Naturovervågningen i Danmark kan blive mere effektiv med en ny metode, der bruger DNA-spor til at finde dyreliv i søer og vandhuller …
Af Naturstyrelsen
Biologer overvåger i dag Danmarks paddebestand iført waders og udrustet med fiskenet. De fisker efter æg og larver i søer og vandhuller, og de lytter efter kvækkende hanner. Men fremover vil man måske kunne overvåge en stor del af dyrelivet i en sø ved hjælp af en simpel vandprøve.
Det er perspektiverne i et testforløb, som Naturstyrelsen har sat i gang med firmaet Amphi Consult.
– Hvis vi kan indføre metoden i det daglige, vil den kunne sikre os mere sikker og detaljeret viden om livet i vores vandhuller, og vi vil kunne få mere overvågning for pengene. Resultatet vil være, at vi får langt bedre muligheder for at beskytte de sjældne arter, vi har i naturen, siger kontorchef Søren Hald fra Naturstyrelsen i Ringkøbing.
Metoden, der er udviklet af forskere ved Københavns Universitet, er baseret på, at padder og andet dyreliv efterlader DNA over alt i vandmiljøet. Ved hjælp af en vandprøve på størrelse med en kaffekop vil man ud fra DNA-sporene kunne afgøre hvilke dyr, der lever i eksempelvis et vandhul.
Afslører skjult frø
Med den ny metode vil man kunne få mere nøjagtig viden om dyr, som det i dag er vanskeligt at overvåge. Det gælder for eksempel løgfrøen, som kan være vanskelig at finde, da den er nataktiv og kun kvækker under vandet. Nu kan en enkelt kop vand afsløre den sjældne, sky frø.
– Det her er et rigtig godt eksempel på, at vi kan blive bedre til at overvåge naturen ved at udvikle nye, smarte metoder i samarbejde med vores universiteter og danske, miljøteknologiske virksomheder. Og det er ikke kun i Danmark, at dyr og planter er under pres, så potentialet for den her type opfindelse kan være stort, siger Søren Hald.
Foreløbige forsøg viser, at metoden med sikkerhed kan bruges til at overvåge stor vandsalamander, og der er positive erfaringer med flere andre dyr. Der arbejdes fortsat på at udvikle metoden.