– Der er stadig jægere, der ikke må vise deres trofæer frem i hjemmet, lyder der fra konservator Susie Baltzersen, som dog på ét område udtrykker forståelse for modstanden
Af Redaktionen 12. juni 2020 (annonce)
– Det har ikke noget med størrelsen at gøre, det må være hele oplevelsen ved jagten og nedlæggelsen af bukken, som det kommer an på.
Sådan lyder det fra konservator Susie Baltzersen, Re-fauna på Sjælland.
LÆS OGSÅ:
RE-FAUNA: KONSERVATOR PÅ SJÆLLAND MED INTERNATIONAL ANERKENDLESE
– Min første buk var f.eks. ikke særlig stor: En lille, spinkel seksender, men alligevel var jeg nærmest ved at falde ned ad jagttårnet, da jeg havde nedlagt den. Jeg kunne næsten ikke vente med at få den i hænderne.
– Hver gang jeg kikker på den nu udstoppede buk, mindes jeg oplevelsen …
– Bukken er i dag skuldermonteret, som den stod og med det udtryk jeg husker den havde i det øjeblik, hvor jeg skød den siger Susie Baltzersen.
– For mig er en montering på væggen ikke bare et trofæ. Udstopningen repræsenterer også en oplevelse.
Susie Baltzersen har dog erfaret, at jægerne kan være temmelig konservative. Mange ønsker bukken udstoppet helt traditionelt og lige efter bogen. Det vil sige den skal se lige frem.
– Det er naturligvis op til kunden, hvor han eller hun ønsker sin montering, men viser jeg forskellige mannequiner frem, kan jeg af og til påvirke en kunde og dermed nå frem til et resultat, som han eller hun bliver endnu mere glad for.
– Det handler dog altid om at tage udgangspunkt i kundens behov og mit ønske er, at Re-Fauna er kendt for at yde en ekstraordinær indsat. Det må aldrig blive hurtig ind og hurtig ud af døren igen.
– Man skal give sig tid til at vise mulighederne frem og kun derved kan man måske komme frem til et andet resultat end det, som kunden kom med, da han indleverede det nedlagte dyr.
Susie Baltzersen har dog erfaret, at der er flere forhold, som kan være med til at afgøre udfaldet – f.eks. spørgsmålet om, hvor bukken skal hænge i hjemmet. Nogle jægere har ligefrem en ønskeseddel med hjemmefra, som de føler sig bundet af.
– Der er naturligvis sket meget med ligestilling og alt det der, men der er stadig jægere, der har svært ved at få deres trofæer på væggen, og det kan være svært at forstå. Dog skyldes modstanden fra den “bedre halvdel”, at denne har fået et forkert indtryk af en moderne montering.
– Måske forbindes det med en gammel montering fra en helt anden tid.
– Det er jo blevet trendy at hænge jagttrofæer op som en del af indretningen. Men ikke alle monteringer købt på nettet eller auktion er lige kønne at se på. Og hvis det er indtryk af trofæ-monteringer, som jægerkonen har på nethinden, kan jeg egentlig godt forstå modstanden.
– Men de monteringer, der laves i dag, – uanset hvem, der laver dem, – er jo helt anderledes. Der er sket rigtig meget med faget og der er næppe nogen, end ikke de mest naturforskrækkede, der vil hævde, at en monteret råbuk ikke er flot at se på.
– Men når det er sagt, er der jægere, der ikke må få deres trofæer på væggen. Sjov nok er det altid kvinden, der ikke syntes, det er en god ide.
– Når det er kvinden, der er jægeren i huset, er der stort set aldrig modstand fra manden.
– P.t. arbejder jeg på at udstoppe en stor, svensk elgtyr nedlagt af en kvindelig jæger og naturligvis skal du ha den udstoppet, lød det fra manden, som ikke selv er jæger.
– Sådan bør det vel også være. Har man sagt a, må man også sige b og har man valgt at gifte sig med en jæger, må man tage hele pakken med.
Re-Fauna: Et råd til bukkejægerne
Skyde man en buk i sæsonen, som man ønsker monteret, er det vigtigt, at man ikke skærer bukken op i halsen, når den brækkes.
Navnlig først på sæsonen er sommerskindet meget kort og derfor kan det være vanskeligt at kamuflere den syning, der uvilkårligt bliver resultatet, hvis man skærer bukken op, som man plejer.
Men er skaden sket og er det først, når bukken hænger hjemme på vildtkrogen, at man kommer frem til den skal udstoppes, skal man dog ikke opgive ideen af den årsag.
Vi kan altid finde en løsning og evt. finde et anden skind … ellers kan jægeren jo også vente indtil senere på sæsonen, hvor han eller hun nedlægger endnu en buk.
De bukke, der nedlægges først på sæsonen, er endnu delvist i vinterdragt.
Bukke, der har opholdet sig i det åbne land – f.eks. i en rapsmark – har ofte fået vinterdragetn slidt af på vegetationen inden sæsonen starter. Bukke der opholder sig mest i skov, kan endnu være lidt uldne i dragten at se på.
De fleste vælger at få vinterhårene plukket af så bukken fremstår rød. Men nogle jægere foretrækker at bukken fremstår nøjagtig, som den så ud på det tidspunkt, hvor den blev nedlagt.
Hvad man i sidste ende beslutter sig for kan man dog tage stilling til hen ad vejen.
Vigtigst er der det, at man tager rigeligt med skind, med når man flåer den buk, der skal monteres. Hellere for meget end for lidt.