Et hundeshow fremvist under Jagt og outdoor 2022 af Iben Pytlick, kan måske være med til at bane vejen for en slags forståelses-fusion, når det gælder grund- og apportdressur af forskellige typer apporterende jagthunde
Af Netnatur. Set under Jagt & Outdoor. Annonce
De fleste jagthunde skal trænes efter stort set samme koncept. Dette uanset om man har en springer, en retriever eller en stående jagthund.
Det fortalte Iben Pytlick, som var initiativtager til et arrangement på Jagt og Outdoor 2022, som havde til opgave at vise, hvor meget der egentlig er ens i grund- og apportdressuren uanset hvilken race, man arbejder med.
Alligevel har hun erfaret, at jægere og andre, der træner hunde til jagt, ofte søger sammen i en slags racefællesskab, når de mødes for at træne deres hunde.
Hun er dog ikke blind for, at retrievere, spaniels og stående hunde er fremavlet til vidt forskellige jagtlige formål.
En retriever er først og fremmest en apporterende hund, en spaniel er fremelsket til at søge tæt på sin fører og en stående hund er først og fremmest kendetegnet ved det store søg, hvor den er i stand til at opfange færten af f.eks. hønsefugle og holde dem fast via standen indtil jægeren komme frem og kan afgive skud.
Men bortset fra det, er der to ting, som kendetegner racerne. De skal være lydige og de skal være i stand til apportere, når de får besked på det.
Op på dette afgørende område, er der ikke så meget forskel på træningen, mener Iben Pytlick.
På et nærliggende grønt areal i tilknytning til Odense Congres Center bekræftede en gul og sort retriever, en stående hund (ruhår)og en stødende hund (Cocker spaniel), at Iben havde en pointe i sit udgangspunkt for arrangementet, hvor hun ønskede at vise, hvor meget det egentlig er grundlæggende ens uanset hvilken type jagthund man går på jagt med.
Alt imens hun sammen med publikum bevægede sig frem i terrænet, fortalte hun om de opgaver, der ventede hundene på den anlagte bane.
Imens afsøgte hundene ihærdigt område ved hjælp af fløjt og diskrete signaler alt i mens der blev skudt dummyer ud, der blev apporteret på det rigtige tidspunkt og den rigtige rækkefølge.
Selv i de overskuelige områder, som hundene ikke troede på kunne gemme en dummy, blev området grundigt undersøgt for fært fordi hundene stolede på deres fører. Det var samarbejde på meget højt niveau. Ikke mindst fordi de foregik under de vilkår, som det gjorde med publikum og hunde, der gik og arbejde mere tæt end man normalvis gør under jagt.
Iben Pytlick oplyste, at det som publikum var vidne til, så legende let ud. Men så enkelt er det ikke pointerede hun
Bag opvisningen ligger der et meget stort antal timer samt stor forståelse for hundepsykologi og det spil, der er mellem hund og fører og hund og hund i mellem ikke mindst.
Da den sidst dummy fra de indstillede dummyskydere var hentet i høj fart og afleveret sikkert og roligt til hånd, var der tid til at stille spørgsmål til Iben Pytlick og hendes team af hundeførere
Udover de danske hundeejere bestod gruppen også af britiske og højt præmierede Mark Demaine, som var til stede under det tre dages store arrangementet.
Her tydeliggjorde han, hvor langt man kan komme med det fælles sprog, der kan udvikles mellem hund og fører undervejs i processen fra prægning, tilpasning og træning.
I 2024 vil der atter blive afviklet Jagt og Outdoor i Odense …