Bilisterne skal være på vagt over for hjortevildt på vejene – hele året rundt. Altså ikke kun, når vi går til og fra sommertid
Flere påkørsler mellem sommer- og vintertid en myte
Af Miljøstyrelsen
Der er ingen sammenhæng mellem skift til og fra sommertid og påkørsler af hjortevildt. Det viser en undersøgelse om påkørsler af større dyr, som Naturstyrelsen for nogle år siden fik udarbejdet af DCE, Aarhus Universitet. Det drejer sig primært om hjorte.
Ifølge undersøgelsen påkøres de fleste hjorte mellem kl. 05 og 08 og mellem kl. 17 og 23 året rundt – og der er ingen særlig stigning ved overgangen til og fra sommertid. For eksempel påkøres flere rådyr i april og maj end i marts, når sommertiden begynder. I forhold til krondyr sker de fleste påkørsler i oktober, men før skiftet til vintertid.
LÆS OGSÅ: Trafikeftersøgninger stiger eksplosivt
Også Naturstyrelsen har tidligere advaret om, at der er særlig fare på færde ved overgangen til sommer- eller vintertid, fordi dyrene har svært ved at vænne sig til den ændrede aktivitet på vejene. Men det er altså en myte.
– Det enkle råd er derfor, at man skal holde øje med vildtet, hele året – morgen og aften,
siger biolog Helene Nyegaard Hvid fra Naturstyrelsen.
Mest råvildtet der rammes
Ved overgangen mellem dag og nat bevæger de sig mest rundt, netop som der er mest trafik på vejene. Der er sket en fordobling af påkørsler i de seneste ti år, hvilket kan forklares med, at der er kommet langt flere hjorte i skovene, men også flere biler på vejene.
– Det er altid en ekstrem ubehagelig situation, når der pludselig står et stort dyr på vejen. Hvis det sker, er det vigtigste at holde hovedet koldt og ikke forsøge at dreje uden om, for så kan man bringe sin egen eller andres sikkerhed i fare. Så er det trods alt bedre at ramme dyret og slippe med en bule i bilen, siger vildtkonsulent Sven Norup, Naturstyrelsen.
LÆS OGSÅ: Trafikanter opsamler påkørt vildt
Undersøgelsen bygger på oplysninger indsamlet blandt andet af schweisshundeførere, der ofte tilkaldes for at finde de trafikdræbte eller skadede dyr.
Hensigten med sommertid er bedre udnyttelse af sommermånederne, med lys en time ekstra om aftenen, hvilket også skal spare energi. Men energibesparelsen viser ifølge tilgængelige informationer sig begrænset …
LÆS mere på netnatur.dk/RIFFELJAGT
KLIK og gå til det undermagasin, som du ønsker. Undermagasinerne på netnatur.dk samler og organiserer nyheder og aktuelt indhol