– Kitesurfere er mange gange mere forstyrrende for fuglene end en skydepramjæge, skriver Henning Kørvel, der mener, at Reservatbekendtgørelse skal strammes op
Synspunkt af Henning Kørvel
Da en række nye jagtfrie kerneområder blev udlagt i 1994, var der ingen ende på lovprisningen. Det blev således lovet, at brugergrupperne ville blive indkaldt efter få år, for at man kunne evaluere. Men her 30 år efter kan man konstatere, at intet er sket, og at udviklingen er løbet fra reservatbekendtgørelsen for reservatet i fx Dybsø Fjord. Her bliver der ved Ring Strand kitesurfet til den store guldmedalje i byzone, hvor der ikke må drives jagt, men kitesurfere der er 100 gange mere forstyrrende for fuglene end en skydepramjæger, har fri adgang. Det er ikke rimeligt, og viser, at reservatbekendtgørelsen trænger til at blive set efter i sømmene.
Når det blæser ”en stiv pelikan”, så suser kitesurfere af sted på deres boards ved Ring Strand i den østlige ende af Dybsø Fjord Vildtreservat.
Stedet er byzone, som forbyder andefuglejægere at jage her, men forbuddet gælder ikke for kitesurfere, der har fundet et hul i reservatbestemmelsen, som de udnytter til fulde.
Hvis en pramjæger derimod vover at jage på stedet, så går der ikke lang tid, før vedkommende bliver anholdt af politiet og kan se frem til at modtage et bødeforlæg, mens ingen forfølger kitesurfere, selv om de må anses for at forstyrre fuglene mere end en skydepramjæger, fordi de på kort tid kan surfe vidt omkring og jage tutinder af fugle af sted, og de er således mere effektive til at jage fugle bort end havørne.
Ifølge bestemmelsen for Dybsø Fjord Vildtreservat er wind- og kitesurfing tilladt nord for Krageholms Strøm, hvilket vil sige i Karrebæk Fjord fra 1. maj – 31. august.
Bekendtgørelsen siger derimod ikke noget om kitesurfing i resten af vildtreservatet på i alt 1.410 hektar, heraf 261 hektar på land, bl.a. øen Dybsø, men det må så være forbudt, eller…?
Reservatet i Dybsø Fjord er etableret i 1994 i forbindelse med Lov om jagt og Vildtforvaltning af hensyn til ynglende klyde, gråand, skeand, spidsand, taffeland, knopsvane, blishøne og toppet lappedykker, og de mange jagtfrie kerneområder der dengang blev etableret overalt i landet, hvilket resulterede i et protestmøde i Vordingborg med over 500 deltagere.
Det var sidste gang, at strandjægere spillede med musklerne.
Kristian Raunkjær, der dengang var formand for Danmarks Jægerforbund, udtalte efter mødet, at nu ”fik de da luft”.
Han hentydede til de mange medlemmer, der på mødet havde brokket sig, men i årene efter reservatets oprettelse viste det sig faktisk, at jagten blev forbedret i de tilstødende områder, og at det alligevel ikke blev helt så slemt, som det lød til på protestmødet, at en stor del af Dybsø Fjord blev jagtfrit kerneområde.
Har også givet fred til jægerne
Fuglene har fået fred i et stort område, og det giver også fred til jægerne, fordi de ikke hele tiden skal høre på DOFs horrible krav om jagtbegrænsninger. Jagt er begrænset nok i Danmark, basta!
Set ud fra den vinkel er reservatet i Dybsø Fjord en gevinst, men når det bliver kitesurfet ved Ring Strand i et omfang, der langt overstiger en enlig strandjægers tilstedeværelse, så siger det noget om, at reservatbekendtgørelsen er skruet forkert sammen.
Da reservatet blev oprettet i 1994, blev det lovet, at man ville indkalde brugergruppen for at kunne evaluere forløbet. Det er i skrivende stund over 30 år siden, men hvad er der sket?
Ingenting. Mange jagtudøvere aner end ikke, hvem der er reservatopsynsmand, eller om en opsynsmand overhovedet findes, for vedkommende er jo ikke synlig.
Hvis der findes en opsynsmand, så sejler hans indsats, for på Næbbet på Enø står reservatskiltet helt inde i rørskoven i stedet for, at det er synligt for sejlende mennesker, at Krageholms Strøm er reservat, og at der således er reservat herfra og hele vejen til den østlige ende ved Ring Strand.
Når skiltet ikke er synligt fra søsiden, er det et tegn på, at opsynsmanden ikke gør sin pligt og sørger for, at folk kan se, at reservatet starter i Krageholms Strøm.
Hvad gør vedkommende i øvrigt eller undlader at gøre?
Lalleriet viser med al ønskelig tydelighed, at der er behov for at få strammet reservatbekendtgørelsen op, og det således bliver tydeliggjort, at wind- og kitesurfing samt sejlads på paddle boards er forbudt i reservatet.
Hvad ligner det at forbyde skydepramjagt, når kitesurfere og folk på paddle boards sejler i reservatet og skaber en forstyrrelse, der er større end den, skydepramjægere kan afstedkomme.
Indkald til møde for brugergruppen og potentielt interesserede og lad dem fremkomme med ideer til revision af bekendtgørelsen, hvor der tages højde for wind- og kitesurfing samt sejlads med paddle boards, og at dette forbydes i reservatet, og det skrives ind i bekendtgørelsen.
Man kan jo ikke have et reservat, som formener jægere adgang til at kunne jage her, og man i det næste øjeblik så åbner døren på vid gab for wind- og kitesurfere samt folk på paddle boards.
Hvis ideen med reservatet skal opfyldes fuldt ud, skal opsynet være synligt, og med det menes, at skiltene først og fremmest skal være i orden og synlige.
Skiltet på Enø, der nu står i sivskoven, viser, at opsyn er nødvendigt, fordi kysterne flytter sig, for dengang skiltet blev sat op, var det synligt, og når det nu står inder i sivskoven, så viser det med al ønskelig tydelighed, at opsynsmanden ikke tilser skiltene, for hvis han gjorde det, ville det være synligt.
Ifølge forlydender har naturafdelingen i Næstved Kommune forbudt kitesurfing ved Ring Strand i Dybsø Fjord Vildtreservat. Det er dog ikke lykkedes at få dette bekræftet.
KLIK på BLÅT IKON og følg artikel-debat på Facebook