Artikel sponsoreret af Pfizer ApS.
Undgå at blive bidt og undgå dermed flåtoverførte sygdomme. Sådan lyder det simple budskab fra biolog, som har udviklet tre t’er, som man med fordel kan skrive sig bag øret
Tekst og foto sponsoreret af Pfizer ApS
Flåtsæsonen er lang og strækker sig fra tidligt forår til sent efterår.
Vil man holde sig uden for risikoen og undgå kontakt med flåter, og ikke mindst de sygdomme, som de kan overføre, er der dog nogle simple huskeregler, som man med fordel kan skrive sig bag øret, når man færdes i terrænet.
Dermed kan man ifølge biolog Anders Kofoed, der optræder som vært i film udviklet af Pfizer, reducere risikoen for flåtbid betydelig.
Flåtbid kan nemlig i sig selv være ubehagelige og føre til kløe og sårdannelse. Også selv om flåten, som bed sig fast, er ufarlig og uden indhold af bakterier eller tilsvarende virus.
Men når man især bør beskytte sig mod flåter, er det for at undgå de sygdomme, som de kan overføre til mennesker.
Det gælder smitte med borrelia-bakterier – som kan behandles, hvis smitten opdages i tide og det gælder smitte med TBE-virus, som kan medføre hjernebetændelse. Sidstnævnte kan ikke behandles, hvis først man er smittet. Til gengæld kan man beskytte sig mod smitten med vaccine.
I følge Anders Kofoed er der især tre ting, man skal tænke på, når man færdes i områder med flåter. Og de begynder alle med t og er hhv. tøj, terræn og tjek.
Den danske biolog har kaldt dem for De tre t’er og i video herunder forklarer han hvordan man kan reducere risikoen for smitte betydeligt ved blot at skrive sig disse tre t’er bag øret, når man færdes i områder med risiko for at støde på flåter.
Anders Kofoed er biolog og i en video, produceret af Pfizer, fortæller han bl.a. om hvordan man kan undgå at blive bidt af flåter, hvilke er første og vigtigste forholdsregel, når det gælder beskyttelse mod de sygdomme, som flåter kan overføre til mennesker. FOTO: Pfizer
Der er næppe tvivl om at jægere, lystfiskere, fuglekikkere, hundeejere og andre, som anvender naturen, i udpræget grad risikerer at blive bidt af flåter og dermed pådrage sig nogle af de sygdomme som flåter kan påføre mennesker.
Borrelia – der som nævnt kan behandles – er en bakterie, der er udbredt i store dele af Danmarks og resten af Europas flåtbestande. Derimod findes der ingen behandling med TBE og hjernebetændelse, men flåter med TBE er ikke nær så udbredt, som flåter smittet med borrelia.
Men hvor er risikoen størst for bid af TBE-inficerede flåter?
Det har Pfizer udviklet et kvalificeret svar på, da man har oprettet en hjemmeside, hvor man kan danne sig et overblik over de steder, hvor der er konstateret flåter med TBE.
Læs mere på flåtbid.dk
Man kan dog ikke garantere, at der ikke kan optræde TBE-smittede flåter andre steder end oplyst på de detaljerede kort over Danmark og resten af Europa.
Kortet viser “kun”, hvor der allerede er konstateret flåter med TBE, men da erfaringerne viser, at TBE ofte optræder i mindre, afgrænsede områder, kan man i sagens natur ikke vide sig sikker.
Men uanset om risikoen er meget lille, kan man dog i følge hjemmesiden nedsætte risikoen ved at følge de tre t’er – evt. suppleret med de tre andre huskeråd oplistet og gengivet herunder.
Brug terrænet fornuftigt og hold dig til stierne i områder med mange flåter i perioden fra forår til efterår |
Gå i lyst tøj med lange ærmer og bukserne i sokkerne |
Tjek regelmæssigt kroppen for flåter |
TBE-vaccination kan være en mulighed hvis du bor i, eller ønsker at besøge risikoområder |
Anvend insektafvisende midler |
Fjern flåten så hurtigt som muligt – evt. ved brug af en pincet eller flåt-tang |
PP-TCV-DNK-0255 – 14. juli 2021