Tun på helt op til 300 kilo fanges og mærkes af DTU samt et hold frivillige, der som tak for indsatsen, oplever nærkontakt med de fredede fisk, der har genindtaget danske farvande
I 2018 vil DTU Aqua, i samarbejde med hundredvis af frivillige fiskere, fange og mærke en af verdens mest eftertragtede fisk, blåfinnet tun, for at kortlægge tunens adfærd og vandring til og fra skandinaviske farvande.
En lignende undersøgelse af blåfinnet tun blev udført i 2017:
Læs mere om undersøgelsen: Den blåfinnede tuns færden skal undersøges i danske farvande 2017
Atlantisk eller blåfinnet tun (Thunnus thynnus) er den største af tunarterne og kan bliver over 3 m lang og veje op til ca. 700 kg.
Blåfinnet tun er en vandrefisk, som lever i store dele af Atlanterhavet. Den har to kendte gydeområder i henholdsvis Den Mexicanske Golf og Middelhavet.
Historisk set var blåfinnet tun en vanlig gæst i skandinaviske farvande og også genstand for et betydeligt fiskeri, før den pludseligt forsvandt herfra for ca. 60 år siden. I de senere år er den blåfinnede tun vendt tilbage til de skandinaviske farvande.
På Fiskepleje.dk vil der løbende være opdateringer om projektets forløb og nedenstående er udpluk fra forskernes dagbog .
1. september 2018:
Vejret var igen godt i dag, og ca. 40 både deltog i at mærke tun. Igen var der en del tun i det område vi sejlede ud til. Det lykkedes os at mærke og genudsætte 10 tun i løbet af en lang dag. Tunene havde en længde fra 241 til 265 cm. Vi havde ny en mærkebåd i dag, med nyt setup og det virkede rigtig godt. Vi arbejder hele tiden med alle detaljer for at gøre det så hurtigt som overhovedet muligt og med mindst muligt påvirkning af fisken. Springende tun var der også i dag, fantastisk at se disse kæmper gå helt ud af vandet.
30. august 2018:
I dag gik vi igen ud for at mærke tun. Ca. 40 både fra Danmark, Sverige og Tyskland deltog. Fantastisk opbakning. Det er tydeligt, at gruppen af fiskere er bredt sammensat af folk med alle mulige baggrunde, forenet i stor interesse i tunens bevaring. Folk er meget hjælpsomme både fiskerne imellem, og også skagboerne.
I dag kørte vi bare en kort dag, som alligevel blev lang, fordi der er 1,5 times sejlads til og fra fiskeområdet. Syv tun blev mærket og genudsat, inden det var tid til at sejle ind sidst på eftermiddagen. Tunene havde en længde fra 216 til 260 cm. Igen i dag var der springende tun, men dog knap så mange som i går. Fredag er der intet fiskeri – vejret er for dårligt.
Onsdag var endnu en dag med et superstærkt hold både på vandet. På trods af en lang og hård dag tirsdag var alle friske på at hjælpe forskningsprojektet til endnu en succes. Allerede 20 minutter efter start var den første tun klar til mærkning. Der blev mærket og genudsat i alt 12 tun fra 233 til 265 cm (estimeret vægt fra 225 – 330 kg), mens 9 andre bed på krogen, men slap væk, inden de blev mærket.
Mærkningen foregår ved, at tunen kortvarigt tages ombord på mærkebåden og omgående får en slange indsat i munden med masser af havvand for at sikre ilttilførslen. Herefter sættes mærket på, og der tages en lille prøve af fisken til genetisk forskning. Hele omgangen tager kun et par minutter, før tunen bliver sendt direkte tilbage i vandet. Tunen bliver taget ombord på båden, fordi mærkningen bliver både nemmere og sikrere for både fisken og mandskabet.
Vejret var godt det meste af dagen, og der var masser af jagende tun i overfladen. Rigtig mange så disse kæmpefisk springe helt fri af vandet. Så ja, en god dag på ”kontoret”.
28. august 2018:
Det var et stærkt hold af danske, svenske og tyske både, der drog ud i dag, godt fyldt med optimisme efter lørdagens succes og fit for fight efter to dage i havn pga. vejret. Vejret var fornuftigt og blev bare bedre i løbet af dagen. Første bid var ligesom i lørdags efter få minutters fiskeri.
Mærkebåden havde sved på panden hele dagen, og resultatet blev 15 mærkede tun. 10 andre bed på krogen, men slap væk, inden de blev mærket. Alle svømmede videre i bedste vigør. De mærkede fisk var fra 221 cm til 260 cm (med en estimeret vægt fra 191 til 315 kg). Det er svært at få armene ned. Vi glæder os allerede til i morgen.
25. august 2018:
Sikke en dag. Vi var godt tyve både, der stævnede ud lørdag i løbet af formiddagen. Vejret var nogenlunde. Ganske kort tid efter igangsætningen af fiskeriet, var der tun på og herefter gik det slag i slag. Dagens resultat blev en masse tunobservationer og otte tun kroget. Fire tun blev mærket, tre undslap og en overlevede desværre ikke fighten. Den sidste er afrapporteret til den internationale tunkommision, og falder under deres forskningskvote. De mærkede tun målte fra 240 til 265 cm. En fantastisk start – fortsættelse følger.
Video herunder er optaget under DTU’s mærkning af tun i 2017