Man siger ofte, at bukken er forsvundet i juni måned – og det er da også et faktum, at bukkejagt i juni kan være vanskeligt da ser mindre til råvildtet ved midsommertid
Hvor er råbukken i juni måned?
Af Peter Thisted
For det første, så har bukkejagten jo været igang siden den 16. maj. Rigtig mange bukke er således allerede på dette tidspunkt blevet nedlagt i løbet af de første to uger. Og de resterende har så lært at holde lav profil.
Naturen spiller dog også ind på flere punkter. I juni har landmandens afgrøder normalt nået en højde, der med lethed skjuler et stykke råvildt. Og inde i remiser og skove er der på nuværende tidspunkt en tæt underskov – og så er det ikke den letteste sag i verden, at spotte en buk.
Er der varmt i vejret, så øger dette heller ikke bukkens lyst til at træde uden for træernes svalende skygge, hvor der tillige heller ikke er så mange klæg (hestebremser).
LÆS mere om BUKKEJAGT
Efter regn kommer sol
Hvis du vil forøge dine chancer, så er et godt tidspunkt altid, når det lige har regnet. Dels vil dyrene gerne ud i det åbne og tørre sig, men bukken har også behov for at afpatruljere sit område på ny, og få alle sine duftmarkeringer frisket op. Så bliver de rivaliserende bukke behørigt advaret mod indtrængning på enemærkerne.
LÆS også:
At råerne også kan brillere med deres fravær har helt andre årsager. De fleste har nu sat lam, og i den første tid går tiden med at værne om dem, så de ikke ender som føde for ræv og mårhund.
Fra midten af juli derimod, så kaster bukken forsigtigheden til side, for så starter brunsten, der normalt er på sit højeste omkring den 3. august.
Hvis man vil forsøge sig med lokke-jagt i Danmark, så er juni ikke det optimale tidspunkt.
Det er i den sidste uge af bukkejagten, at man kan gøre forsøget. Man kan være heldig, at der er bukke med hormonniveauet i det røde felt.
LÆS OGSÅ:
HVORNÅR KAN MAN FORSØGE SIG MED AT LOKKE EN RÅBUK?
Når bukkejagten den 16. august går igang i Sverige, er brunsten derimod ved at klinge af igen.
Læs også om Sveriges nye jagttid på råbuk …