I Danmark yngler rovternen ellers normalt kun på Saltholm i Øresund. Men et ternepar har alligevel fundet det sydfynske så attraktivt, at de har slået sig ned dér …
Af Miljøstyrelsen
Et par rovterner har slået sig på en af de små øer i Det Sydfynske Øhav. Rovternen yngler ellers normalt stort set kun på Saltholm i Øresund.
– Det sydfynske rovternepar har slået sig ned i en koloni af havterner. Det er smart, for så er der mange fugle til at forsvare æg og unger mod for eksempel store måger, siger biolog Jesper Vagn Christensen fra Miljøstyrelsen, der var med til at finde rovternen.
Stort vingefang
Rovternen har et vingefang på 130-145 cm og en længde på mellem 48 og 55 centimeter.
Den er med andre ord er den en anelse mindre end en sølvmåge.
Rovternen blev opdaget i forbindelse med Miljøstyrelsens registrering af ynglefugle ved kysten.
Rovternen er en sjælden gæst i Danmark. Den ses næsten kun på træk på mellem yngleområder ved Østersøen og vinterkvarteret i Afrika.
I juni 2008 blev der gjort et sentationel ynglefund på Saltholm af et par rovterner på rede. Det er ikke set siden 1944, hvor den også ynglede på Saltholm. Siden har der årligt været mindst et ynglepar.
Rovternen er en langdistanceflyer og den findes over det meste af jorden fra Asien, Austalien til Nordamerika. Den er under pres i Europa, hvor antallet af ynglefugle falder konstant.
Levevis
Yngler gerne i kolonier eller parvis, hvor de lægger 2-3 æg i reden direkte på jorden. Det tager ca. 22 dage at ruge æggene ud.
Føden hentes ofte i ferskvandssøer langt fra reden. Føden består af store fisk helt op til 30 centimer, som den styrtdykker efter.