Mange vandløbsinsekter dør og biodiversiteten i vandløbene falder med op til 40 procent, når kraftig regn skyller store mængder af landbrugets sprøjtegift ud i de danske åer og bække …
Af Bente Villumsen, DN
I perioder med kraftig regn ender sprøjtegift fra landbruget i åer og bække, og det giver problemer for vandløbsinsekterne. Fire ud af ti smådyr dør nemlig, når regnvand bærer sprøjtegift med sig fra de omkringliggende marker. Regnvandet skyller en del af pesticiderne med sig gennem porer i jorden. Herfra ender de i dræn, som fører direkte ud i vandløbene. Det skriver Ingeniøren.
Undersøgelser fra blandt andet Aarhus Universitet dokumenterer, at de danske regler ikke sikrer livet i vandløbene tilstrækkeligt.
– Mindst halvdelen af vores landbrugsvandløb er udsat for koncentrationer af insektmidler, som overskrider værdier, hvor vi i laboratoriet ser varige skader, siger forskeren bag de fleste af forsøgene, postdoc Jes Rasmussen, til Ingeniøren.
Måleprogrammet for sprøjtegift er for ringe
Danmarks Naturfredningsforenings miljøpolitiske medarbejder, Bente Villumsen, mener, at måleprogrammet for sprøjtegift i danske vandløb er alt for ringe.
– Der er ingen systematiske undersøgelser af sprøjtegift i vandløb, og overvågningen af vores vandmiljø er kraftigt reduceret. Det er under al kritik, siger Bente Villumsen.
For at undgå de store mængder sprøjtegift i vandløbene skal brugen reduceres, eller tilstrømningen fra drænene stoppes.
– Man kan nedbringe tilførslen af sprøjtegift ved at afskære drænene, så de ikke løber direkte ud i vandløbet. Hvis vandet løber ud på et større areal – for eksempel en eng – kan giftstofferne blive nedbrudt. Det vil på samme tid hjælpe på udvaskningen af næringsstoffer.”
Vandløbsinsekter er følsomme dyr
Ødelæggelsen af insektlivet er værst ved kraftige regnskyl, men insekterne bliver allerede påvirket ved koncentrationer på mellem en tiendedel og en hundrededel af, hvad forskerne finder ude i naturen, så problemet er markant.
– Der er nærmest ingen stoffer, der er mere reguleret end pesticider, men vi har ret tungt belæg for at sige, at der ikke bliver taget tilstrækkeligt hensyn til dyrelivet i vandløbene, siger Jes Rasmussen.
Vårfluer, døgnfluer, slørvinger og en del guldsmede er blandt de insekter, som er mest følsomme overfor sprøjtegifte.
Problemet med sprøjtegift i vandløbene er størst ved lerjorde, som dækker omkring halvdelen af landet.