Pressefotograf Steen Thornit, Hasselø på Falster, undrer sig over uoverensstemmelse mellem informationen på en æske Wild Game stålhaglspatroner og på selve patronerne.
Pressefotograf Steen Thornit, Hasselø på Falster, der gik på efterløn for to år siden efter et livslangt arbejdsliv på Lolland-Falsters Folketidende, besøgte i første uge af november jagtforretningen ”Kig Ind” i Nysted sammen med vennen, Claus From Jensen, Øster Toreby, Lolland, for at købe nogle 32 grams stålhaglspatroner med hagl nummer 3 (dansk). – Da vi kom hjem til Claus, kiggede han nærmere på æsken og undrede sig over informationen på denne, at patronerne (Wild Game High Performance Steel, red.) indeholdt 224 hagl. Dette kunne han ikke få til at stemme med dansk 3-hagl, fordi der af disse kun skal være 176 i en 32-grams patron, men alligevel angiver den danske mærkning på æsken, at den indeholder 3-hagl, som køberen uvægerligt vil tolke som den danske haglstørrelse.
Med mindre skrift oven over 3-tallet står UK nummer 3. Samtidig står på æsken, at haglene er 3.25 millimeter. Ergo er patronerne så ikke ladet med 3-hagl (dansk nummer), men derimod med UK nummer 3, som svarer til dansk 4-hagl, idet dansk 3-hagl er 3.5 millimeter i diameter, argumenterer Steen Thornit. Et par af patronerne blev nu skilt ad. Ved at måle med Claus From Jensens skydelære fik de bekræftet informationen på æsken, at hagldiameteren er 3.25, svarende til dansk haglstørrelse nummer 4 (UK nummer 3). – Det var ikke den eneste vildledende information. På selve patronen findes nemlig oplysningen, at den udvikler et kammertryk på 1.370 Bar, men på æsken angives kammertrykket til 850 Bar. Jeg ringede så til Lars Larsen, ”Kig Ind” i Nysted, for at få at vide, hvad man skal henholde sig til. Han sagde, at man skal rette sig efter mærkningen på æsken, men det er unægtelig vildledende vejledning, mener Steen Thornit, der har to haglbøsser, trykprøvet til henholdsvis 850 og 900 Bar, og skulle bruge patronerne til andejagt.
Claus From Jensen undrede sig også over informationen på æsken, at patronerne har en udgangshastighed på 450 meter i sekundet. Ved søgning på Internettet fandt de på en hjemmeside om prøveskydning af haglpatroner informationen, at den omhandlende Wild Game stålhaglspatron er målt til en udgangshastighed på 365 meter i sekundet, hvilket er under det danske lovkrav, idet stålhaglspatroner til jagt i Danmark skal have en udgangshastighed på minimum 400 meter i sekundet. – Hvis udgangshastigheden er 450 meter i sekundet, som det oplyses på æsken, så ligger disse patroner i den allerbedste ende af skalaen for patroner med en ladning på 32 gram hagl. Vi agter nu at teste patronerne med kronograf for at få fastslået den rette udgangshastighed. De haglpatroner, som jeg selv lader med kun 28 gram hagl, har til sammenligning en udgangshastighed på 500 meter i sekundet, siger Claus From Jensen og føjer til, at det ikke er første gang, han har set, at patronleverandører roder rundt i haglnumre og vildleder køberne med divergerende informationer på patronæsker og patroner. – Men udtalelsen, at det er informationen på patronæsken, man skal rette sig efter, kan ikke bruges til noget, mener han.
Importøren: Trykfejl på æsken
Foreholdt oplysningerne fra Steen Thornit og Claus From Jensen indrømmer indkøber Anders Würtz, Normark Danmark A/S, der har importeret og distribueret de omhandlende Wild Game stålhaglspatroner til jagtbutikkerne, at der er en trykfejl på de labels, der er sat på et parti Wild Game 32 grams stålhaglspatroner, således at de giver indtryk af, at de er ladet med dansk hagl nummer 3, selv om de rettelig indeholder 4-hagl.
– I alt er der sat forkerte labels på 6.000 haglpatroner. Vi har informeret jagtbutikkerne om det og har tilbudt, at de kunne få dem byttet, siger Anders Würtz og beklager trykfejlen. Han fastslår, at informationen til Steen Thornit fra ”Kig Ind” i Nysted, at det er kammertrykket på 850 Bar, angivet på æsken, han skal henholde sig til, er rigtigt. For det er en information, importøren har anmodet jagtbutikkerne om at give til købere, der finder det ejendommeligt, at der oplyses et andet kammertryk på patronen end på æsken. – Angivelsen af 850 Bar på æsken er udtryk for den eksakte måling af patronen. Derimod beror angivelsen, 1.370 Bar på patronerne, på, at England hvor patronerne fremstilles, er omfattet af CIP’s regler. I henhold til disse skal det oplyses, at der inden for kategorien, i dette her tilfælde stålhaglspatroner med 32 gram hagl og en udgangshastighed på 450 meter i sekundet, kan forekomme et kammertryk på maksimum 1.370 Bar, siger Anders Würtz og føjer til, at det for patronproducenter i lande, tilsluttet CIP, er ulovligt at undlade at informere om den maksimale trykvirkning.
Han siger videre om udgangshastigheden for de omhandlende 32-grams Wild Game High Performance stålhaglspatroner, at den – som angivet på æsken – er 450 meter i sekundet og dermed ligger i den bedre ende af skalaen for patroner med 32 gram hagl. Når han udtaler sig kategorisk, så beror det på, at importøren får et dokument over prøveanstaltens måling for hver sending patroner, der i det konkrete tilfælde viser den nævnte, angivne udgangshastighed på 450 meter i sekundet. – Baseret på 10 patroner af hver lot tester et professionelt institut udgangshastigheden, og plus/minus fem procent holder målingen sig inden for 450 meter i sekundet, siger Anders Würtz, der ikke tillægger oplysninger om haglpatroners udgangshastighed på private hjemmesider stor værdi, fordi de er målt med kronograf.
– Fabrikkerne såvel som de uvildige prøveanstalter, tester haglpatroners udgangshastighed med laserlys, som giver et helt anden og mere præcist måleresultat end en kronograf, siger Anders Würtz og tilbyder Steen Thornit, at han kan få testet de omhandlende patroner, hvis han skulle være i tvivl om rigtigheden af importørens information om udgangshastigheden.