I følge DCE er der risiko for, at den store afskydning af voksne sommerbukke vil føre til, at bukke over generationer vil udvikle mindre krop og mindre opsatser
Indberetninger afslører skæv afskydning
Af Redaktionen, 16. december 2016 ( Artiklen er fra 2016, men afskydning for 2021 ses nederst i artikel)
Den danske bestand af råvildt er for nedadgående og den såkaldte råvildtsyge menes at være årsagen, selv om “sygdommen” (endnu) ikke er udbredt over hele landet.
Det kan man konkludere ud fra DCE’s aktuelle rapport VILDT OG JAGTTIDER I DANMARK. En rapport, som udfører et sundhedstjek på de danske vildtbestande og herunder bringer anbefalinger til passende jagttider.
Læs mere: Vildtbestande og jagttider i Danmark
Næsten hver anden er en buk
Det er dog ikke kun råvildtsygen, og udbytte-nedgangen i de sidste fem sæsoner, som kan give anledning til panderynker.
I samme rapport kan man se hvordan udbyttet fordeler sig over hhv buk, rå og lam. En fordeling, der falder ved siden af den afskydning, som man normalt tilstræber.
Altså udgør bukke en forholdsvis stor andel af den samlede indberetning. En indberetning som dog skal tages med et gran salt.
Ikke alle jægere oplyser fordeling af køn og alder, når de bidrager til udbyttestatistikken. Den samlede andel af nedlagte bukke kan derfor vise sig lavere end den som fremgår af indberetningen. Men den kan i sagens natur også være højere.
Forskerne kan dog på baggrund af i alt 53.237 indbrettede rådyr i jagtsæsonen 2014/15 aflæse hvilke måned, som de indberettede dyr blev nedlagt i.
Tilmed kan de også afsløre hvor mange bukke, som nedlægges. Og ifølge DCE er der grund til at være opmærksom på den høje andel af voksne bukke i det samlede udbytte.
Men hvordan denne afskydning evt. vil påvirke bestanden, er forskerne dog ikke i stand til at sige noget sikkert om, understreges det i rapporten.
”Eventuelle bestandseffekter af en fortsat relativt stor afskydning af voksne, veludviklede bukke under forårs- og sommerjagten kendes ikke” kan man læse.
Opsats og krop kan blive mindre
DCE understreger dog, at afskydningen måske kan sætte uheldige genetiske spor i bestanden.
”Jf. problematikken med krondyr (Sunde & Haugaard 2014) er der en risiko for, at bukkene over generationer vil udvikle mindre kropsstørrelse og mindre opsatser (Ramanzin & Sturaro 2014).” skrives der.
Læs mere: Bæredygtig kronvildtforvaltning
Forskerne mener dog ikke der er grundlag for at ændre den nuværende jagttid og skriver bl.a:
”Udviklingen i afskydning og bestand gennem de seneste år giver ikke anledning til at ændre vurderingen af jagten som værende bæredygtig, dog med forbehold for situationen i områder, hvor bestanden er voldsomt ramt af ”rådyrsyge”.
“Jagtstart på råerne 1. oktober er næppe et bestandsmæssigt problem, men afskydning af diegivende råer tidligt i jagtsæsonen vil alt andet lige forringe lammenes chance for at overleve deres første vinter”.
Læs også:
Kommunale detaljer om afskydning af hjortevildt