig skovdrift er en væsentlig del af forklaringen.
Debat om tjur fra Sverige, der udsættes i Tyskland
– De tjurer, der indfanges til genudsætning i Brandenburg, Tyskland, er fugle på træk. Den lokale bestand er ikke berørt af projektet.
Det skriver tjurekspert Eric Ringaby i en artikel i Svensk Jakt.
Baggrunden er, at lokale jægere og andre naturelskere frygter, at indfangning af fugle til eksport vil påvirke den lokale bestand af tjur.
EU vil frigøre 25.000 kilomenter flod
Over de sidste 50 år har Europa målt et fald på 93 procent af migrerende ferskvandsfisk. Det oplyser Verdens Bedste Nyheder.
En af de væsentlige årsager er 1,2 millioner dæmninger fordelt over kontinentet, som gør bl.a. kan gøre det meget vanskeligt for fisk at nå op til gydepladserne.
Derfor har har EU besluttet, at 25.000 kilomenter flod skal frigøres inden 2030. Alene sidste år fjernede 17 lande unødige dæmninger.
Slut med havneslam i Lynetteholm
Havneslam fra den kunstige halvø Lynetteholm skal ikke længere dumpes i Køge Bugt. Det har et flertal i Folketinget besluttet. Det skriver bl.a. Danmarks Naturfredningsforening.
Anvendelse af Jagttegnsmidler
Brug af jagttegnsmider er ofte til debat. Anvendes de rigtig i forhold til formålet og hvordan defineres formålet egentlig?
I link herunder man se hvordan jægernes jagttegnsmidler – altså de midler som indbetales via indløsning af jagttegn – anvendes fordelt på en række overordnede emner.
2021_anvendelsen-af-jagttegnsmidlerne_ny
Ulvebestand vokser
Italiens ulvebestand er støt stigende. I alt er der nu anslået 3.300 individer i landet.
Bestanden vokser i hele landet ifølge undersøgelsen.
P-piller til mænd
Prævention til mænd i form af P-piller og hormon-gel er ifølge Illustreret Videnskab på vej til mænd.
Mediet hævder at forskere endelig har knækket koden og fundet en alternativ løsning til kondom – endda uden bivirkninger.
Reguleringsjagt afvist
” Det er ikke ualmindeligt, at ulve ses tæt på mennesker, uanset tidspunktet på dagen”
Det mener länsstyrelsen i Jönköpings län, som derfor afviser en anmodning om regulerings-jagt på en nærgående ulv. Det oplyser Svensk Jakt.
Jæger sigtet
En 67-årig mand er sigtet for at skyde en råbuk på en boldbane ved Fuglsangvej i Grenaa.
Østjyllands Politi oplyser i sin døgnrapport mandag 30. maj, at den 67-årige er sigtet for overtrædelse af jagtloven og i følge TV2 bunder anmeldelsen i, at et vidne hørte et skud, som vidnet mente kom fra en bil, der holdt med front mod boldbanen.
Anmelderen fik dog bilens nummerplade og på adressen noterede politiet sig, at jægeren havde de fornødne tilladelser …
Så mange hunde angribes af ulve
Det svenske Vildtskadecentret har udgivet sin årlige opgørelse over de store rovdyrs angreb på hunde og husdyr.
I årene 1997-2021 varierede det samlede antal rovdyrangrebne hunde mellem 0 (1997) og 70 (2009).
Mellemårsvariationerne kan ifølge Viltskadecenter skyldes flere faktorer, der påvirker antallet af jagtdage med hund, herunder vejr og snedybde i jagtsæsonen. Men også det, at der er flere ulve, og få vælger at slippe deres hunde ud i områder, hvor der er ulve, burde have betydning, selvom det ikke er noget, der står i Vildtskadecentrets rapport
Færre mårhunde
I mere end 10 år har mårhunden været en torn i øjet for myndigheder og jægere, for pelsdyret formerer sig med lynets hast og truer den danske natur.
Det skriver DR.dk, der oplyser at det nu er lykkedes jægerne at bremse den invasive art.
I 2020 blev der nedlagt næsten 11.000 mårhunde. Sidste år var det tal på knap 9.000, viser tal fra Miljøstyrelsen.
– Mårhunden presser vores i forvejen truede arter, siger miljøminister Lea Wermelin, der betragter det som gode nyheder.
Zimbabwe vil sælge elfenben
Zimbabwe har åbnet en international konference for at forsøge at vinde international støtte til sin kampagne for at få lov til at sælge sit lager af beslaglagt elfenben. Det skriver Africa News
Hvis det sydafrikanske land ikke får tilladelse til at sælge sine 130 tons elfenben, anslået til værdi til 600 millioner dollars, advarer embedsmænd, at det kan føre til at landet forlader konventionen om international handel med truede arter, CITES.
Den tre-dages konference startede mandag (22.5.) i Hwange National Park, landets største park, som ligger i det sydvestlige Zimbabwe. Repræsentanter fra 16 afrikanske lande, såvel som Japan og Kina, skal deltage i sammenkomsten.
Bifangst af marsvin
I gennemsnit drukner 2722 marsvin, fordi de ved et uheld bliver fanget i danske fiskegarn. DN skriver i nyhedsbrev at f.eks. Store Middelgrund i Kattegat burde være et beskyttet havområde, som på papiret burde være et sikkert sted for marsvin at svømme rundt. Alligevel er bifangsten af marsvin i garn ikke desto mindre ”meget høj”. Det fremgår rapport om bifangst af havpattedyr og fugle udarbejdet af DTU Aqua
Droner skal jage skarver af reden
Ejerforening i Sverige vurderer, at skarvers tilstedeværelse kan give boligerne en værdiforringelse på 20-30 procent. Derfor skal de ynglende fugl nu jages væk.
Metoden, der skal anvendes, er droner, som i følge Svensk Jakt skal skræmme skarverne af reden og dermed sikre husejerne fred og ro og stabil huspriser.
Første naturnationalpark godkendt efter naturbeskyttelsesloven
Tilladelsen gælder blandt andet dyrehold og opsætning af hegn om naturnationalparken i Gribskov. En omfattende miljøscreening har vist, at den nye naturnationalpark ikke skal miljøvurderes.
Tilladelsen er givet efter naturbeskyttelseslovens § 61a, der handler om naturnationalparker i større statsejede områder, hvor naturen kan udvikle sig på egne præmisser.
Naturnationalparken vil rumme en række nye tiltag.
Blandt andet skal parken hegnes, så elge og stude kan bevæge sig frit i området. Der vil blive naturlig hydrologi på arealerne, som tidligere har været drænet, eksotiske træarter fjernes, og skoven udlægges over en periode til urørt skov.
Med den nye tilladelse bliver det også tilladt at have dyrehold i skoven.
Miljøstyrelsen vurderer, at hegnet omkring naturnationalparken har en højde og konstruktion, der ikke virker skæmmende.
Og at hegnet ikke hindrer vildtets frie passage. Hegnet forventes ikke at give anledning til en væsentlig påvirkning af udpegningsgrundlaget for det lokale EU-beskyttede Natura 2000-område.
Selskabshund angrebet og såret af ulv
I følge SVT Nyheter er en selskabshund blevet angrebet af en ulv.
Den kvindelige hundeejer var ude for at lufte sin hund, – en blanding mellem er en chihuahua og en papillon, – da der pludselig dukkede en ulv op.
I følge kvinden tog ulven hunden i munden, men hundeejeren lod sig ikke skræmme af det dramatiske optrin og skreg: Slip min hund, slip min hund!
Hun satte efter ulven alt imens mens hun vinkede med armene og fortsatte med at råbe.
Den kvindelige hundeejer filmede efterfølgende ulven, da den luskede afsted. (se link herover)
Hunden slap ikke uden skader og havde bl.a. pådraget sig bidskader på ribbenene, men er efter behandling hjemme igen.
Angrebet fandt sted i udkanten af Järna syd for Stokholm.
10 år med ulv
Det er 10 år siden den første ulv blev spottet i Danmark i nyere tid. Det har medført at TV2 har udgivet udsendelse, som ser nærmere på den efterhånden betydelige viden, som forskerne har om de danske ulve
Klik og se film:
Kindtand bringer ny viden
I et nyt studie, udgivet i Nature Communications, viser at en kindtand, der blev fundet i en grotte i det nordlige Laos i 2018, højst sandsynligt stammer fra en denisova-pige – en forholdsvis nyopdaget menneskeart, som man antager for at være mere primitive end os. Men med fundet af den gamle kindtand, er der kastet nyt over den antagelse.
Det skriver Videnskab.dk
Grøn trafik
Fra 2024 skal kun være tilladt at køre ind på Stefansgade på Nørrebro i København, hvis man har en bil med ’grønne drivmidler’. Det skriver Verdens Bedste Nyheder, der forklarer, at det i praksis betyder, at bilerne enten skal være en elbil eller en bil med brintmotor.
Ulvebestand skal reduceres
Ulvebestanden i Sverige skal reduceres til 170 individer.
Riksdagens beslutning fra 2013 lyder på, at ulvebestanden bør være på mellem 170-270 individer. Den svenske miljøstyrelse har siden hævet dette til 300 og siden i praksis 400 ulve. Det skriver Svensk Jakt, som oplyser, at et flertal i det svenske Miljø- og Landbrugsudvalg mener, at man skal holde fast i den oprindelige målsætning på 170 individer.
Derudover ønsker udvalget, at forvalte ulvebestanden med Norge, fordi ulvene bevæger sig mellem landene. I alt bør ulvebestanden i de to lande ikke overstige 230 individer, hvor Sverige ifølge Miljø- og Landbrugsudvalget tager ansvaret for 170 af dem.
Beslutningen om at reducere bestanden forvente endelig godkendt den 18. maj.
Nye regler for brændeovne
Nu kan alle landets kommuner sikre renere luft med forbud mod ældre brændeovne
Folketinget har netop vedtaget en lov, der giver landets 98 kommuner mulighed for at forbyde gamle brændeovne og pejseindsatser produceret før juni 2008 i områder med fjernvarme eller naturgas.
Regulering bliver lettere
Fra den 2. maj 2022 bliver det mere enkelt at angive præcis, hvor en tilladelse skal gælde, når man søger om lov til at regulere skadevoldende vildt, som for eksempel bramgæs og råger.
Kun 12 procent ser positivt på fremtidens elgjagt i Sverige
Elgbestanden er faldende i Sverige.
Ifølge den svenske miljøstyrelse er den svenske elgbestand dykket med med 20 procent siden nyt elgforvaltningssystem blev indført for ti år siden.
Jægere – som har deltaget i en undersøgelse gennemført af Svensk Jakt – giver udtryk for et meget dystert syn på fremtiden.
Af 239 jægere svarer knap 60 procent, at de ikke tror på, at der kan gennemføres en meningsfuld elgjagt i fremtiden.
71 jægere, 30 procent, er usikre på, hvad der skal ske med elgbestanden og dermed jagten.
Kun 29 jægere, eller 12 procent, er positive over for fremtidens muligheder for god elgjagt.
Kæmpe trofæsamling
Omkring 20 kilometer fra Valencia, har det spanske politi fundet intet mindre end 1090 udstoppede dyr. Det skriver det spanske politi på deres hjemmeside ifølge DR.
I samlingen kan man blandt andet finde elefanter, næsehorn, geparder, isbjørne, krokodiller og sneleoparder.
Det er uklart om ejeren af de mange dyr har tilladelse til at opbevare alle dyrene og politiet vil undersøge om der er blevet overtrådt nogle love i forbindelse med opbevaringen af de beskyttede dyrearter i samlingen, som skulle være blandt de største af sin slags i Europa.
Spækhugger i Limfjorden
Fredag eftermiddag blev der observeret en spækhugger i Limfjorden lidt vest for Hals.
Det viste sig at den lå stille på relativt lavt vand.
Lørdag har Naturstyrelsen været på stedet fra morgenstunden for at vurdere spækhuggerens tilstand, her kunne man konstatere at det var en han og at den umiddelbart så fin ud. Adfærden med at ligge stille på lavt vand tyder dog på, at der er noget der ikke er som det skal være.
Dagen igennem har der været drøftelser mellem Naturstyrelsen og flere eksperter inden for området, for at vurdere hvad der vil være det bedste at gøre.
Normalt vil man lade naturen gå sin gang og lade hvalen passe sig selv. I dette tilfælde har man dog besluttet at gøre et forsøg på at få spækhuggeren til at svømme ud på dybt vand igen. Dette kan måske lade sig gøre, da der ikke er ret langt fra hvor den ligger og til dybt vand, og dermed kan man måske have held med at skubbe den i den rigtige retning.
Det er også besluttet, at hvis den igen vælger at svømme ind på lavt vand, så skal den have fred og der vil ikke blive lavet flere redningsforsøg.
Frigørelsesforsøget vil finde sted søndag den 10. april, om eftermiddagen
Kilde: Naturstyrelsen
Ulv som valgtema
Det svenske jægerforbund øsnker at gøre ulven til et valg tema.
Forud for årets valg til Riksdagen ønsker forbundet at øge presset på de politiske partier i ulvespørgsmålet.
I følge Svensk Jakt lyder foreningens budskab:
Tålmodigheden er forbi
Manipulerer DN med spørgeundersøgelse?
– DN tager også de 30%, som kun er delvist enige, til indtægt for fuld enighed. (til opretelse af naturnationalparker red.) Det skriver Jørn Rasmussen, civilingeniør på hjemmesiden Gylle.dk
Han påpeger desuden, at DN tager 6%, som er delvist uenige, til indtægt for at være (helt) uenig.
I virkeligheden er godt 50% således usikre på deres stillingtagen, måske fordi deres viden om naturnationalparkerne er begrænset, lyder det.
”Med overskriften ”Fakta om målingen” skriver DN videre: ”73% synes, at det er en god idé at etablere naturnationalparker. 11% er uenige”. Det er ikke korrekt hævder Jørn Rasmussen.
170 elefanter på auktion
Namibia vil sælger vilde elefanter til oliesheiker
Det skriver World Animal Protection
Elefanterne er udbudt til højestbydende, og de første skulle allerede være indfanget
Flere steder i Afrika menes bestanden af elefanter at være for stor, selv om kontinentet over tid har mistet en meget stor del af sin bestand på grund af krybskytteri og befolkningstilvækst.
World Animal Protection udtrykker, at de vilde elefanter nu kan se frem til livslang indespærring.
Er brakmarker symbolpolitik?
– Vi kan brødføde 100 gange flere, hvis vi reducerer kødproduktionen. Det skriver Dansk Vegetarisk Forening (DVF)
“Opdyrkning af brakarealer i Danmark og EU vil have en forsvindende lille effekt på udbuddet af fødevarer til mennesker.” hævdes det
I følge DVF er virkeligheden er, at vi kunne få et langt højere udbytte ved at omlægge blot en lille del af de eksisterende landbrugsarealer.
Dykænder og havfugle truet af fiskeri efter stenbidere
Fra december til april er der et massivt og ureguleret fiskeri efter stenbider langs Nordjyllands Kattegatkyst.
Det skriver DOF.dk, som påpeger at hundreder af kilometer garn virker som dødsfælder for edderfugle, sortænder og fløjlsænder.
DOF opfordrer derfor til en stramning af reglerne.
Kunstige rev og nye arter
Ulv set tæt på Føtex
Ulv er spottet op til flere gange i den østlige del af Aalborg omkring forstæderne Gistrup og Klarup.
Mandag morgen blev den set flere gange i området omkring det nye Supersygehus og Føtex – begge dele tæt ved Gistrup.
Det oplyser flere lokale medier, som også bringer video af ulven med nævnte bygninger i baggrunden.
Danske Naturskove en en dråbe i havet
Naturskove udgør hvad der svarer til cirka 0,3 promille af Danmarks landareal og det er i følge danske forsker for lidt.
– Det er virkelig en dråbe i havet. Så det kan betydet noget lokalt – lige i dén skov på det sted, hvor man lægger urørt skov ud. Men på landsplan skal vi op i meget større størrelser, før det batter noget, siger Rasmus Ejrnæs til DR1.
– Det kan betydet noget lokalt – lige i dén skov på det sted, hvor man lægger urørt skov ud. Men på landsplan skal vi op i meget større størrelser, før det batter noget, lyder det fra Ejrnæs.
Lokal jagtforening støtter ukrainsk civilforsvar
Aaby Sogns Jagtforening i Nordjylland har fredag den 19. marts sendt paller med støvler, jagttøj og hjemmestrikkede sokker til civilforsvaret i Ukraine. Det oplyser Nordjyske.dk
Skovenes klimaeffekt kan firedobles
Ved at anvende træ fra skovene bedre end i dag kan skovenes klimaeffekt firedobles.
Det fastslår ny rapport fra Københavns Universitet.
Negativ rekord i svensk elgudbytte
Antallet af nedlagte elge er fortsat på retur. Det påpeger Svensk Jakt, som kan løfte sløret for en kedelig udvikling.
Antallet af nedlagte elge er nu under 80.000.
Det er første gang siden 1970’erne at den årlige afskydning af elg er så lav.
Trawlere i Kattegat skal have kamera på fangstbåndet
For at styrke den historisk truede bestand af torsk og sikre jomfruhummerfiskeriet i Kattegat har fiskeriminister Rasmus Prehn taget en ny beslutning.
Fremover skal kameramonitorering af fangsten være obligatorisk på kutterne.
Det skriver Miljøministeriet.
- Torskebestanden i Kattegat er siden slutningen af halvfemserne faldet med cirka 90 pct.
- Der blev i 2021 landet jomfruhummer i Kattegat for en værdi af 109 millioner kr.
- Fiskeristyrelsen vil stå for at montere kamera på de cirka 100 fartøjers fangstbånd i løbet 2022.
- Der er tale om kamera, der peger direkte mod fangstbåndet, så risikoen for at identificere de pågældende fiskere minimeres.
- Fiskeristyrelsen evaluering med forsøgsprojektet kan læses her
Svenske Jægerforbund donerer hjælp til Ukraine
Jægere hjælper Ukraine flere steder, både i Europa og i Sverige.
Det oplyser Svensk Jakt, som også skriver, at svenske jægere har taget initiativer til at hjælpe med at afbøde den humanitære katastrofe, som Ruslands invasion af Ukraine har medført.
Det svenske jægerforbund har desuden besluttet at donere medicinske forsyninger til det krigsramte land.
Ny skildpaddeart på øen San Cristobal
Forskere har efter grundige DNA-undersøgelser fundet frem til, at en type kæmpeskildpadder fra Galapagosøerne slet ikke tilhører den art, som de troede.
I stedet er der tale om en ny art. Det skriver TV2
Bilfri søndag
Tiden er inde til blandt andet bilfri søndag, gratis offentlig transport og stop for korte flyruter.
Det skriver Greenpeace i nyhedsmail med reference til krigen i Ukraine.
” Indtil nu har både danske politikere og EU haft et for enøjet fokus på Europas gasforsyning, og glemt, at det er olien, der er den største kilde til vores afhængighed af Rusland og vores største bidrag til bomberegnen i Ukraine.”
Ønsker flere private skove bør udlagt som urørte
Hundeforsikring opprioriteres
En ny opgørelse fra If Forsikring viser, at danskerne i stigende grad forsikrer deres hunde som fuldgyldige familiemedlemmer.
I løbet af coronakrisen har rekordmange danskere beriget familien med den foretrukne firbenede ven – hunden. Det oplyses i pressemeddelelse fra Epicent Public Relations A/S
Hos forsikringsselskabet If har den tendens sat sit tydelige aftryk, og antallet af hundeforsikrings-kunder er mere end fordoblet alene fra 2020 til 2021. En ny opgørelse fra forsikringsselskabet viser samtidig, at 69 procent af hundeejerne prioriterer at købe syge- og ulykkesforsikring til deres hund, mens kun en tredjedel nøjes med den lovpligtige ansvarsforsikring. Ud af dem, der har tilvalgt syge- og ulykkesforsikring, steg andelen af hundeforsikringskunder, som valgte den bedst dækkende syge- og ulykkesforsikringen til hunden, til hele 87 procent i 2021.
Hanulven i ulvepar ved Skjern er identificeret
DNA-analyser af afføringsprøver indsamlet på Borris Skydeterræn i Vestjylland viser, at hanulven i ulveparret i Skjern-reviret er ny i Danmark.
Hanulv i Skjern-reviret er ny i Danmark
DNA fra en ny hanulv, der har fået kodenavnet GW2528m, er blevet fundet i to afføringsprøver indsamlet af den nationale overvågning henholdsvis 26. september 2021 og 17. oktober 2021 på Borris Skydeterræn i Vestjylland.
I følge Ulveatlas.dk kan hanulvens DNA-profil knyttes til et forældrepar i Hoher Fläming-koblet, sydvest for Berlin i Sachsen-Anhalt.
Danske “preppere” har hamstret jodtilskud
2. marts 13.40
Danske “preppere” har hamstret jodtilskud, som er 650 gange svagere end de jodtabletter. Det oplyser ING, der kan yde beskyttelse ved radioaktive udslip.
I Norge sikres befolkningen adgang til stærk jod som en del af beredskabet.
Arter kan forsvinde, hvis temperaturudvikling forsvinder
2.marts 06.30
Omkring halvdelen af de dyrearter, som forskere har undersøgt, er rykket mod koldere egne som følge af global opvarmning. Det skriver DR.dk, som henviser til ny FN rapport
Såfremt den globale temperatur stiger med 1,5 grader – som forventet i løbet af de næste årtier – kan op mod 14 procent af arterne på jorden blive udryddet.
Stiger temperaturen med omkring tre grader, vil op mod 29 procent af arterne forsvinde for altid, lyder det.
28.02.2022
27.02.2022
Bestandene af fugle er reduceret med omkring 600 millioner ynglefugle i EU siden 1980. Det skrive DN og henviser til en opgørelse fra BirdLife International.
I den danske natur er mange arter af ynglefugle pressede. 11 arter er allerede forsvundet fra den danske natur, mens yderligere 84 arter er truede. Det svarer til, at hele 47 procent af ynglefuglene i Danmark er forsvundet eller i risiko for at uddø på kortere eller længere sigt.
Når ynglefuglene har det så skidt, skyldes det først og fremmest, at mange af deres levesteder i den danske natur er forsvundet. Men det skyldes også intensiv landbrugsdrift, dræning af vådområder, forurening med næringsstoffer, brug af pesticider og fjernelse af gamle træer.
Blandt pressede danske ynglefugle har DN fremhævet otte arter, herunder som f.eks. urfugl, stork, kirkeugle men også vibe og stær, hvor sidst nævnte er reduceret i antal, da der ikke er så mange græssende dyr i det danske landskab som der var for nogle årtier siden.
Skal forvaltes
Det fastslår Bengt Holst, formand for Dyreetisk Råd. TV2 Bornholm
Kvinde dræbt under vildsvinejagt af 17 år gammel jæger
Ulykken er blot den seneste i rækken af utilsigtede dødsfald forbundet med jagt, hvilket har har først til krav om bedre regulering af jagten.
Hvert år bliver omkring 20 mennesker i følge The Lokal dræbt af jægere i Frankrig – ofte vandrere, cyklister og hundeluftere, selvom størstedelen af ofrene selv er jægere.
Dusinvis af mistænkte for misbrug af våben i hjemmet har fået deres våben returneret af politiet. Det oplyser BBC
Fra 1. juli 2022 kræves der ikke længere tilladelse til at besidde Lyddæmpere. Det oplyser Svensk Jagt
Plastik i verdenshavene er et stigende problem og fiskeriet bidrager desværre til forureningen. På verdensplan driver omkring 640.000 tons spøgelsesnet rundt i havene, og mere kommer til hvert år.
I følge Inginøren.dk anslås det forsigtigt, at cirka tre procent af plastikproduktionen ender i havene. Det svarer til ca. 12 millioner tons plastik om året.
Hovedparten stammer fra plastik til engangsbrug, men fiskeriet bidrage også selvom det er svært at vide, præcis hvor stor en andel af den samlede mængde af affaldsplastik i havet, der stammer fra fiskeriet.
FAO har vurderet, at spøgelsesnet globalt udgør omkring 10 procent af det affald, der findes i havene. Det vil sige, at der på verdensplan er omkring 640.000 tons spøgelsesnet i havene, der ofte fortsætter med at “fiske” selv om fangsten aldrig kommer på dæk.
Landmænd skal nu genplante, hvis de fjerner læhegn eller mindre træbeplantninger i det åbne land. Kravet følger af ny lovgivning, som trådte i kraft fra årsskiftet. Bliver der ikke genplantet, må flisen ikke omsættes til
Med den nye VEII-lovgivning følger nye og skrappere krav til landmænd, der fjerner læbælter. Det kan eksempelvis være i forbindes med ønsket om at lægge to marker sammen eller omlægge en remise til mark.
Det skriver Skovdyrkerne.dk
Biomassen fra sådanne projekter kan kun sælges til varme- og elværkerne, når der sker gentilplantning – enten på samme sted eller et andet sted på ejendommen
Nye planer for 250 af Danmarks naturområder skal hjælpe med at vende biodiversitetskrisen. Det skriver Miljøministeriet
Planerne for nogle af Danmarks største og mest værdifulde naturområder er nu klar. Natura 2000-områderne anses som helt centrale i arbejdet med at bremse naturkrisen. Nye målinger viser, at der trods forsigtig fremgang er brug for skærpede indsatser.