At riffelkugler for det meste fremstilles af diverse blandinger af bl.a. kobber, zink, nikkel, bly og tin er almindeligt kendt. Men at der også bruges plast, lyder da ikke særligt hårdtslående, og dog!
Af Ib Nordentoft Andersen (arkiv)
Ekspanderende kugler med plastik (polymer) spids
I begyndelsen af 1980’erne var Nosler endnu engang i forreste linje i udviklingen af forbedrede jagtkugler. Målet var at udvikle en kugle med høj Ballistisk Koefficient, præcision og stor energi på de længere afstande.
Altså en kugle der var velegnet til præcis langdistance skydning.
Den mest effektive kugleform til langdistance skydning med uovertruffen præcision er, hvad der svarer til de militære spidsskarpe patroner med ”boattail” formet bagende og spids snude.
Tre forskellige kugleformer med hver deres individuelle aerodynamiske kvalitet (Ballistiske Koefficient). Øverst t.v. en Lapua Mega derefter Winchester Silvertip og sidst AMA FMJ BT.
Det er tydeligt, at den spidsskarpe kugle til højre har den mest aerodynamiske form med en ballistisk koefficient på omkring .500, hvorimod kuglen til venstre kun klarer en BC på lidt over .275.
Hvis kugle nr. 1 og nr. 3 har samme vægt og udskydes med samme hastighed og på den typisk danske indskydnings afstand 100 meter, vil resultatet på 250 meter være, at kugle 1 er faldet 34,5 cm, medens kugle 3 kun er faldet 28,4 cm. Altså en forbedring på 6,1 cm udelukkende på grund af kuglens form.
Den aerodynamisk effektive spidsskarpe har dog nogle mangler som jagtpatron.
Til fuglevildt som Tjur er den både glimrende og lovlig, men udover 5,56×45 mm NATO (.223 Rem) er de noget på den tunge side og derfor ikke helt så fladtskydende.
Til råvildt og opefter kræves ekspanderende kugler. Langt de fleste af den type kugler har en fritlagt blyspids, der let bliver deformeret af rekylen, når de sidder i magasinet.
“Nogle af de ekspanderende kugler, som for eksempel Norma’s Vulcan, har en beskyttende, indadbøjet kappe i næsen, men det gør kuglen mindre aerodynamisk.”
Polymer
Så målet var at lave en ekspanderende kugle, der havde den bedst mulige aerodynamiske form, ikke deformerede i magasinet og ekspanderede også på de lange skudafstande.
Løsningen Nosler (med lidt sidelæns skelen til et par forgængere) nåede frem til, var simpel og effektiv, nemlig en kuglespids af polymer plastik.
Denne gav ikke bare en god aerodynamisk form og beskyttede mod rekyldeformation i magasinet, men hjalp også med til at sikre en ensartet ekspansion.
Ballistic Tip
Ideen var dog, som indikeret, ikke helt ny, idet Remington adskillige år tidligere fremstillede en lignende kugle, men med bronze spids. Denne Bronze Point findes stadig i dag men dog kun i .270Rem og .30-06Spr. Desuden havde det hedengangne firma Canadian Industries allerede været på markedet i tresserne med en plastik spids kaldet Sabre-Tip.
Ved introduktionen omkring 1983 fik Noslers nye kugle navnet BST (Ballistic Tip), og kuglen viste sig hurtigt, at have særdeles gode aerodynamiske evner og en hurtig ekspansion.
Disse to evner gjorde den velegnet til skydning på land afstand, da den tabte relativ mindre både i hastig og højde end de hidtidige blødnæsede kugler. Samtidig sikrede tendensen til hurtig ekspansion, at den virkede efter hensigten selv på lang afstand, hvor andre kugler ellers havde mistet så meget hastighed, at de ikke længere ekspanderede særligt meget. De opførte sig nærmest som fuldkappede kugler.
Den hurtige ekspansion har dog også en bagdel, da den på kortere afstande kan være meget voldsom og risikerer at splintres på overfladen af byttet, eller disintegrere efter kort indtrængen.
Tendensen til hurtig ekspansion er til gengæld en fordel ved jagt på varmint (rovvildt) og Nosler kom da også hurtigt på markedet med en ekstra hurtigt ekspanderende kugle netop med betegnelsen Varmint.
I dag er Noslers opdeling sådan, at de mindre kalibre og kuglevægte er af varmint typen og større kalibre og vægte er med mere modereret ekspansion.
De andre ammunitions fabrikanter kom hurtigt med i konkurrencen og producerede deres egne kugler med polymerspids med navne som Norma Plastikspids, Hornady SST og V-Max, Remington Accutip og Accutip V samt Winchesters Ballistic SilverTip. Den sidste udviklet sammen med Nosler i deres samarbejdes-projekt Combined Technology (CT).
Eksplosiv opførsel
Et fællestræk ved disse kugler er generelt eksplosiv opførsel i byttet. Især på korte skudhold med høj hastighed, og ringe eller ingen gennemskud. Disse egenskaber er høj værdsatte ved jagt på varmint samt lange skud på vildt op til mellemstørrelse.
“Nøglen til succes lå i tykkere og bonded kapper og Swift kom først med deres Scirroco.”
Men der var også behov for polymerspids kuglernes store præcision og fladskydende evner på kortere afstande og garanti for gennemskud uden overdreven kødskade. Nøglen til succes lå i tykkere og bonded kapper og Swift kom først med deres Scirroco.
Disse kugler er ikke alene bondede, men har også en betydelig kraftigere kappe, der sikrer langsommere og kontrolleret ekspansion.
Sciroccoens succes inspirerede de andre fabrikanter og en ny serie af polymerspids kugler med bonded kappe var på vej.
Kugler som Hornady Interbond og den, i Danmark, nye Nosler Accubond samt vel ikke mindst Swifts egen forbedring som nu hedder Scirocco II.
I polymerspids-kuglerne har jægerne fået en lang serie projektiler med egenskaber, der gør dem egnet til mange forskellige jagttyper og vildtarter.
Høj BC
Deres høje ballistiske koefficient (BC) gør dem meget fladtskydende og sikrer høj hastighed og præcision på lange afstande.
De tyndvæggede udgaver af kuglerne er velegnet til jagt på varmint (rovvildt) på grund af den store præcision og ofte eksplosive virkning i byttet.
Men også til lidt større vildt på lange afstande, da ekspansion er sikret ved selv lave kuglehastigheder.
De nyere kugler som Accubond og Scirocco II er mindre egnet til varmint, men til gengæld giver de gode resultater, både på kortere såvel som de længere afstande.
Så hvis Marco Poloen står ude på 300 meter, vil en 11,7 gram Accubond fra Norma eller en 11,7 gram Scirocco II fra Remington, affyret fra en .300WinMag, nok ikke være så ringe endda.
LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #1
LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #2
LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #3
LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #5
LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #6
LÆS OGSÅ: De forskellige kugletyper #7