Af Redaktionen
Jo mere CO2, der er i luften, desto lavere er planternes indhold af kvælstof, og kvælstof er afgørende for, om planterne kan producere protein.
Det konkluderer forskere ved University of Göteborg, som har fået optaget deres undersøgelsesresultater i tidsskriftet Global Change Biology.
De svenske forskere har påvist, at koncentrationen af kvælstof i planter er lavere i områder med højt CO2-indhold i luften. Og dette er uafhængig af om planterne stimuleres med gødning eller ej.
Resultatet har overrasket forsker Johan Uddling, som sammen med svenske og udenlandske kolleger har set nærmere på, hvordan de forhøjede CO2-niveauer påvirker planters vækst og kvælstofoptagelse i forskellige økosystemer.
Hvis planterne er påvirket af for meget CO2 i luften, optager de for lidt kvælstof. Derfor hjælper det ifølge forskerne ikke, at man tilsætter jorden kvælstofsholdig gødning.
– Resultaterne af undersøgelsen er entydig. Indholdet af afgrødernes kvælstof reduceres i takt med, at CO2-niveauet i de undersøgte økosystemer øges.
– Desuden ser vi, at den negative effekt er uafhængig af om plantevæksten er stigende eller ej. Det hævder forskerne på universitetets hjemmeside gu.se
– Dette er ny og overraskende viden, understreger Johan Uddling, der er lektor ved Instituttet for Biologi and Environmental Science på universitet i Göteborg.
– Når koncentrationen af CO2 i luften stiger, vil afgrøder i fremtiden have et reduceret kvælstof indhold og dermed proteinindhold.
Undersøgelsen konkluderede, at dette også gælder for de to globalt set vigtigste afgrøder nemlig hvede og ris.
Forskerne peger på, at men i stigende grad bør se på planternes evne til at optage kvælstof fremfor at fokusere på mængden af kvælstof i jorden.
Undersøgelsen er gennemført på fire forskellige kontinenter og både afgrøder, græsarealer og skove indgår i det omfattende undersøgelsesmateriale, der syntes at udfordre den gennerelle opfattelse.
Det tidligere medlem af FN’s klimapanel Jørgen E. Olesen er dog bekendt med den svenske undersøgelse og siger:
– Der er som sådan ikke egentlig nyt i undersøgelsen. Det er egentlig noget vi har været klar over i længe tid. Når indholdet af CO2 i atmosfæren øges, stimuleres planternes fotosyntese og det påvirker også kvælstofomsætningen i planterne.
– Personligt tror jeg ikke den svenske undersøgelse er gået langt nok i at undersøge årsagerne og om det er muligt at ændre på planternes egenskaber på dette område.
– Man bør undersøge de genetiske forskelle, og se nærmere på planternes evne til at danne protein og anvende de planter, der på sigt kan forbedre genetikken, slutter den danske professor ved Aarhus Universitet.