Grænseoverløbende vildsvin fra Tyskland har hidtil været fredløse i Danmark, men en ny vaccine gør det måske lettere at få asyl??
Af Redaktionen
Hidtil har vildsvinet været erklæret uønsket i Danmark af hensyn til landbrugets eksport af tamsvin. Årsagen er, at vildsvin under uheldige omstændigheder kan smitte tamsvin i landbrugsproduktionen med svinepest. Klassisk svinepest er en smitsom virussygdom hos svin (herunder vildsvin), der forårsages af et pestivirus. Klassisk svinepest kan ikke smitte til mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker. Det er muligt at vaccinere mod svinepest, men det er pt ikke tilladt i Danmark, oplyser Fødevarestyrelsen.
Ulempen ved en vaccination er nemlig, at man hidtil ikke har kunne dokumentere, om grisen blot er vaccineret og har dannet antistoffer, eller om den har været udsat for svinepest. Ny forskning fra DTU Veterinærinstituttet har dog nu resulteret i en ny vaccination, der ændrer dette.
Ny vaccine beskytter grisene uden at koste eksporten
En helt ny såkaldt DIVA-vaccine gør det muligt at afgøre, om grisens immunforsvar bare har reageret på en vaccination eller om grisen faktisk har været smittet med svinepest. Det viser forsøg ved DTU Veterinærinstituttet. Dermed kan lande som Danmark bevare deres status som svinepest-fri, selvom de vaccinerer.
“Problemet med andre vacciner er, at man efterfølgende ikke kan se, om grisen blot er vaccineret eller om den har været udsat for svinepest. Man tester nemlig for de antistoffer, som grisens immunforsvar udvikler, når det har været udsat for svinepest, og immunforsvaret udvikler de samme antistoffer, når grisen bliver vaccineret med almindelige, levende vacciner,” fortæller Desislava Y. Rangelova, Sektion for Virologi ved DTU Veterinærinstituttet.
Risiko for smitte fra vildsvin er lille
Der er i dag såkaldt bortskydningspligt for vildsvin. Det betyder, at alle vildsvin, der bevæger sig ind i Danmark, skal skydes – også selvom arten er naturligt hjemmehørende i Danmark, hvor den sidste oprindelige vildgris menes skudt i 1801. Hvis lodsejeren ikke selv forestår nedskydningen kan Naturstyrelsens personale iværksætte en nedskydning af de lovløse grænseoverløbere.?Svineproducenterne frygter, at vildsvinene vil smitte deres grise med svinepest og derved risikere at koste erhvervet en milliard-eksport. Men “WILDRISK”, en uafhængigrapport lavet i et samarbejde mellem Fødevareministeriet og en lang række interesseorganisationer fastslår, at risikoen for, at vildsvin smitter tamsvin med svinepest, er minimal, da svinepest næsten udelukkede smitter ved fysisk kontakt mellem et smittet og et raskt dyr, eller via inficeret madaffald.
Oplagt forebyggelse mod svinepest
Alene i Danmark undersøges 25.000 blodprøver fra svin hvert år for antistoffer mod svinepest, så man kan bevise for importørerne, at der ikke er svinepest her i landet. I dag er vaccination mod svinepest derfor ikke mulig i europæiske lande som Danmark, da det vil koste på eksporten af svin og svinekød, hvis dyrene bliver testet positive for antistoffer mod svinepest – mange lande udenfor EU ville helt lukke for importen af svinekød i en længere periode.?Hvis der skulle komme et udbrud af svinepest i Danmark, ville vaccination ellers være en oplagt forebyggelse i andre besætninger, oplyser DTU Veterinærinstituttet i en pressemeddelelse. Det problem kan den nye DIVA-vaccine altså løse, da det med den kan ses på immunforsvarets antistoffer, at de skyldes vaccinen og ikke infektion med virus.
Kilder: Naturguide.dk