Boganmeldelse: Et digert værk. Det må vist være den mest rammende betegnelse for denne bog, som Jan Skriver her har begået
Af Redaktionen
Første indtryk af bogen er størrelsen og vægten. Her er der tale om en cofee table book, som ikke egner sig til læsning i sengelampens skær, med mindre man har nogle solide overarme.
“Lille Vildmose er Danmarks største fredede landområde med gyngende højmose, fuglerige søer, sletter og dyrerige græsningsskove. Her lever Danmarks største bestand af vildsvin side om side med efterkommere af den oprindelige jyske stamme af krondyr. Her hersker mosens majestæt, elgen, over det lave land, hvor mosekonen har sit bryghus, og kongeørnen regerer i luftrummet. Europæiske bisoner (visent, red.) græsser i naturskovene, der hører til de mest artsrige i dansk natur.”
Således indleder forlaget GAD sin rammende beskrivelse af bogen.
Forfatteren er jo ikke nogen helt ukendt person indenfor genren med natur, og det må da også have ligget lige til højrebenet, at det netop var ham, som ovenikøbet er bosiddende i baghaven til Lille Vildmose, der skulle skrive denne bog.
Jan Skriver fortæller i sin sædvanlige yderst levende stil historien i ord og flotte billeder om Lille Vildmose, der siden 2001-03 er ejet og drevet af Aage V. Jensens Fonde.
Bogen beretter hele historien om området, og den fortælling er bestemt ikke kedelig. Området er i dag nærmest som en tidsmaskine, hvor man kan se, hvordan Danmark måske ville have taget sig ud i dag uden menneskelig påvirkning.
Det fantastiske landskab og og mangfoldige dyreliv er på fornem vis forenet i denne bog. Her ser man, hvordan virkelig urørt skov ser ud. Det er “vanitas” på øverste hylde. Og med et sådant landskab, så kvitterer faunaen med en utrolig artsrigdom, som bogen giver et fornemt indblik i. Jan Skriver har fanget mange spændede situationer med kameraet, og ingen fotos i bogen virker tilfældige.
Lille Vildmose er Danmarks største landfredning med et areal på 7.700 hektar.
Sidst i 1700-tallet blev 4 søer afvandet i området, men senest har man via et EU LIFE+ projekt muliggjort yderligere naturgenopretning af højmose i Mellemområdet, og den store Birkesø er blevet genskabt i 2017.
Lille Vildmose
Af Jan Skriver
GADs Forlag 2021