Den danske bestand af bævere har nu spredt sig ud fra Vestjylland. Bestanden trives så godt, at den nu strækker sig fra Klosterheden ved Lemvig over Skjern Å og nu til Holme Å systemet ved Hovborg i Sydjylland omkring 40 kilometer øst for Esbjerg …
Af Naturstyrelsen
En vandrer så midt i august et træ ved Holme å som lignede et bæverfældet træ. Skovfoged Svend Hansen fra Naturstyrelsen kunne kort efter bekræfte, at der er en bæver på færde i Sydjylland. Han kunne samtidig konstatere, at endnu et træ var ved at blive fældet.
– På baggrund af gnavemærkerne er der ingen tvivl om, at det er en bæver, som har været i gang, og at den havde været på stedet for ganske nylig. Det er den hidtil sydligste observation af sikre tegn på bæver, og vi regner med, at den er kommet til Sydjylland fra Klosterheden. Den er virkelig komme på langfart, så de har det godt, bæverne, siger Svend Hansen.
Den danske bestand af bævere blev sat ud i 1999 i Klosterheden ved Lemvig. Sidste år konstaterede Naturstyrelsen det første ynglende par udenfor Klosterheden i Husby Sø. I maj kunne Naturstyrelsen bekræfte to fiskeres observationer af en bæver øst for Sønder Felding.
Bæverne bygger dæmninger og hæver derfor vandstanden og ændrer strømforholdene i de vandløb, hvor de slå sig ned permanent. På den måde skaber de varierede naturområder, som tiltrækker en række andre arter og dermed gør naturen i området rigere.
– Det er alle tiders biotop, den har fundet i Holme Å. Det er en ådal, som er lidt ufremkommelig, og da brinkerne er meget høje, er der ikke nogen naboer, der skal frygte for oversvømmelser, siger Svend Hansen.
Det er endnu for tidligt at sige, om bæveren vil begynde at bygge sine kendte dæmninger i det sydjyske. Det kræver at den beslutter sig for at bo permanent i området. Den beslutning kræver ofte, at den finder sig en mage.
I 1999 blev der udsat 18 tyske bævere i Klosterheden. Den bestand er nu vokset til 165 individer i Klosterheden og Husby Sø.