Sæler koloniserer populære badestrande på Sjællands nordlige kyst. Lad dem ligge i fred, lyder opfordringen fra Naturstyrelsen …
Af Naturstyrelsen
Det er ikke kun danskerne, der kan lide at være på stranden om sommeren. Det kan spættede sæler også.
En voksende bestand af spættede sæler gør sælerne mere synlige på strandene, end de plejer at være.
Og især på Sjællands nordkyst er der for tiden mange møder mellem mennesker og sæler.
– Vi får flere henvendelser om sæler end normalt, og det skyldes formentlig, at der er ved at være fyldt op på sælernes normale ynglepladser på øen Hesselø ud for nordkysten. Det har fået nogle sæler til at finde andre steder at føde deres unger, siger vildtkonsulent Niels Worm, Naturstyrelsen i Nordsjælland.
Nogle af sælerne er svømmet til nordkystens strande, hvor Naturstyrelsen den senere tid har fået indberetninger om sælunger omkring de populære strande ved Liseleje, Rågeleje og Tisvildeleje.
Moren kommer tilbage
Mange af henvendelserne fra borgerne handler om, hvad man skal gøre med sælerne, man finder på stranden.
– Lad sælen ligge, det er det enkle råd. Selvom sælungen ser både sød, fortabt og forladt ud, så kommer moren stort set altid tilbage. Ungerne er ikke specielt sky, så man kan godt rulle håndklædet ud ti meter fra ungen, bare den får fred, når badegæsterne går hjem, siger Niels Worm.
I løbet af dagtimerne har sælmoderen travlt med at fange fisk for at kunne producere nok af den næringsrige mælk, som sælungen drikker. Derfor ser man den sjældent sammen med sælungerne.
Men moderen vender altid tilbage og dier ungen, men det sker oftest om natten.
Hegn om sælunger
Naturstyrelsen kan berette om flere situationer, hvor folk har bygget hegn om sælungen, fodret den med fisk eller sat skilte op, der advarede om at komme nær sælen.
Nogle velmenende borgere har ligefrem taget sælungen med sig og sat den ud i badekarret eller swimmingpoolen for at passe på den.
– Folk hjælper ud fra den bedste hensigt, men det har desværre den modsatte effekt. Og i sidste ende kan det komme til at betyde, at vi må aflive sælungen, hvis den er kommet til at lugte af menneske, og moderen ikke vil kendes ved den, siger Niels Worm.
Omkring 1. juli forlader sælungerne strandene. På det tidspunkt er de store nok til at svømme med moderen ud i danske farvande.