Af Redaktionen
– Oprindeligt var samarbejdet mellem regering, den private sektor og den frie markedsøkonomi centralt i den sydafrikanske vildtadministrationen. Det skriver den kendte jagtforfatter og blogger Peter Flack.
Ifølge Flack er dette trebenede samarbejde den helt afgørende forklaring på, at Sydafrika er blevet kontinentets mest populære jagtrejseland.
Men Sydafrikas anseelse som jagtdestination er ifølge forfatterren kraftig dalende, da jagt- og vildtadministrationen er uden overordnet ledelse, da branchen har valgt at kaste sig i favnen på de frie markedskræfter.
Jagt på opdrættede løver og fremelskning af “fejlfarvede” antiloper er tegn på, at det trebenede samarbejde er brudt sammen, konkluderer forfatteren.
LÆS OGSÅ: Tilslutning til “jagt” på dåseløver vakler
Forfatteren mener, at hensynet til kortsigtede økonomiske mål har infiltreret den sydafrikanske jagt- og vildtadministration.
“Der styres efter kortsigtede økonomiske mål til gavn for få grådige og velhavende forretningsmænd og politikere. Ofte ved disse meget lidt om naturpleje og endnu mindre om jagt og bevarelse af Sydafrika som respekteret jagtland, hævder forfatteren.
LÆS OGSÅ: Tysk bandlysning af fejlfarvet afrikansk vildt
Og Flack er ikke ene om sine synspunkter.
Under den ordinære generalforsamling i Namibias Professional Hunting Association (NAPHA) blev der advaret om at følge den sydafrikanske kurs.
Minister of Environment and Tourism, Pohamba Shifeta sagde under en tale til forsamlingen, at manipulering med de vilde dyrs naturlige anlæg bringer jagtindustrien og den tilhørende naturbevarelse i fare.
Pohamba Shifeta slog fast, at denne praksis, som er blevet almindelig i visse andre lande, ikke vil få lov til at komme ud af kontrol i Namibia.
“Tendensen skal ikke ødelægge, hvad den namibiske jagt- og naturbevarelse har arbejdet hårdt på at etablere i de seneste 60 år.” understregede Pohamba Shifeta og fortsatte:
“Ingen, der bekymrer sig om bevarelse af vilde dyr og deres naturlige levesteder, bør lade dette ske for opnåelse af kortsigtet profit, som kun gavner få, mens regningen sendes videre til nationen, der taber anseelse blandt alverdens storvildtjægere.
“I den sidste ende er Afrikas vilde dyrebestande helt afhængige af hvad verdens jægere vil betale for at nedlægge dem. Og bliver det forbundet med noget negativt, vil det naturligvis påvirke efterspørgslen og dermed også priserne. I sidste ende vil bevarelsen af det vilde dyreliv blive den helt store taber og det må ikke ske, slog ministeren fast.
LÆS OGSÅ: CIC har nu politik over manipulation med vildt
Nej tak til “kunstigt” vildt
Peter Flack mener, at Namibia med sin klare udmelding har taget et stort skridt i den rigtige retning, da landet allerede har udtrykt en holdning til de negative konsekvenser ved den intensive avl og domesticering af vilde dyr. Ligeledes har regeringen udtrykt en holdning til fremelskning af dyr med overdrevne store horn, unaturlige farvevarianter og jagt på opdrættede såkaldte dåseløver.
Det er denne klare politik, der får Peter Flack til at hævde, at Namibia har styrket sin anseelse som jagtland massivt i forhold til Sydafrika, som ifølge Flack fejlagtigt har valgt at overlade jagt- og vildtadministrationen til de frie markedskræfter.