I 2010 skrev Danmark sammen med 192 andre lande og EU under på 20 biodiversitetsmål, der udstikker vejen til at stoppe nedgangen og genoprette biodiversiteten senest i 2020 …
Af WWF
Nu har WWF Verdensnaturfonden og DN taget temperaturen på den danske regerings arbejde med at opfylde målene.
Biodiversitetseksperter fra WWF og DN har netop gjort status på Danmarks indsats for den biologiske mangfoldighed. Det er nu fire år siden, at den danske regering skrev under og forpligtede sig på at opfylde de 20 såkaldte Aichi-biodiversitetsmål for at forbedre den biologiske mangfoldighed.
I denne evaluering vurderer WWF og DN de 20 delmål i forhold til, hvor meget eller lidt Danmark har gjort for at opfylde dem.
Og status er at det på fire år er lykkedes regeringen at opfylde to af delmålene. 11 mål er ved at blive udmøntet, men med et stykke vej igen, og for seks af målene har Danmark ydet en ringe eller slet ingen indsats. Et enkelt mål ikke vurderes at have relevans for Danmark.
Grøn retning
Med Den Danske Naturfond har regeringen i perioden 2015-18 bevilget 500 millioner kroner til at sikre vores natur. Naturfonden er et vigtigt skridt i den rigtige retning i forhold til at opfylde delmål 20 om at afsætte finansielle ressourcer til biodiversitet fra alle kilder. Desuden har Villum Fonden og Aage V. Jensens Naturfond, bevilget samlet set 375 millioner kroner til Naturfonden.
– Vi er begejstrede for, at der med Den Danske Naturfond er blevet afsat midler til gavn for naturen. Det giver et langt stærkere fundament til at sikre den naturpleje, genopretning og forvaltning der er nødvendig, siger Mette Blæsbjerg, havmedarbejder hos WWF Verdensnaturfonden.
Den Danske Naturfond forventes også at være med til at understøtte Naturplan Danmark, der offentliggøres meget snart. Naturplan Danmark kommer blandt andet til at indeholde en national biodiversitetstrategi, hvilket også er et delmål under de internationale forpligtelser.
De røde lamper
Men biodiversitetsbarometeret hælder stadig en smule mod det røde felt, fordi de fleste delmål ikke er opfyldt eller er et godt stykke vej fra at blive det. F.eks. kræver et af delmålene, at tabet af alle naturlige levesteder herunder skove som minimum halveres og hvor muligt bragt tæt på nul. I den danske natur lever der i dag omkring 30.000 arter, hvoraf 27 procent anses som sårbare eller truede. Mere end halvdelen af de klemte arter er knyttet til gammel skov, men kun cirka fem procent af skovene er udlagt med biodiversitet som hovedformål. Det er et oplagt sted at rette fokus.
Også i forhold til at beskytte landarealer, hav- og kystområder efterlyser parterne konkrete initiativer, som det er påkrævet under Delmål 11. Selvom der er udpeget en lang række Natura 2000 områder er det endnu ikke besluttet, at indføre tilstrækkelige virkemidler, der skal tages i anvendelse for at realisere målet.