Dykkerklubben Poseidon vil i samarbejde med Sønderborg Kommune genskabe noget af Danmarks tabte natur og etablerer i disse dage det første stenrev bestående af ikke mindre end 2.000 m3 sten. Målet er etablering af yderlige ni rev.
Af Redaktionen
Stenrev på lavt vand er blevet en sjælden naturtype i Danmark. Massiv udnyttelse gennem mange år i form af stenfiskeri til havnemoler, kystsikringsanlæg og andet byggeri har reduceret udbredelsen af huledannende stenrev fra mindst 34 km2 til forsvindende små 0,05 km2.
Men noget tyder på at denne udvikling er ved at vende. I hvert fald er etablering af stenrev blevet en del af den miljøpolitiske debat og ikke mindst uden for landets grænser gøres der i disse år meget for at gøre havmiljøet mere attraktivt som levested for ikke mindst fisk og dermed også alle, der på den ene eller anden måde, har glæde af et mere rigt og mangfoldigt fiskeliv. Det være sig i sagens natur dykkere og sportsfiskere, men også fuglekiggere og jægere vil nyde godt af det fugleliv, der uvilkårligt vil samle sig over de undersøiske spisekamre.
Derfor har dykkerklubben Poseidon siden 2007 argumenteret for genetablering af stenrev i Sønderborg kommune. Heldigvis har kommunen været lydhør og torsdag den 6. september begyndte en gravko at læsse 2.000 m3 sten på en pram, der skal sejle stenene ud til Middelgrunden i Sønderborg Bugt. Stenene stammer fra udgravningerne omkring motorveje og donationer fra lokale landmænd og skal bruges til at danne et kunstigt stenrev, der gavner havmiljøet, oplyses det på hjemmesiden Alsstenrev.dk
KMG, der står for motorvejsbyggeriet, har doneret 1000 kubikmeter sten til de kunstige rev og lokale landmænd har suppleret med store marksten. Stenene har ligget i mellemdepot under Alssundbroen på Alssiden i et års tid, men nu sejles de ud til den endelige placering i Middelgrunden i Sønderborg Bugt.
Placeringen af det første kunstige stenrev i Middelgrund er ikke tilfældig. Gamle søkort fra 1869 viser, at der tidligere har ligget store sten på havbunden på dette sted.
LAG Sønderborg, Linak, Danfoss og LandboSyd støtter ideen og deltager i en styregruppe, der koordinerer det store projekt. I det sidste års tid er der arbejdet på at finde sponsorer til projektet. Det er nu lykkedes og der er fundet 600.000 kr. til projektet.
Borgmester Aase Nyegaard er formand for Als Stenrev, foreningen bag projektet, og ser mange perspektiver i det.
– Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at finde sponsorer til dette gode projekt. Nu laver vi det første kunstige stenrev og får genskabt et godt levested for truede dyr, fisk og planter og vi reducerer også iltsvindet i området. Sammen med dykkerklubben Poseidon vil vi også gerne markedsføre Ferieregion Sønderborg som et sted, der er attraktivt for dykkere. Det er et rigtig godt projekt, der gør en forskel til gavn for hele Sønderborgområdet. Vi har igen bevist, at når vi arbejder sammen med foreninger, private aktører og landbruget, så kan vi få noget til at ske i Sønderborg, siger Aase Nyegaard.
Også Mogens Dall, formand for LandboSyd og næstformand for Als Stenrev, glæder sig over projektet:?- Jeg er supertilfreds med, at projektet nu bliver til virkelighed, og det er spændende at følge dette første skridt i naturgenopretning af stenrevene. Jeg er glad for at landbruget kan spille en positiv rolle i projektet, siger Mogens Dall.?Det nyanlagte stenrev bliver officielt indviet den 8. oktober. Her deltager blandt andre miljøminister Ida Auken og Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Stenrev på lavt vand er blevet en sjælden naturtype i Danmark. Massiv udnyttelse gennem mange år i form af stenfiskeri til havnemoler, kystsikringsanlæg og andet byggeri har reduceret udbredelsen af huledannende stenrev fra mindst 34 km2 til forsvindende små 0,05 km2.
Stenrev rummer en mangfoldighed af dyr og planter som for eksempel muslinger, snegle, søpindsvin, søanemoner, læderkoraller og udbredte tangskove med grønne, brune og røde planter. Foruden en masse fisk, der søger føde eller beskyttelse på revet. Denne biologiske mangfoldighed er under stærkt pres fordi stenrevene forsvinder.
Stenrev har også en anden positiv virkning på miljøet. De nedbringer kvælstofniveauet og reducerer hermed forekomsten af iltsvind i det marine miljø.
Læs mere på www.Alsstenrev.dk