– Vi er ikke i tvivl om, at rålam der blev fanget af på en drivjagt i december, var blevet syge efter at have ædt vinterraps, siger Christian Nørgaard, formand for Klokkerholm Jagtforening, på hvis jagt der den dag blev truffet tre syge lam.
Af Redaktionen
På en foreningsjagt i Stagsted Skov på Jyske Ås i Nordjylland, afviklet af Klokkerholm Jagtforening i begyndelsen af december 2010, blev der truffet tre syge rålam, hvoraf to der var blinde og ude af stand til at orientere sig, blev fanget af, mens det tredje blev skudt under normale jagtforhold.
– På alle markerne på egnen bliver der dyrket vinterraps. Og vi har tidligere været ude for, at råvildt er blevet rapsforgiftet. De to lam, der blev fanget af på drivjagten og ikke kunne orientere sig, fordi de var blevet blinde, var grønne omkring endetarmsåbningen, og det var også tydeligt, at de havde kastet føde op, siger Christian Nørgaard, formand for Klokkerholm Jagtforening, og føjer til, at han oplever det sådan, at voksne dyr enten kender grænsen og enten lader være med at foræde sig i raps, eller de er mere resistente over for vinterraps end lam.
Desværre tænkte jagtselskabet ikke på, at det – i lyset af ”råvildtsygen” – ville have været gavnligt, hvis de tre lam var blevet sendt til undersøgelse på Center for Vildtsundhed (CVS), som endnu ikke har noget svar på årsagen til råvildtdøden på Fyn siden 2003, og de sygdomstilfælde der i 2010 blev registreret på Sjælland, henholdsvis nær Bisserup, Saltø Gods, Sorø-egnen og Nordsjælland, før den nu slår til i Jylland.
– Men nu er vi blevet opmærksomme på problemstillingen, og næste gang vi enten nedlægger eller finder dødt råvildt, som vi mistænker for, har pådraget sig rapsforgiftning, vil vi nu indsende prøver af dem til Center for Vildtsundhed. Vi er som sagt ikke i tvivl om, at dyrene er blevet syge af at have ædt vinterraps, men er derimod i tvivl om, hvorvidt sygdomstilfældene kan henføres til ”råvildtsygen” på Fyn, siger Christian Nørgaard og begrunder det med, at der på såvel Klokkerholm Jagtforenings jagtareal i Stagsted Skov og omliggende åbne arealer som naborevirerne står godt med råvildt i modsætning til på Fyn, hvor sygdommen har reduceret råvildtbestandene drastisk.
På baggrund af Christian Nørgaards beskrivelse af de to affangede lam mener Jesper Schytte, eksherregårdsjæger og ekspolitiassistent, Korsør, at sygdomsbilledet til fulde matcher det, der er set på Fyn, og dyrene er blevet syge – forgiftet – efter at have ædt dobbeltlav raps. – Dyrene får en forgiftning, der enten resulterer i en straks/chockdød eller en langsom død efter et forløb, der bl.a. involverer anæmi.
Der foreligger undersøgelser og ph.d-afhandlinger fra ni lande, der udnævner dobbeltlav raps som årsagen til, at råvildt kan blive forgiftet og dø, fordi rapsplanterne udvikler en egengift, der gør dem resistente over for forskellige plantesygdomme, siger Jesper Schytte, som hermed helt afviser den hypotese, dyrlæge Anne Sofie Hammer, CVS, har luftet her på Netnatur.dk, at ingen af de undersøgelser der er foretaget indtil nu, tyder på forgiftning, og at man hælder mere til, at dødsårsagen er en smitsom sygdom.
– Det er den eneste måde, Center for Vildtsundhed kan få midler til undersøgelserne på, eller også har Anne Sofie Hammer en anden agenda, fordi hun selv ønsker at opfinde en sygdom, som råvildt dør af, mener Jesper Schytte, der først venter det næste større sygdomsudbrud hos råvildt herhjemme med dødsfald til følge, når vinterrapsen er sået i oktober, og dyrene begynder at æde af den, så såre planterne titter frem af jorden. I modsætning til vinterraps dyrkes vårraps kun i ringe omfang i Danmark.
– Jeg har netop angrebet CVS, fordi centret ikke fører statistik over, hvornår det råvildt der indsendes til undersøgelse, er fundet dødt, men kun over, hvornår det er modtaget, og det er ikke godt nok og kan ikke bruges videnskabeligt, mener Jesper Schytte og understreger, at han ikke har gang i en raid imod landbrugets dyrkning af dobbeltlav raps.
– Det handler derimod om at få nøglen til dødsårsagen hos råvildt, siger han. Kalve-misfostre øger fokus på kobbersulfat