En storstilet tiger-tælling i Nepal, der over de næste måneder skal afsløre, om der er kommet flere eller færre af de 198 truede tigre, der i dag lever i landets skove
Af wwf
Den store tiger-tælling foregår i samarbejde med nabolandet Indien og løber over de næste tre måneder og involverer mere end 400 mennesker og 1.600 kamerafælder. Begge lande vil bruge samme metoder og udstyr for at sikre, at ingen tigre bliver talt flere gange. Der bliver sat kamerafælder op i de områder, hvor forskerne ved, at tigrene lever samt i de områder, hvor de formodes at befinde sig.
Tigeren er det største af alle kattedyr og en af de mest ikoniske arter i verden. For 100 år siden var der 100.000 vilde tigre i naturen. I dag er der under 3.900. Sidst Nepal talte landets tigre i 2013 fandt man 198 af de store, stribede kattedyr. Det var en stigning på 63 procent siden tællingen i 2009.
– For at beskytte de vilde tigre bedst muligt, er det afgørende, at vi ved, hvor de befinder sig, hvordan de bevæger sig i landskabet og hvilke trusler, de står over for. Alt det kan de store tællinger være med til at give svar på – derfor er de super vigtige, forklarer Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Nepal har igennem de seneste år haft massivt fokus på at bekæmpe krybskytteri, der er en af de største trusler mod de vilde tigre. I 2013 kunne landet proklamere, at der i et helt år ikke havde været krybskytteri mod tigre, næsehorn og asiatiske elefanter. Det er et stort resultat, og det kan kun lade sig gære på grund af et stærkt samarbejde mellem regeringen, WWF og andre miljøorganisationer, parkmyndigheder, hær, politi og lokalbefolkning.
Arbejdet med at redde vilde tigre skaber ikke kun de meget vigtige resultater for det vilde dyreliv, men har også stor betydning for klimaet, vores ferskvandsforsyning og millioner af menneskers leveforhold, fortæller ny rapport fra WWF og Tigers Alive.
Nødvendigt med stærkt samarbejde
WWF og verdens 13 tigerlande vedtog i 2010 et mål om at fordoble antallet af vilde tigre til over 6.000 i 2022, der er tigerens år. Dette kaldes Tx2 – #doubletigers. Et ambitiøst mål, der kræver en fokuseret og fælles indsats.
– Nepal er et stort forbillede i kampen for at passe på truede arter som tigeren. De har også haft stor succes med at stoppe krybskytteri – og det skaber en masse håb. Jeg glæder mig meget til at se, om Nepal endnu engang kan fremvise gode resultater. Med det store arbejde, de har lagt for dagen over de seneste år, har jeg høje forventninger, understreger Bo Øksnebjerg.
Unge, frivillige mangler udstyr
Igennem de seneste uger har WWF Verdensnaturfonden samlet ind til de frivillige ungdomsgrupper, der patruljerer i Bardia Nationalpark i Nepal, hvor der lever 56 tigre. Ungdomspatruljerne mangler udstyr – kamerafælder, gps’er og kikkerter, så de kan beskytte tigrene fra krybskytter, der lægger snarer i skovbunden og skyder tigrene for at sælge deres skind, knogler og knurhår på det sorte marked.
– De unge mennesker, der passer på tigrene for WWF, har et af verdens farligste – og vigtigste – job, så jeg er pavestolt over, at så mange danskere bakker op om vores kampagne og hjælper med at sende udstyr til WWF’s frivillige i Nepal, siger Bo Øksnebjerg.
Hvis du vil hjælpe tigrene i Nepal, kan du stadig nå det. Sms WWF KAMERA til 1231, så sender du 100 kr. til vores tigerarbejde.
Sådan kæmper WWF for verdens tigre
- Massiv lobbyindsats, så verdens ledere har bevarelse af tigrene øverst på den politiske dagsorden.Arbejder i 20 vigtige områder for at sikre, at der både er plads til mennesker og tigre.
- Træner rangers, udvikler bevaringsstandarder og teknologi, der kan bekæmpe den ulovlige wildlife kriminalitet.
Trusler mod tigeren
- Tigrene har på 100 år mistet hele 93 % af deres oprindelige levesteder, primært på grund af krybskytteri og skovrydning til fordel for landbrug og udbygning af infrastruktur. Det er et stort problem for tigre, som skal bruge et areal på mellem 20 og 100 kvadratkilometer til deres territorier. Samtidig bliver tigrenes byttedyr også ramt af, at levestederne forsvinder, så det bliver sværere for tigrene at finde føde.
- Alt fra knurhår til hale bliver handlet på det illegale marked. Delene bliver bl.a. brugt i traditionel asiatisk medicin og er et statussymbol i nogle asiatiske kulturer. I Mekong-landene og Kina er krybskytteriet særligt omfattende.
Den store tiger-tælling i Nepal og Indien er støttet af WWF, ZSL Nepal, National Trust for Nature Conservation, Leonardo DiCaprio Foundation, KfW/IUCN og USAID-funded Hariyo Ban Program II.