Økologiske fødevarer bliver revet ned fra supermarkedernes hylder, og flere landmænd vælger at lægge om til økologi. Den udvikling forventes at fortsætte i 2017, viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer
Af Landbrug og Fødevarer
På baggrund af de gennemførte omlægningstjek og øvrige økologirådgivning forventer de, at der i år vil blive ansøgt om økologisk arealtilskud til 22.000 nye ha. Det er fordelt på 17.500 ha fra omkring 200 nye bedrifter og 4.500 ha fra 100 eksisterende bedrifter. Hovedparten af det nye areal kommer fra bedrifter med planteavl samt blandede bedrifter med svin, fjerkræ og kødkvæg. I dag findes der omkring 2.600 økologiske landbrug i Danmark.
Prognosen glæder Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer:
– Der er rigtig mange landmænd, der lige nu overvejer, om de skal lægge om til økologi. Efterspørgslen på de økologiske varer stiger og stiger, og derfor er det en god forretning at producere økologisk, siger hun og fortsætter:
– Der er i de seneste par år kommet rigtig mange nye økologiske mælkeproducenter, griseproducenter og fjerkræavlere. De efterspørger alle økologiske korn og grovvarer til deres dyr. Efterspørgslen er derfor steget meget mere end produktionen hos planteavlerne.
Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer nu endnu flere landmænd til at overveje, om en omlægning til økologi kan være en mulighed for dem:
– Jeg synes jo, at det er en skam, hvis vi for eksempel ikke kan producere nok økologisk korn og grovfoder herhjemme, siger Kirsten Lund Jensen.
Der er ansøgningsfrist for tilsagn om økologisk arealtilskud fredag d. 21. april 2017.
Mågeplagede økologiske svinebønder nægtes reguleringstilladelser