Når Danmarks Jægerforbund træder ind i 2015, er det uden Jagtforeningen Jyllinge Holme. Foreningen har med egne ord “fået nok” og vil fremover varetage medlemmernes interesser på egen hånd …
Af Redaktionen
Jagtforeningen Jyllinge Holme fastholder den beslutning, som foreningen traf tidligere på året. Når året rinder ud, er foreningen ikke længere medlem af Danmarks Jægerforbund (DJ).
For første gang nogensinde har en lokal jagtforening, som er tilknyttet DJ, dermed valgt at bryde ud og stå på egne ben. Fremover vil jagtforeningen ved Roskilde Fjord være helt uden tilknytning til DJ eller andre landsdækkende jagtorganisationer.
– Det er naturligvis en række sager og principielle forhold, der samlet set har betydet, at vi har valgt at bryde med DJ. Men vores utilfredshed med Jægerforbundet drejer sig især om to sager, nemlig sagen om “Jagtens Hus” samt formandens evne til at tale jægernes sag i Vildtforvaltningsrådet. Det er de to sager, der har betydet, at vi i januar 2014 mente, at vi havde fået nok.
Det fortæller Hans Aare, som i de sidste 38 år har været formand for Jagtforeningen Jyllinge Holme, som blev stiftet tilbage i 1941. Hans Aare fortsætter:
– Man tager sig til hovedet, når man ser på hvordan sagen om Jagtens Hus er håndteret. Både håndteringen og placeringen. For hvad skal DJ dog på Djursland? Det er jo langt væk fra de steder, hvor politiske beslutninger af betydning bliver truffet, understreger han.
I et åbent brev til DJs hovedbestyrelse redegøres der punkt for punkt, hvorfor 78% af foreningens medlemmer valgte at stemme ja til forslaget om at træde ud af Jægerforbundet.
Brevet er lagt op på foreningens hjemmeside, kan ses herunder.
I brevet kan man bl.a. læses følgende:
“Det har derfor for os alle været en yderst vanskelig proces at erkende, at vi bedre tilgodeser jagten og vores medlemmers interesser uden for Danmarks Jægerforbund end ved forsat medlemskab.”
– Vi har aldrig fået svar på vores brev. Eller i øvrigt modtaget et opkald fra forbundets formand eller direktør. De har forholdt sig fuldstændigt passive, hævder Hans Aare, der havde forventet én eller anden form for reaktion.
Jyllinge Holme Jagtforening er stærk knyttet til jagten på Lilleø og Holmene i Roskilde Fjord, og da sølvmågerne blev fredet, som resultat af Vildtforvaltningsrådets indstilling, flød bægeret over for foreningen.
Den lokale formand for foreningen giver udtryk for, at jægerforbundets formand Claus Lind Christens var for hurtig til at overgive sig, da det under forhandlingerne blev påstået, at jægerne ikke kunne kende sølvmågen fra sjældne og ikke jagtbare mågearter.
– Fredning af sølvmågen bunder i politisk dårligt håndværk, hævder Hans Aare, der sammen med den øvrige bestyrelse i den lokale jagtforening hævdes at udgøre samlet set 150 års aktiv medlemskab af jagtens organisationer.
– Når selv fagfolk i Naturstyrelsen ryster på hovedet over den beslutning, må der da være noget helt galt, fortæller Hans Aare, som går så vidt som til at sige, at “ingen normale jægere kan være medlem af en sådan forening”.
– Vi har et rigtig godt samarbejde med Naturstyrelsen omkring bl.a. afgræsning af holmene i Roskilde Fjord. Men lige meget hvad vi gør for at fremme forholdene for ynglende vadefugle, hjælper det ikke ret meget, hvis ikke vi kan skyde sølvmåger. Er der for mange sølvmåger, får de ganske enkelt ikke unger på vingerne, fortæller formanden, der tror på, at fuglelivet og jagten er i gode hænder hos engagerede lokale jægere, da man skal have et lokal engagement for at opnå medlemskab.
– Vi vil naturligvis samarbejde med andre jægergrupper og arbejde på, at vi alle mødes mindst én gang årligt. Her kan vi diskutere de ting, der kan påvirke jagten og fuglelivet i området, forklarer Hans Aare, der er overbevist om, at det var den rigtige beslutning, som generalforsamlingen tog i januar måned 2014.
– Frem over kan man være medlem af den lokale jagtforening uden at være medlem af DJ. Det har allerede betydet, at vi fra årsskiftet modtager 10-15 nye medlemmer. I en jagtforeningen, som i januar 2014 havde cirka 120 medlemmer, er det en ganske pæn vækst. Kun 2-3 medlemmer har valgt at forlade os. Det ene medlem, da han uden et medlemskab af DJ var udelukket fra at deltage på visse prøver for jagthunde, fortæller Hans Arne, som også tillægger det nu meget lave kontingent betydning for medlemstilgangen.
Hvor det i 2014 kostede godt 800 kr. at være medlem af den lokale jagtforening, da man dermed også blev pålagt et medlemskab af DJ, bliver det i 2015 nemlig væsentligt billigere.
– Fremover er det op til medlemmerne selv at organisere sig i f.eks. DJ eller en af de øvrige landsdækkende jagtforeninger, hvis de ønsker det. Det blander den lokale jagtforening sig ikke i.
– Det eneste man skal betale kontingent til, er Jagtforeningen Jyllinge Holm. Og det koster 150,- kroner om året, men så har man også fri jagt på holmene slutter Hans Aare.