Præsident Obamas regering meddelte lige før jul at man fjerner ulven fra listen over truede dyrearter i endnu 3 stater og samtidig overdrager forvaltningen til de lokale myndigheder.
Af Redaktionen
Beslutningen baseres på at der nu findes mere end 4.000 ulve i staterne Michigan, Minnesota og Wisconsin. Efter næsten fyrre års beskyttelsesarbejde anses ulvene ikke længere for at være truede, hvorfor regeringen vil trække sig ud af arbejdet med at beskytte ulvene. Ansvaret for forvaltningen af ulvestammerne overdrages derfor til de enkelte staters egne naturforvaltninger. Samtidig betyder det at ulven fjernes fra listen over udrydningstruede arter.
Der har ikke været jagt på ulv i de 3 stater i nyere tid, men nu vi det være lovligt at skyde ulve, i første omgang de individer der generer mennesker og dyrehold. Man overvejer herudover at tillade jagt med fælder. Beslutningen modtages med blandede reaktioner og mange miljøorganisationer varsler stærk modstand mod beslutningen.
Ulvene har været på listen over truede dyrearter i USA (bortset fra Alaska) siden 1974. I den periode er bestanden vokset til anslået 6.200 dyr, fordelt på 10 stater.
Idaho og Montana har allerede indført jagt på ulv, og i Idaho har myndighederne oven i købet besluttet at nedskyde ulve fra helikopter, idet de ikke mener at de lokale jægere er i stand til at skyde det antal dyr man ønsker fjernet. En metode der også er vidt udbredt i Alaska, der aldrig har haft forbud mod jagt på ulv.
Tilsvarende har jagtorganisationen “Montanta Sportsmen” udlovet en dusør på 100 dollars for hver ulv der skydes i Montana frem til jagtsæsonen stopper midt i februar. Dusøren er udlovet for at motivere jægerne til at gøre mere ved ulvejagten, idet de tvivler på at kvoten på 186 ulve ellers kan nås.
Også i Norge trives ulvene, idet der er tegn på at der i år har været mindst to helnorske ulvekuld. Nu da sneen er kommet, er det muligt at holde bedre øje med de norske ulve, og der er tilsyneladende født et kuld i nærheden at Trysil og et andet i området omkring Aurskog, vest for Oslo. DNA undersøgelser skal nu vise om det er norske ulve eller dyr der deles med Sverige. Man skønner at der er omkring 20 ulve i Norge, udover de 5 dyr der holder til omkring den norsk/svenske grænse.