Rensdyret levede i Danmark i de isfrie perioder under sidste istid. Den var det første større pattedyr, der indvandrede, da landet blev isfrit for ca. 14.500 år siden
Af Peter Thisted
Den første forekomst af rensdyr falder sammen med den første optræden af mennesker efter den sidste istid (bopladsen ved Slotseng i Sønderjylland), og der hersker ingen tvivl om, at rensdyret som byttedyr har været en væsentlig forudsætning for menneskets tidlige tilstedeværelse her i Danmark.
Perioden for cirka 15.000 år til 12.000 år siden kaldes for “Rensdyrtiden”. I denne periode lå det danske landskab lyst og åbent med en meget sparsom vegetation. Her levede der rensdyr sammen med både ulv, jærv og bjørn.
De sidste danske rensdyr forsvandt fra Danmark for omkring 12.000 år siden.
Rensdyrflokkene fulgte kulden nordpå i takt med at indlandsisen smeltede bort.
Rensdyr igen
På Kongenshus Hede i Midtjylland forsøgte rigmanden Hans Dall sig i 1913 med udsætning af rensdyr på området, da han på det tidspunkt købte hede-arealet. Hans Dall fik indhegnet heden med et vildthegn, og efterfølgende indkøbte han nogle hundrede rensdyr fra Nordsverige.
Da dyrene også skulle have behørig pasning, ansatte Hans Dall sameren Norrfjeld samt hans hustru Sara. Samerfamilien indrettede sig i et telt på området, og kunnet således passe renerne døgnet rundt.
Hovedbygning, som i dag er Kongenshus Hotel, blev opført med både vand- og udsigtstårne, således at man altid kunne have et overblik over dyrene i området.
Renerne blev imidlertid ramt af en smitsom og dødelig sygdom efter blot nogle få år, og fra 1918 blev de resterende dyr afviklet, idet de blev eksporteret som kød til det dengang udsultede Tyskland, som stadig led under eftervirkningerne fra Første Verdenskrig.
Det blev så endegyldigt slutningen på renernes tilstedeværelse i Danmark.
Kilde: Miljøstyrelsen