Ræve overlever i reglen ikke skabangreb, men erfaringer fra Norge, Tyskland og USA mere end tyder på, at ulve takket være et stærkere immunforsvar kurerer sig selv, siger zoolog Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum
Af Redaktionen
– Jeg har kommunikeret med ulveforskere, zoologer såvel som vildtveterinærer, fra Norge, Tyskland, Italien og Spanien for at høre om deres erfaringer med ulve og skab, og fra disse lande såvel som USA kender man adskillige eksempler på, at ulve overlever skab og begynder at gro pels igen på de bare pletter. Det siger Mogens Trolle, zoolog og pattedyrekspert ved Statens Naturhistoriske Museum.
– Ifølge nyligt publicerede undersøgelser skyldes dette, at ulven takket være et effektivt immunforsvar får den mindre slemme type reaktion på skab, nemlig primært kløe og pelstab. Dyr, der får den alvorlige type reaktion på skab, deriblandt ræven, kan ydermere udvikle fortykket, grålig, sprækkende og betændt hud med sårskorper over store dele af kroppen, og de dør typisk af udmagring, dehydrering og/eller kulde. Men altså ikke ulven.
– Ulve med skab kan under kolde vintre dø af kulde, men bortset fra det, så vil ulve ofte kunne kurere sig selv. På huden af ræve med skab har man fundet op til 4000 skabsmider per kvadratcentimeter eller op til 2 mio. i alt. Ulve har pga. deres effektive immunforsvar, hvad angår skab, ekstremt få skabsmider. På 9 skabsramte grå ulve, der blev undersøgt i Nordspanien, fandt man kun 1-78 levende mider per ulv i alt.
Ulve med skab ses mange steder; der er intet usædvanligt ved det. Skab er i det hele taget en udbredt og hyppig hudsygdom; den kendes fra over 100 arter af pattedyr, inklusiv os selv (her kalder vi det fnat). Man regner med, at ulve ofte smittes af ræve, fx hvis de nedlægger dem/æder dem.
Skab overføres oftest ved direkte fysisk kontakt, men en hund kan også blive smittet, hvis den kravler ind i en hule eller et buskads, hvor et skabsramt dyr, hvilket i Danmark typisk vil sige en ræv, har hvilested. Ifølge Naturstyrelsen kan sygdommen hos hunde ganske let kureres med en kur, der fås hos dyrlægen.
Endelig er det værd at bemærke, at flere af de udenlandske ulveeksperter, som jeg har tilsendt billedet af den formodede skabsramte ulv fotograferet med vildtkamera ved Ilskov, siger, at man ikke med sikkerhed kan afgøre, om det pågældende dyr har skab, slutter Mogens Trolle.