Med udgangspunkt i, at en dansk jæger i 2010 skød 18 guldbukke i Ungarn på tre dage, har Nordisk Safari Klub ved sammenkædning med senere, enslydende beretninger fra andre danske jægere, som har skudt mega bukke i samme område, fået mistanke om fup. CIC’s trofækomité bliver nu underrettet for at undersøge sagen
Af Henning Kørvel
“Tre dages bukkejagt i Ungarn gav fantastisk resultat”.
Under denne overskrift informeres på en dansk hjemmeside, der ellers betragtes som lødig om en dansk jæger, der i august 2010 under tre dages jagt i Ungarn nedlagde 18 guldmedaljebukke, fem sølvmedaljer, fire bronzemedaljer, tre bukke á 100 point og – som rosinen i pølseenden – en parykbuk.
Hvis der alene ses på antallet, så er resultatet – som det beskrives i rubrikken – fantastisk. Men når det er sagt, så vil enhver passioneret råvildt/bukkejæger, der ved, at medaljebukke ikke “hænger på træerne”, og man ikke kommer sovende til at fravriste dem skalpen – med rette – under sig over, at en jæger kan skyde 27 medaljebukke plus tre 100-pointsbukke og en parykbuk samme sted. Oven i købet på blot tre dage.
I den ledsagende tekst på den pågældende hjemmeside berettes, at jægeren blev tilbudt at tage til Ungarn for at skyde en buk på cirka 750 gram. Et par dage før afrejsen blev han kontaktet af jagtrejsebureauet (navnet kendes, red.), som tilbød ham at skyde yderligere fire-fem guldbukke. Dem sagde vedkommende også ja til at tage med i købet, men da han efter ankomsten til Ungarn indledte jagten i reviret, skulle det vise sig, at der stod mange flere guldbukke end indledningsvis én og efterfølgende fire-fem stykker, som han var stillet i udsigt af jagtrejsebureauet at kunne skyde.
Jens Kjær Knudsen anslår, at der er betalt trofæafgifter på over en million kroner for de 30 bukke. Så både jæger og jagtrejsebureau er sandsynligvis blevet udsat for fup og svindel i meget stort omfang. Det bringer tankerne tilbage til fup ved en potentiel ny verdensrekord inden for kronhjort for nogle år siden. Her blev sagen heldigvis opklaret. Kronhjorten var opdrættet i fangeskab i Østrig og udsat i Bulgarien. Jægeren fik alle sine penge tilbage, da sagen blev opklaret.Et foto af de 18 guldbukke supplerer teksten på hjemmesiden, hvor der – bevidst eller ubevidst – ikke sættes spørgsmålstegn ved, om det nu også kan have sig rigtighed, at en råvildtbestand i et vilkårligt revir i Ungarn kan producere så mange mega bukke, så en dansk jæger på blot tre dage kan skyde 31, heraf 27 elitære.
Styres med mobiltelefon
Jens Kjær Knudsen, formand for Nordisk Safari Klub, er først på banen med en mistanke om, at noget er riv ruskende galt, da han fik kendskab til analoge beretninger fra to andre danske jægere, der i det samme område har skudt guldbukke, og der på stedet – udover guldbukke – kan afgives bestilling på mega kronhjorte, dåhjorte og parykbukke..
– De beretninger om bukkejagt jeg har hørt fra det område er ens, idet jagten finder sted i det åbne land med meget bilkørsel og spotting fra bil. Desuden er fællestrækket, at guiden under jagten taler i mobiltelefon med sine hjælpere, og når jeg efterfølgende stykker disse informationer sammen, så indser jeg, at det er den måde, ungarerne styrer det på, fordi de ved, hvor i reviret bukken befinder sig, siger Jens Kjær Knudsen og føjer til:
– Intet sted i råvildtets naturlige udbredelsesområde producerer bestande under naturlige forhold så mange guldbukke, som der af flere danske jægere er blevet nedlagt i det pågældende ungarske område. Hvad er det så, der foregår? Jeg har en stærk mistanke om, at bukke det pågældende sted opdrættes og bliver fodret med kraftfoder. Når de så er store nok, og man har kunder til dem, er det mit bud, at de så bliver bedøvet og sat ud i det åbne land, for der kan man – modsat af i skov – bedre styre forløbet. Man giver så jægeren indtryk af, at “bukken plejer at færdes i området”, som man behændigt guider jægeren rundt i på det tidspunkt, hvor den formodede bedøvelse fortager sig, og bukken rejser sig op.
Jens Kjær Knudsen er forarget over det, der foregår og mener, at fremgangsmåden kan anrette stor skade på jagt i almindelighed og trofæjagt i særdeleshed. I Argentina blev eksport af en del vildtarter forbudt, da myndighederne her opdagede svindel med udsatte pumaer.
Hjorte på 17 og 14 kg
Jens Kjær Knudsen har fået mistanken om, at noget er rivende ravende galt, bestyrket, efter han har erfaret, at den samme danske jæger, som i 2010 skød 31 elitære bukke på tre dage, i år har skudt to kronhjorte med gevirer på henholdsvis 17 og 14 kg. Som om det ikke var nok, så skød danskeren ved samme lejlighed et meget stort antal vildsvin.
– Uanset hvilke motiver, der er inde i billedet hos de involverede parter, så er fremgangsmåden uetisk, og i jagtverdenen kan vi ikke holde til at se igennem fingre med en organiseret produktion af mega trofæer, sådan som det forekommer på dette område i Ungarn, siger Jens Kjær Knudsen, og der vil nu blive taget skridt til, at CIC’s Trofækommission bliver informeret. Konsekvensen kan nemt blive, at trofæer fra dette område ikke kan opmåles i CIC-regi og optages i opmålingslisterne.
Moralen er åbenbart hel i bund i det pågældende område. Mindst to af de danske jægere, der har skudt guldbukke her, har nemlig også fået tilbudt bjørnejagt i Rumænien, som var noget ud over det sædvanlige.
– Jægerne i de to tilfælde opdagede før skudafgivelse, at der var noget galt, idet bjørnen gik rundt i en cirkel, fordi den var lænket til det ene ben. Heldigvis opdagede de det i side og afgav således ikke skud, men afbrød jagten omgående. Guiderne aflivede så selv bjørnen i begge tilfælde.
Jens Kjær Knudsen, der fraråder danske jægere at booke jagt i det pågældende område, gør samtidig opmærksom på, at der findes mange andre områder i Ungarn, hvor tingene går rigtigt til, og jægere således kan være sikre på, at der ikke er plat og svindel med i spillet. Han anser det for næsten utænkeligt, at de få danske bureauer, der har solgt jagter i det pågældende område, har haft kendskab til de faktiske forhold. For så var det forhåbentlig blevet stoppet øjeblikkeligt. Bureauerne burde jo vide, at der ved svindel er risiko for, at de skal betale trofæafgifterne tilbage til jægerne. Og en million kroner er mange penge i denne branche. Alle bureauerne er respekterede jagtrejsebureauer på det danske marked.
– Jeg har fornyelig afholdt møde med Foreningen Danske Jagtrejsearrangører – DJA. Og her oplyste jeg til alle, at de skal være varsomme med deres agent i Ungarn og sikre sig, at de ikke bliver udsat for plat og svindel, slutter Jens Kjær Knudsen.