Fang dem. Steg dem, bag dem, grill dem eller hak dem. Torsk er utrolig delikate, og så er det tillige sjovt og bæredygtigt at fiske dem selv
Torsk: Fang den og steg den
Af dn.dk
Det er sjovt at fiske torsk med familie og venner. En tur ud med charterbåd eller en dag på molen giver trivsel og gode oplevelser. Og så er det bæredygtigt selv at fiske torsk med fiskestangen.
Torsk kan fanges fra kysten, molen og ude på havet. Og så kan de blive gigantisk store, så sørg for at fiskegrejet er toptrimmet og klar, hvis du får en ordentlig krabat på krogen.
Fang torsk hele året
Du kan fiske torsk hele året, og de findes hele Danmark rundt. I de kolde måneder stimer de sammen i dybe huller i sund og bælt for at gyde, hvor de ikke æder så meget og kan være svære at fange.
I marts er torsken stadigt på relativt dybt vand fra 20-50 meter, men nu æder den glubsk igen. Krabber, tobis, sild og børsteorm er på menukortet.
“Danmarksrekorden, der blev fanget i 2014, er en basse på hele 36,25 kilo.”
Fra april, igennem sommeren og ud på efteråret, spreder torsken sig igen og er ofte at finde på stenrev og grunde på lavere vand fra 4-20 meter. I den periode kan man flere steder fiske efter den fra kysten og molerne.
Fisk bæredygtigt
Hvis du vil købe din torsk, så bør du se efter MSC-mærket, der garanterer en bæredygtigt fangst. Vær opmærksom på, at torsken i den østlige Østersø netop har mistet sin status som bæredygtig, og dermed ikke kan sælges med MSC-mærket.
Frisk fisk
Alle fisk skal dufte friskt af hav, øjnene skal være klare, gællerne røde og kødet fast. Tryk på torsken. Jo stivere den er, jo mere frisk er den. Når du selv fanger fisken, skal den aflives hurtigt med et snit op langs gællerne til den bløder.
Det er etisk korrekt og effektivt, og så sikrer du dig den bedste kvalitet i kødet, når fisken bløder af.
Synes du torsk lyder lækkert? Så får du her opskrifter på et udsøgt måltid med torsk i hovedrollen:
Fiskefrikadeller med coleslaw og rødbede-æblesalat
Fiskefrikadeller (4 personer)
800 g torskekød befriet for skind og ben
1 1/2 tsk. salt
1 æg
3 æggehvider
50 hvedemel (40g)
1 løg, fintrevet
3 dl mælk eller fløde – vælg selv
friskkværnet peber
2 spsk. smør
2 spsk. olivenolie
Sådan gør du
Skær fiskekødet i mindre stykker. Pisk æggehviderne, inden de vendes i farsen til sidst, så bliver fiskefrikadellerne ekstra luftige. Kør æg, æggehvider, mel, løg og mælk kort sammen i foodprocessoren.
Kom fiskekødet ved, og kør farsen til den ønskede grovhed eller finhed. Lad fiskefarsen hvile på køl, 1 time. Varm en stor pande op med smør og olie.
Når smørret bruser, lægges fiskefarsen i delle-størrelse på panden med en ske. Skru ned for varmen, når fiskefrikadellerne er gyldentbrune på begge sider, efter et par minutter, så de ikke brænder på.
Stegetid i alt: 8-10 min.
Coleslaw
350 g hvidkål eller spidskål, fintsnittet
200 g gulerødder, groftrevne
4-5 forårsløg, fintsnittede
Sursød marinade
1 dl eddike, evt. æblecidereddike
2 tsk. dijonsennep
1 tsk. honning
2 tsk. saltflager friskkværnet peber
Dressing
2 spsk. cremefraiche 9%
3 spsk. mayonnaise, gerne Hellmann. (cremefraiche og mayo kan erstattes med 5 spsk græsk youghurt, 5%)
1 tsk. dijonsennep
1 tsk. citronsaft
1 tsk. sukker
1 tsk. spidskommen
1/2 tsk. saltflager friskkværnet peber
6 stilke bredbladet persille
Sådan gør du
Ryst ingredienserne til marinaden sammen i en pose. Hæld grøntsagerne ved, og ryst dem forsigtigt rundt, til de er dækkede af marinaden.
Læg posen i køleskabet i 1 time, og hæld derefter væden fra i en sigte.
Rør ingredienserne til dressingen sammen. Vend rundt med de afdryppede grøntsager. Drys med hakket persille.
Marineret rødbede-æblesalat med ingefær-peberrodsdressing
400 g syltede rødbeder
2-3 æbler
5 stilke persille
Dressing
2 spsk. god olivenolie,
1 spsk. eddike, evt. æblecidereddike
1 spsk. frisk ingefær, fintrevet
1-2 cm frisk peberrod, fintrevet
1/4 tsk. saltflager friskkværnet peber
Sådan gør du
Køb gode syltede rødbeder. Hæld dem i en sigte, og dryp godt af. Hak dem groft. Vask, og snit æblerne i tynde skiver uden om æbleskrog, stilk og blomst. Læg æbleskiverne ovenpå rødbederne på et fad. Rør dressingen sammen. Hæld over. Drys med hakket persille.
Hjemmerørt remoulade
60 g mayonnaise
1/2 tsk. karry
1/2 tsk. stærk sennep
1/2 tsk. citronsaft
1/4 tsk. salt
1 tsk. gurkemeje
friskkværnet peber
Remouladefyld
4 cornichoner, finthakkede
2 spsk. kapers, finthakkede
1 hårdkogt æg, hakket evt.
1 spsk. estragon eller kørvel, hakket
Sådan gør du
Rør mayonnaisen sammen med krydderier mm. og tilsæt det hakkede fyld, og rør rundt.